Cijepiti se ili ne protiv HPV-a?

1193


Debatom Cijepiti se ili ne protiv HPV-a, Udruga studenata medicine CroMSIC nastavila je s predstavljanjem javno – zdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK roditelj“.

Osim osječkih studenata medicine, na debati su prisustvovale prim.dr.sc.Vesna Bilić-Kirin, dr.med., specijalist školske medicine, dr.sc.Iva Milić Vranješ, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije te Vera Plužarić, dr.med., specijalist dermatologije i venerologije.

„Trebali bi se cijepiti da bi se zaštitili u budućnosti. Znači, kad mlada osoba dođe u kontakt s virusom da se ne razvije infekcija. Unatoč pandemiji COVID-19, moram reći da je u mojoj ambulanti dobar odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i da trenutna situacija ne sprječava mlade da dođu na cijepljenje.“- rekla je prim.dr.sc.Vesna Bilić-Kirin, dr.med., specijalist školske medicine.


Da je cjepivo izuzetno bitno u zaštiti zdravlja, pokazuju i primjeri pojedinih zemalja. Tako je u Australiji procijepljenost 70%, te im je za cilj u potpunosti eliminirati rak vrata maternice.

„Cjepivo protiv HPV-a ne boli, a štiti protiv raka. Potpuno je besplatno za sve osmaše, a ove godine i za mlade do 25. godine života. Mislim da je to dovoljno razloga za cijepiti se.“- izjavila je studentica medicine iz Osijeka.

Unatoč pandemiji COVID-19 koja je puno toga promijenila i možda čak i zaustavila kada je riječ o javnim događanjima, Budi mRAK kampanja je pokrenula i objavila digitalni newsletter Budi mRAK roditelj, namijenjen mladima i njihovim roditeljima kako bi im na što bolji i pristupačniji način objasnili sve o HPV-u, kao i dobrim stranama cijepljenja.

Naime, već više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, na žalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, procijepljenost je i dalje niska. Kao i podaci o samom znanju o HPV infekciji i cjepivu. Naime, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga je i pokrenuta ova kampanja kako bi informirali i educirali mlade, ali i širu javnost.

Kako bi što više educirali mlade, ali i njihove roditelje, cilj je promovirati digitalni newsletter Budi mRAK roditelj. Jedino tako možemo osvijestiti o ovom problemu, rakovima koje HPV uzrokuje, te cjepivu koje itekako štiti, a besplatno je.

Sve informacije i kako digitalni newsletter izgleda, možete pogledati na ovom linku:

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.