Znate li kako nositi medaljon?

293

Prekrasan komad nakita s hrvatskim potpisom, Lykke medaljon, omiljen je ukras brojnih trendseterica.  Dovoljno ga je vidjeti, odabrati svoj detalj i tu kreće ljubav na prvi pogled… Opisuje se s pravom, nakit s dozom sreće jer, baš poput tradicije, njegova posebnost i funkcionalnost pruža zadovoljstvo dok ga nosite.  Lykke priču, već tri godine pričaju  Darija Kovačević i Krešimir Petrić koji su osluškujući potrebe suvremenih žena, ali i prateći trendove kad je nakit u pitanju osmislili mirisne medaljone. Napravljeni su od kirurškog čelika, s 18 karatnom pozlatom,  dva eterična ulja i spužvicama u različitim bojama. Prilikom kupovine možete odabrati dužinu ogrlice, boju pozlate, ali i personaliziranu poruku.

Kako odabrati idealan medaljon i što trebate znati o načinu kombiniranja? Na ova ali i broja druga pitanja o usklađivanju odjeće i ovog modnog detalja odgovore je dala stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko na modnoj radionici održanoj u sklopu vikend ženskog putovanja Women’s days by modniALMAnah u Virovitici.

Evo kojih je njezinih pet savjeta!

Za početak, da nešto definiramo – okrugli medaljon nije slučajno tog oblika! Nekad davno kad je nastao, ispisivao je povijest dvorskih dama, barunica i kraljica vješto popunjavajući dekolte. Tada se naravno nije govorilo o malim ili velikim prsima nego o tajni koju je ovaj komad nakita skrivao. Stoljećima kasnije, klasični medaljon je zadržao svoj okrugli oblik i kao takav se savršeno uklapa u svaki dekolte. Objesite li ga na pravu dužinu ogrlice optički ste učinile puno za vizualni dojam vašeg dekoltea.

Na koje ga mjestu na dekolteu staviti?

Na ovo pitanje najbolje odgovara građa tijela- širina vrata i ramena, te veličina prsa. Koje savjete trebate? Imate li velika prsa i širok vrat  medaljon neka bude točno na prsnoj kosti. U tom slučaju ogrlica treba biti šira kako ne bi ‘upala’  u kožu. Inače sredina dekoltea (prsna kost) je i univerzalno mjesto na kojem je dobro nositi ogrlice, pa tako i Lykke medaljon. Žene tanjeg vrata i manjih prsa trebale bi nositi kraći lančić i medaljon točno ispod vrata, dok žene jačih bokova i srednje do šireg vrata dugački lančić koji prelazi prsa. U tom slučaju će medaljon optički povećati dekolte i skrenuti pažnju s jačeg donjeg dijela tijela. Imate li jako kratak vrat, nosite dugi lančić.

Koja je idealna širina lančića?

Sad kad ste naučile koja je idealna dužina lančića i pozicija vašeg medaljona na tijelu, ne zaboravite da je i širina i vrsta ogrlice jako važan detalj u kombiniranju. Što je koža zategnutija to neka bude lančić više okrugao. Suprotno tome imate li koji kilogram više, kako ne bi dolazilo do usijecanja ogrlice u kožu birajte lančiće koji su ili pleteni ili oblik alke. Savjet više: odaberete li trendy ogrlice oblika alke, znajte da ste medaljon smjestile u modne 80-te što vam pruža mogućnost da takvu ogrlicu dopuniti još nekim modnim detaljima u istom stilu.

Kojom bojom obojiti svoj medaljon?

Na ovo pitanje odgovaraju dva segmenta- boja medaljona ali i ukrasne spužvice koja se nalazi unutar njega. Dakle, medaljon može biti srebrni, zlatni ili rose gold koji je zapravo najzahvalniji za kombiniranje. Kao metal se savršeno uklapa uz sve boje puti, podton kože ali i modne stilove. Zato je moj savjet- darujete li ga nekome za rođendan s rose gold pozlatom nećete pogriješiti. Uz ovaj medaljon dobiti ćete i spužvice koje su u bojama. Njih možete uskladiti ili s medaljonom ili s bojom koju nosite. Treba li vam  inspiracija vrlo funkcionalne kombinacije su zlatni medaljon i tamno plava ili crvena spužvica, srebrni u kombinaciji sa žutom, zelenom i rose gold uz ružičaste nijanse. Za one koje nemaju vremena svaki dan mijenjati spužvice unutar medaljona (iako nije komplicirano i treba vam samo nekoliko sekundi) idealna su rješenja crno ili bijelo.  

Kako kombinirati s ostalim modnim trendovima?

Lykke medaljon je modna klasika – priča svoju priču, efektan je kad ga nosite, otkriva možda vaše podrijetlo (odaberete li detalje koji simboliziraju Slavoniju, Dalmaciju…) ali i pruža vam mogućnost da ga ostavite u naslijeđe svojim kćerima jednog dana. Kako ga kombinirati? Uz svevremensku klasiku – jednostavne linije koje prate siluetu, poslovni look, ali i proljetne lepršave haljine koje su baza boho stila. Lykke je modni kameleon i lako odolijeva baš svim kombinacijama koje odaberete i što je najvažnije, uvijek je u skladu s bontonom odijevanja.

Foto: Nikola Zoko 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.