Znate li kako izgleda najskuplje djelo na svijetu? Evo prilike da ga vidite

572


Posjetitelji bečkog muzeja Leopold uskoro će moći uživati u najskupljem djelu na svijetu. Naziv slike kao i ime umjetnika koji stoji iza nje obavijeni su velom tajne, a eksponat će javnosti biti predstavljen 3. studenog.

Najskupocjenija slika na svijetu nije izložena u New Yorku, Parizu, Šangaju ili Londonu, nego će od 3. studenog 2021 visjeti u bečkom muzeju. Pored najvažnijih djela 19. i 20. stoljeća u muzeju Leopold javnosti će od početka studenog biti dostupno najskuplje umjetničko djelo na svijetu, najavljuju iz tog muzeja. O kojem je djelu i umjetniku riječ zasad nije objavljeno.

Fundus muzeja Leopold s oko 6000 djela predstavlja jednu od najvažnijih svjetskih kolekcija austrijskih umjetnika druge polovice 19. stoljeća i moderne. Između ostalog sadrži 2200 slika i crteža Egona Schielea te slavne art nouveau slike Gustava Klimta, ekspresionističke portrete i krajobraze Oskara Kokoschke te Richarda Gerstla. Zbirka muzeja usto obuhvaća namještaj te umjetničko oblikovane predmete koji pripadaju pravcu jugendstila te su nastali u udruzi umjetnika i obrtnika pod nazivom Bečka radionica (Wiener Werkstättte). Jedna od glavnih zadaća muzeja je proširenje zbirke i muzej neprestano radi na ostvarenju tog cilja.

Najskuplja slika ikad prodana je 2017. za 450,3 milijuna dolara, a radi se o djelu koje se pripisuje Leonardu da Vinciju naslovljeno „Spasitelj svijeta“. Ulje na platnu otada se nalazi u vlasništvu Odsjeka za kulturu i turizam Abu Dabija te je iste godine bilo izloženo u tamošnjem muzeju Louvre Abu Dhabi.


Hoće li u bečkom Leopoldu visjeti „Salvator Mundi“ ili neko drugo remek-djelo javnost će saznati 3. studenog 2021., a već od sljedećeg dana svi zainteresirani posjetitelji i ljubitelji umjetnosti moći će ga vidjeti u atriju muzeja.

Slika 1: Najskupocjenije djelo na svijetu bit će izloženo u bečkom muzeju Leopold © Leopold Museum Julian Frener

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.