Ako imate vremena skoknite do Ljubljane! Imaju sjajan festival koji spaja ljubav, zabavu, kulinarstvo i umjetnost

545


U Ljubljani počeo LUV FEST – festival koji spaja ljubav, umjetnost, zabavu i kulinarstvo! 

Odmorite oči na svjetlosnim instalacijama koje će vas pratiti dok šećete Ljubljanom, uživajte u brojnim koncertima, izložbama i nastupima umjetnika, uključite se u kreativne radionice i napravite suvenir kojeg ćete ponijeti kući, ovjekovječite trenutke fotografijama snimljenim na posebno označenim foto pointima, okusite Ljubljanu i uživajte u delicijama u temi ovog jedinstvenog festivala… Tako bi se najjednostavnije mogao opisati LUV FEST koji već tradicionalno Ljubljanu pretvara u destinaciju koju treba posjetiti i u zimskom periodu. Osnovna mu je poruka slavljenje ljubavi prema kulturi, baštini, slovenskoj riječi, umjetnosti kao i prema bližnjima, zajednici, prijateljstvima, obiteljima i na kraju, ali ne manje važno, nama samima. Festival je svečano otvoren na Kongresnom trgu, pod vodstvom renomiranog plesača i koreografa DISKOlectiv 08.veljače na nacionalni praznik, dan Slovenske kulture (Prešernov dan) i trajat će sve do 12. ožujka, Slovenskog praznika ljubavi poznatog kao Gregorjevo. 

“Nekad su naši stari 12.ožujak smatrali danom kad počinje proljeće, dan su nazvali danom zaljubljenih jer se vjerovalo da se taj dan ‘ptičeki žene’. LUV FEST počeo na nacionalni dan Slovenske kulture, a završava u trenutku kad se izlazi iz tmine zime i ulazi u svjetliji dio godine kojeg nazivamo Gregorjevo. U ovom periodu brojni će umjetnici pokušati svojim programom ‘osvijetliti’ Ljubljanu pa je zadatak svakog od nas da odaberemo svoj sadržaj iz bogatog programa koji se nudi. Tijekom trajanja festivala pripremljeno je  više od 130 događaja” – rekao je turistički vodič Miro Gačanin u posebno kreiranoj vođenoj turi kroz Ljubljanu dodajući kako će tijekom festivala ovaj grd pokazati sve najbolje od kulture – koncerte, kazališne predstave i operne izvedbe, književne događaje, filmske projekcije, suvremeni  ples i izložbe. Festival donosi i brojna vodstva po gradu ali i kreativne radionice za sve generacije, čak posebni program za samce. Ulice grada osvijetlit će brojne instalacije, pa se može reći kako LUV FEST  osvjetljava Ljubljanu u tamnom dijelu godine. Poseban doživljaj bit će festival Ana Srčna na Špici na kojem će Kazalište Ane Monro početkom ožujka stvoriti svjetlosno-doživljajni ambijent s brojnim svjetlosnim elementima. Uoči Gregorjeva u ulici Eipprava u Trnovu održat će se  tradicionalna manifestacija ‘Pozdrav proljeću’, kada će djeca osvijetljenim kućicama (za što će se pobrinuti Slovenski etnografski muzej)  ispuniti rijeku. 


Kad ste u LJubljani, uz LUV FEST kombinirajte i istraživanje ove destinacije u potpunosti. Jer ova ljepotica smještena u kotlini uz prekrasnu i plovnu rijeku Ljubljanicu očaravajuća je cijele godine. Čak i u njezinom zimskom periodu kad se očekujući proljeće priča o ljubavi na poseban način. Kako je tema LUV FESTA ljubav u svim segmentima dopustite da vas ona i osvoji. Poslušajte ljubavnu priču o Franceu Prešernu i njegovoj ljubavi na prvi pogled s Julijom Primec koja ga je za života inspirirala te tako potaknula da napiše jednu od najljepših i najromantičnijih pjesama slovenske poezije Sonetni vijenac. Uz ljubavne  priče koje su inspirirale Franca  Prešerna, o ljubavi pema umjetnosti ćete čuti i u Tivoliju – prekrasnom Ljubljanskom parku u kojem se nalazi MGLC Švicarija. Opisuju ga kao utočište umjetničkog stvaralaštva i mjesto kulturnih događanja od 19. stoljeća. Nekad je ova zgrada bila hotel za imućnije goste, a danas kreativno rezidencijalni centar koji nudi mogućnost domaćim umjetnicima da na ovom mjestu stvaraju. U Švicariji svoj ‘umjetnički dom’ ima 11 slovenskih umjetnika, ali i tri internacionalna umjetnika koji svi zajedno djeluju kroz izložbe i edukativni program cijele godine.  U prizemlju zgrade specifičnog dizajna nalazi se i memorijalni studio poznatog Slovenskog umjetnika Stojana Batiča i restoran Švicarija bistro u kojem možete svaki dan pojesti nešto posebno. Na Prešernov dan njihova je gastronomska ponuda bila obogaćena jednostavnim jelovnikom na kojem su se našle mesne i vege kombinacije ali i jelo pod nazivom Afrodizijak za zaljubljene i Prešernova čokoladna torta s marcipanom i suhim smokvama. Kad je o kulinarskim delicijama riječ važno je spomenuti i najslađe mjesto nedaleko Tromostovja – jedinstvenu slastičarnicu Lolita. Na vratima će vas dočekati ljubazni domaćini, nasmijana Dada Jerovšek, direktorica  marketinga u Kaval Grupi u sklopu koje posluje i slastičarnica Lolita gdje se tradicionalne slastice jedu na moderan način. 

