HRVATSKA protiv BRAZILA Pogledajte kako izgleda stadion na kojem nas čeka teška utakmica

0
160

Hrvatska protiv Brazila na Pustinjskom dijamantu

Susret s Brazilom na rasporedu je u petak 9. prosinca u 16 sati

Na lokaciji izgradnje stadiona Education City uklonjeno je 650 000 kubika pustinjskog pijeska, a tijekom pripremnih radova 2013. pronađene su stijene stare i do 30 milijuna godina. Stadion se smjestio u kampusu Education City u gradu Al Rayyanu koji je udaljen 15 km od centra Dohe.

Građevinski radovi trajali su od 2016. do 2020., a uključivali su izgradnju glavne armiranobetonske konstrukcije te krovne čelične konstrukcije. Izvorno teško čelično krovište zamijenjeno je čeličnom vlačnom užadi i rešetkama. Time je visina krova smanjena za 9 metara, a sama konstrukcija olakšana za 5000 tona čelika. Cijeli proces praćen je kroz BIM modeliranje, a pristup su imali investitor i cijeli projektni tim.

Stadion nosi nadimak „Pustinjski dijamant“. Vanjski dio konstrukcije sačinjen je od 5200 trokuta na koje su položene metalne ploče koje danju, u interakciji sa sunčevom svjetlošću odaju dojam ljeskanja dijamanta na suncu. Noću isti efekt daju ugrađene svijetleće LED diode. Rashladni sustav tako je napravljen da se stadion može koristiti tijekom cijele godine, a ne samo u zimskim mjesecima. Bez obzira na vanjsku temperaturu, unutrašnjost stadiona osigurava 24 do 28 celzijevaca. 

Gledalište za 45 350 ljubitelja nogometa podijeljeno je u tri razine. Nakon završetka svjetskog prvenstva kapacitet stadiona smanjit će se za oko 20 000 sjedala. Uklonit će se modularno ugrađena najviša razina gledališta, a sjedala će biti poklonjena zemljama u razvoju. Ovako smanjen stadion moći će koristiti studenti, profesori i ostalo osoblje kampusa, ali i lokalno stanovništvo, kako za sportske tako i za mnoge druge aktivnosti.  

Više zanimljivosti o izgradnji stadiona te korištenju građevinskog materijala pogledajte u serijalu o 8 katarskih stadiona koji je pripremila Koordinacija, a nalazi se na YouTube kanalu. Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime