Europskim novcem obnovljena zgrada u Zagrebu

345

Povodom završetka energetske obnove zgrade Područnog ureda Trešnjevka 07. srpnja 2021. održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovale pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

Projekt energetske obnove zgrade Područnog ureda Trešnjevka provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 20.051.152,66 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  8.234.619,92 kn.  „U program energetske obnove zgrada javne namjene Grada Zagreba uključene su 134 zgrade površinom više od 460.000 m2 kod kojih je analizom utvrđeno da im je potrebna energetska obnova. To su zgrade obrazovnih i zdravstvenih ustanova, javne uprave, domovi za starije osobe kao i sportske i kulturne ustanove. Za energetsku obnovu tih zgrada planirana je investicija od 805 milijuna kuna a sredstva bi se povlačila iz više izvora financiranja kao što su  EU fondovi i povoljna kreditna sredstva.“, istaknula je pomoćnica pročelnice Borić te je dodala: „Do sada je obnova završena na 67 zgrada, te su u tijeku energetske obnove na još 12 zgrada. Ostvarivanjem ušteda energije i smanjenjem emisija CO2 za više od 50%, ovim projektom idemo u smjeru održivog razvoja Grada Zagreba.“

Zgrada PU Trešnjevka izgrađena je 1962. godine, razvedenog je oblika korisne površine od 5.209,00 m2. Voditeljica projekta Marina Džunić Matak naglasila je kako su radovima bile obuhvaćene tri zgrade koje čine kompleks područnog ureda sa grijanom površinom od 5.000 m2. „Zgrada je imala energetski razred E. Zamijenjena je vanjska ovojnica zgrade, zamijenjena je neučinkovita stolarija i bravarija te je moderniziran sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. Sada se zgrada grije i hladi putem dizalice topline, a postavila se i učinkovita LED rasvjeta. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjile su se potrebe za energijom za grijanje za 260.417,52 kWh/a (64,63%) te smanjile godišnje emisije CO2 za 134,4 t/godišnje (71,44%). Sa provedenim mjerama energetske učinkovitosti, zgrada je prešla u energetski razred B.“Sa provedbom ovog projekta smanjili su se troškovi za energente, produžio se je vijek trajanja zgrade uz smanjene troškove za održavanje, a korisnicima zgrade omogućio je bolje i ugodnije uvjete za rad u skladu s njegovom namjenom.

FOTO: PRESS

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.