Bravo! Postao je član Europske akademije znanosti i umjetnosti

487


U prosincu 2021. godine prof. dr. Sc Dario Cebić, svjetski priznati skladatelj i glazbeni pedagog, postao je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea). Ta je odluka donesena na sjednici senata u Salzburgu, a izabran je u III. razred – umjetnost.

Profesor Cebić u svojoj biografiji ima vrhunske rezultate na svjetskom nivou, uključujući nagrade na najprestižnijim svjetskim natjecanjima, brojne publikacije i knjige, te znanstvene analize. Također, vrijedi napomenuti da je studirao na najznačajnijim svjetskih znanstvenim institucijama iz područja kompozicije, glazbenih znanosti, analiza i muzikologije, a 2020. godine dobio je nagradu predsjednice države za pedagoški rad i kompoziciju. Također dobitnik je i nagrade Zagrebačke županije, kao i poticaja Ministarstva kulture za glazbeno stvaralaštvo 2013. godine.

„Biti izabran za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti, u III. razredu – umjetnost,  velika je čast, naročito ako znamo da u svojem članstvu ima 32 nobelovca“, kazao je Cebić.


Od nagrada svakako vrijedi izdvojiti 1. nagrade na velikim svjetskim natjecanjima u Beču, Parizu, Lisabonu, Kopenhagenu, Pekingu, Dresdenu, Milanu, St. Petersburgu, Miamiju, Sydneyu, Buenos Airesu, Rio de Janeiru, Bariju, Pragu i sl.

Također, dobitnik je i nagrade Zagrebačke županije, kao i poticaja Ministarstva kulture za glazbeno stvaralaštvo 2013. godine.

Doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je 2012. godine na ,,University of Music and Performing Arts” Graz (KUG), a 2013. godine u klasi prof. Michaela Obsta završio je poslijediplomski studij kompozicije na ,,University of Music” (MDW) u Beču. Doktorski studij iz kompozicije završio je 2018. godine. Iste je godine dobio nagradu iz kompozicije ,,World Award“, a u više navrata dobitnike je i nagrade ,,Europske i svjetske folklorne asocijacije” (pod patronatom UNESCOa).

Glazbene znanosti, kompoziciju i analize usavršavao je na ,,Hanns Eisler University” u Berlinu te na Sveučilištima u Frankfurtu i Freiburgu.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.