“Postojimo na ovoj lokaciji već 13 godina i to, u dijelu grada uz rijeku koji je prije toga bio dosta zapušten i tuda su vozili automobili. Kad je gradonačelnik Zoran Janković donio odluku da želi Ljubljanu urediti, dodati joj nove sadržaje i pretvoriti je u poželjnu destinaciju našu je ulicu pretvorio u pješačku zonu  i ponudio je obrtnicima i ugostiteljima. Mi smo ušli u objekt koji je davno izgradio jedan bogati židov, kao i većinu prekrasnih zgrada u gradu, zatim je tu bila poljoprivredna apoteka, a kada smo je mi odlučili pretvoriti u slastičarnicu  zgrada je bila u lošem stanju. Uredili smo je moderno, ali uz zaštitu što više originalnih dijelova; poput zidova, parketa, visokog stropa na kojeg smo po čitavoj dužini postavili tapetu s posebnom pričom” – kaže domaćica ne krijući koliko cijeli tim voli ovo kultno slatko mjesto nedaleko Tromostovja.  

Da je ljubav prema poslu presudna za uspjeh dokazuje priča  Dade Jerovšek ali i osebujnog zlatara, Christophera Steidla. On u starom dijelu Ljubljane ima impozantnu zlatarnu Zlato runo i na ovom mjestu svakodnevno stvara prava mala remek djela. Ono što oduševljava je spremnost umjetnika da vam na licu mjesta pokaže kako od komadića zlata i srebra stvara pločice visoke kvalitete pretvarajući ih u unikatan nakit, skulpture ali i sakralne elemente. Svojom ljubavi i strasti prema poslu godinama školuje i mlade obrtnike potičući ih da i sami proizvode ručno te da otvaraju vlastite obrtničke kutke gdje će prodavati svoja umjetnička djela. Do sada čak tri Christopherove naučnice danas u starom dijelu Ljubljane imaju svoje zlatarne. 

Da još uvijek nasmijano otvara vrata svoje kuće u ulici Karunova 4-6, Jože Plečnik bi imao isto puno za reći o ljubavi prema poslu kojim se bavi. Čovjek koji je projektirao većinu zgrada kojima se danas divimo u Ljubljani – poput tržnice, knjižnice, mostova koji spajaju noviji i stariji dio Ljubljane svoje je znanje prenosio na made generacije kojima je bio redovni profesor. Studenti su ga voljeli, često pokazujući svoje radove u radnoj sobi okruglog dijela kuće u kojoj je stanovao. Ta kuća danas je muzej u kojem ćete čuti puno zanimljivosti o životu ovog umjetnika, zaviriti u  privatni dio kuće u kojoj je Plečnik živio, slušajući zanimljivosti i patente kojima je učinio vlastiti život ugodnijim. Bio je primjerice kavopija, imao zbirku različitih džezvica s produljenim ručkama, u kalijevu je peć dao ugraditi spremnik za vodu kako bi ona uvijek bila dovoljno topla za čaj koji je nudio gostima. Muzej je otvoren svaki dan, a u ulaznici od 8 eura uključeno je i vodstvo kroz cijelu zgradu. 

Red kulture, red umjetnosti, red zabave, red odlične gastronomije te suočavanje s činjenicom da u čarobnoj Ljubljani vrijeme nevjerojatno brzo prolazi. Nakon obilaska atrakcija koje nudi LUV FEST dovoljno je nazdraviti prekrasnom danu čašom posebno odabranog vina. S pogledom na Ljubljanicu, u ulici Breg 10 nalazi se Wine bar Šuklje u kojoj ćete klasičnu degustaciju vina doživjeti na poseban način. Želite li nešto autohtono poput modre frankinje, kušajte vina vinarije Šuklje uz koju se sljubljuju mesne delicije Slovenije ali i sirevi iz Francuske. 

Dok se Ljubljana polako sprema na spavanje vi krenite kući, razmišljajući o svemu što ste doživjeli tog posebno ‘LUF FEST dana’. Ili jednostavno prespavajte u jednom od hotela u centru grada (mnogi imaju posebne ponude za vrijeme ovog festivala) te sutradan krenite u istraživanje novih mjesta. Koja će vas ponovo oduševiti… Ljubljana vas čeka! 

Foto: Nikola Zoko 

Tekst pisala: Alma Premer Zoko

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.