Crijevo – centar našeg zdravlja! Znate li kako ga učiniti zdravim?

419

Kada osvijestite ulogu i značaj zdravlja crijeva, bolje ćete razumjeti zašto leptirići u trbuhu stvaraju dobar osjećaj ili zašto snažne emocije kao što su strah, uzbuđenje ili stres utječu na nastanak različitih neugodnih osjećaja.
Poznato je da se u crijevu nalazi vojska mikroorganizama koja čini nevjerojatnih 80% našeg imunološkog sustava stoga je crijevo imunološko središte u kojem se vrši obuka kako bi mikroorganizmi mogli razlikovati prijateljski i neprijateljski raspoložene potencijalne napadače. Osim toga, u crijevu se nalazi 100 milijuna živčanih stanica te se upravo u crijevu stvara 90% hormona sreće – serotonina, pa ne govorimo uzalud o našem „trbušnom mozgu“, budući da je naše crijevo izravno povezano s mozgom i tako neposredno utječe na našu mentalnu ravnotežu!  U našem crijevu, potpuno prirodno, živi 100 bilijuna korisnih crijevnih bakterija koje nazivamo crijevna flora (intestinalna mikrobiota). U suradnji s crijevnom sluznicom, ovaj kompleksan ekološki crijevni sustav svakodnevno brine o našem zdravlju. Kad je crijevo zdravo i mi smo zdravi i sretni!

Kako se crijevo brani?

Razlikujemo tri razine obrane crijeva, odnosno obrambene linije našeg zdravlja. Prvu liniju čini crijevna flora (intestinalna mikrobiota), odnosno sloj korisnih crijevnih bakterija koje oblažu crijevnu stijenku. Drugu razinu čini crijevna sluznica (intestinalna mukoza) koja oblaže šupljinu crijeva, a sa svojom ogromnom površinom koja iznosi više od 400 m 2 omogućuje nam da budemo optimalno opskrbljeni. Treći sloj čini intestinalni imunološki sustav, odnosno veliki broj imunoloških stanica koji  štiti od neželjenih nametnika. Tri zaštitne razine međusobno su tijesno povezane i surađuju poput zupčanog mrežnog sustava. Kako bi na optimalan način ispunilo  ključnu ulogu bitnu za naše zdravlje i zdravo crijevo na nekoliko razina opremljeno je učinkovitim kontrolnim i zaštitnim mehanizmima- kaže  Ružica Matić, direktorica tvrtke Proimmun koja se godinama uspješno bavi analiziranjem promjena u crijevima i uspostavom ravnoteže u tom dijelu tijela te je dodala: ‘ Fascinantno je kako na dnevnoj razini crijevo radi za nas. Zdravo crijevo je ključ vašeg tjelesnog i psihičkog zdravlja stoga svaki dan dobro brinite o njemu!’

Što narušava crijevnu ravnotežu?

Crijevnu ravnotežu mog narušiti antibiotici i drugi lijekovi poput kontracepcijskih pilula ,nesteroidnih protuupalnih lijekova, prehrana bogata (rafiniranim) ugljikohidratima, šećerom i prerađenom hranom kao i prehrana s niskim udjelom lako probavljivih vlakana, prehrambeni toksini poput pšenice i industrijskih ulja, kronični stres, kronične bolesti i utjecaj okoliša. Novija istraživanja upućuju na povezanost utjecaja Covid-19  na mikrobiom. Naime, uočeno je da osobe koje su preboljele COVID-19 i imaju izražene post Covid simptome obično imaju crijevnu disbiozu,i  poremećaj u mikroorganizama koji žive u crijevima.
Nova studija pronašla je prve dokaze da također postoji veza između crijevne disbioze i dugotrajnog post COVID sindroma. Buduća klinička ispitivanja stoga bi mogla istražiti utjecaj probiotika, promjene u prehrani, fekalnoj transplantacije kao potencijalnoj pomoći za dugotrajne simptome post COVID sindroma.

Analiza kojom se otkriva zdravlje crijeva!

Mnogobrojna istraživanja, bolesti suvremenih ljudi, povezuju se s disbalansom crijeva, oštećenjem sluznice ili propusnost stijenkom crijeva. Jedinstvenim analizama u Proimmunu može se dobiti uvid u stanje crijeva. Neinvazivnim putem, iz uzorka stolice može se vidjeti postoji li upala u crijevima,  propusnost crijevne sluznice, broj  bakterija (bilo da su dobre ili loše) u našim crijevima, prisutnost parazita, gljivica i još mnogo drugih analiza. Analiziranjem stanja ovog dijela tijela činimo prvi korak prema otkrivanju problema, ali to je i prva stanica prema ozdravljenju.

Što trebate znati o tvrtki Proimmun?

Tvrtka Proimmun je osnovana 2015. godine s vizijom da aktivno sudjeluje u otkrivanju nastanka zdravstvenih rizika vrlo složenog mikrobioma, koristeći pritom molekularno- biološke metode ispitivanja u suradnji s GANZIMMUN Diagnostics AG. Misija Proimmuna je omogućiti individualni pristup u otkrivanju i rješavanju zdravstvenih problema te vas potaknuti na čuvanje vašeg crijevnog mikrobioma.  Uvoznici su  Njemačkih proizvoda nutrimmun koji zadovoljavaju standarde najviše kvalitete, praktično su i higijenski dozirani te su pogodni za ljude osjetljive na laktozu i gluten. Garantirana je bakterijska sadržajnost i brojnost aktivnih bakterijskih kultura do zadnjeg dana roka trajanja.

Tvrtka nutrimmun od 1995. godine bavi se proizvodnjom probiotika i drugih dodataka prehrani namijenjenim za zdravlje crijeva. Jedan od takvih proizvoda je i Mucozink®. Sadržava specifičnu kombinaciju vitamina, minerala, elemenata u tragovima i ostale hranjive tvari za kožu i sluznicu s naglaskom na sluznicu crijeva. Uz probiotik, odlična je kombinacija za jačanje crijevne flore i sluznice.

foto: Nikola Zoko i promo 

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.