Imamo 5 sjajnih recepata za slastice s eteričnim uljima! Dobili smo ih od žene koja radi čuda s esencijalnim uljima

49

Eterična ulja u kuhinji: 5 recepata za slastice s eteričnim uljima! Obogatite svoje slastice esencijalnim uljima!

Uvod u uporabu eteričnih ulja u kuhinji

Eterična ulja poznata su po svojim aromatičnim i terapijskim svojstvima, ali sve više pronalaze mjesto i u kulinarstvu. Koristeći ih u kuhinji, možete dodati dubinu i intenzitet okusa svojim jelima, posebice slasticama. Važno je napomenuti da su eterična ulja vrlo koncentrirana i da ih treba koristiti u malim količinama, te se preporučuje koristiti samo ulja koja su namijenjena za konzumaciju.

Recepti za slastice s eteričnim uljima

1. Lavanda macaronsi

Sastojci:



  • 120 g bademovog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g bjelanjaka (otprilike 3 jaja)
  • 50 g kristalnog šećera
  • 2 kapi eteričnog ulja lavande
  • Boja za hranu (po želji)
  • 300 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Prosijte bademovo brašno i šećer u prahu zajedno.
  2. Istucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim postupno dodajte kristalni šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  3. Umiješajte suhe sastojke u snijeg i nježno miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Dodajte eterično ulje lavande i boju za hranu.
  4. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i oblikujte male krugove na papiru za pečenje.
  5. Ostavite da se osuše na zraku oko 20-30 minuta prije pečenja.
  6. Pecite na 150°C oko 15 minuta.
  7. Za nadjev, zagrijte slatko vrhnje do vrenja, prelijte preko bijele čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  8. Nakon što se macaronsi ohlade, napunite ih kremom od bijele čokolade.

2. Limunova torta s eteričnim uljem limuna

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 kapi eteričnog ulja limuna
  • Kora jednog limuna (naribana)
  • Sok od jednog limuna
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 žlice vode

Priprema:

  1. Maslac i šećer izmiksajte dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno.
  2. Umiješajte brašno, prašak za pecivo, koru limuna i eterično ulje limuna.
  3. Smjesu stavite u kalup za tortu i pecite na 180°C oko 30-35 minuta.
  4. Dok se torta hladi, napravite glazuru miješajući šećer u prahu s limunovim sokom i vodom.
  5. Prelijte glazuru preko ohlađene torte.

3. Čokoladni brownies s eteričnim uljem naranče

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g brašna
  • 2 kapi eteričnog ulja naranče
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Otopite čokoladu i maslac zajedno na laganoj vatri.
  2. Umiješajte šećer u otopljenu smjesu, zatim dodajte jaja jedno po jedno.
  3. Dodajte brašno, sol i eterično ulje naranče te dobro izmiješajte.
  4. Smjesu izlijte u pleh i pecite na 180°C oko 25-30 minuta.

4. Vanilin keksići s eteričnim uljem vanilije

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 kapi eteričnog ulja vanilije

Priprema:

  1. Izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte jaje.
  2. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i eterično ulje vanilije dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Tijesto razvaljajte i izrezujte oblike po želji.
  4. Pečene keksiće pecite na 180°C oko 10-12 minuta.

5. Krema od mente s eteričnim uljem mente

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 2 kapi eteričnog ulja mente

Priprema:

  1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom.
  2. U zdjeli izmiješajte žumanjke i kukuruzni škrob.
  3. Postupno dodajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, stalno miješajući.
  4. Vratite smjesu na vatru i kuhajte dok se ne zgusne.
  5. Skinite s vatre i dodajte eterično ulje mente. Ohladite prije posluživanja.

Zaključak

Eterična ulja mogu značajno obogatiti vaše kulinarsko iskustvo, dodajući jedinstvene arome i okuse vašim slasticama. Imajte na umu da je važno koristiti ulja koja su sigurna za konzumaciju i uvijek ih dozirati pažljivo kako biste izbjegli prekomjernu koncentraciju okusa. Eksperimentirajte s ovim receptima i uživajte u novim, aromatičnim delicijama koje će zadiviti vaše nepce i vaše goste.

Poznata aromaterapeutkinja Jasminka Šarić često piše za naš portal, a sve njezine priče možete pročitati OVDJE.

Ukoliko se želite obratiti Jasminki Šarić možete to učiniti na njezinoj web stranici, ili na Facebooku gdje ova aromaterapeutkinja rado razgovara s ljudima.

Naslovna foto: Photo by micheile henderson on Unsplash

Foto Jasminka Šarić: Privatni album

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI , NOVI PORTAL , ZANIMLJIVO te MAČKICU

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.