Filozofski teatar vraća se sa Slavojem Žižekom

476


Nakon dulje stanke uzrokovane pandemijom, Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu, a prvi gost nove sezone – 17. siječnja 2022. filozofska je super zvijezda Slavoj Žižek.

Jedan od najpopularnijih programa zagrebačkog HNK-a koji je pokrenut za mandata intendantice Dubravke Vrgoč, a koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, posljednjih je godina u Zagreb doveo najpoznatije ekonomiste, filozofe, književnike, glumce, glazbene zvijezde i nobelovce. Gosti Filozofskoga teatra bili su Herta Müller, Yanis Varoufakis, M.I.A., Vanessa Redgrave, Ece Temelkuran, Tariq Ali i mnogi drugi. 

Slavoj Žižek je nekoliko puta gostovao u zagrebačkome HNK, a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava Antigona po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter. Za nastupe toga svjetski poznatog filozofa obično bi se u nekoliko dana razgrabile ulaznice, a u kazalištu bi publika koju je činilo 1.000 ljudi sjedila i na pozornici. Organizatori ne očekuju ništa manje ni ovaj put.

Slavoj Žižek je nazivan Elvisom filozofije i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Tema o kojoj će Srećko Horvat razgovarati sa Slavojem Žižekom aktualna je i intrigantna – “Poslije kapitalizma: feudalizam ili komunizam?”.

A o novoj sezoni Filozofskog teatra, Srećko Horvat kaže:

“Cilj nam je novu sezonu Filozofskoga teatra otvoriti s našim starim znancem, i to s temom koja je svima na usnama, ali još nije dovoljno analizirana i kritički promišljena. Naime, činjenica da se trenutni globalni kapitalizam sve više pretvara u neku vrstu novoga feudalizma u kojem nestaje klasično tržište, a moćne big tech korporacije postaju novim feudima dok radnička klasa gubi sva prava stečena stoljećima borbe.”

Osim Slavoja Žižeka, dodaje Horvat, Filozofski teatar će u novoj sezoni ugostiti različit profil gostiju koji još nisi bili ni u Hrvatskome narodnom kazalište u Zagrebu, a neki ni u Hrvatskoj. “O kojim je imenima riječ, objavit ćemo u siječnju, ali mogu obećati da će ovo biti možda i najuzbudljivija sezona Filozofskog teatra dosad”, obećava Srećko Horvat.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.