Uživanje u domaćim kolačima, pincama ili savijačama bit će još ukusnije ako su napravljene od organskih i cjelovitih sastojaka, a neizostavni deserti zaslađeni zdravim sladilima. I ovih blagdana uživajte u druženjima uz bio&bio deserte koji mame izgledom i okusom. Zaslađeni su melasom, javorovim sirupom, rižinim i ječmenim sladom, šećerom šećerne trske ili šećerom kokosovog cvijeta, koji su izvrsna zamjena rafiniranim zaslađivačima, a istovremeno pružaju bogatstvo okusa i uživanje u svakom zalogaju. Dobar tek!
Isprobajte ovu ukusnu čokoladno-hrskavu poslasticu Jadranke Boban Pejić
Sastojci:
100 g quinoa poppies
50 g badema
50 ml rižinog ili ječmenog slada
30 g tamne čokolade 80%
50 g (2 pune jušne žlice) namaza od badema
naribana korica jedne naranče
Priprema:
Tostiraj bademe i usitni ih ili nareži na manje komadiće. Nareži čokoladu razlomi, dodaj joj rižin slad i namaz od badema pa sve zajedno rastopi na pari. U zdjelu pomiješaj quinoa poppies i bademe. Dodaj naribanu koricu naranče pa rastopljenu čokoladnu smjesu prelij preko. Žlicom sve dobro promiješaj.
Smjesu nanesi na vlažan lim za pečenje (dimenzija 30×20 cm) i vlažnim rukama poravnaj. Stavi u hladnjak preko noći da se ohladi i stisne. Reži na kvadrate ili trokutiće.
Isprobaj recept za mekane i aromatične kekse od bademovog i pirovog brašna sa svježim đumbirom koje je za nas pripremila bio&bio ambasadorica Iva Savić, @culinarypostcards.
Sastojci:
130 g pirovog integralnog brašna
70 g bademovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
40 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja u čvrstom stanju
3 žlice aquafabe (vode od slanutka) ili biljnog napitka
70 g šećera šećerne trske
40 g melase
1 žlica svježe ribanog korijena đumbira
Priprema:
U većoj posudi pomiješaj brašna, prašak za pecivo i sol. U drugu posudu stavi kokosovo ulje, aquafabu ili biljni napitak, šećer i melasu pa dobro pomiješaj sastojke dok dobiješ gustu smjesu. Na kraju dodaj svježe ribani đumbir. Vlažne sastojke potom dodaj u posudu sa suhim sastojcima. Rukama dobro promiješaj pa odvoji kuglice težine 40-43 g i oblikuj kekse. Slaži ih na lim prekriven papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka jer će keksi narasti tijekom pečenja.
Kekse peci 12 minuta na 170 stupnjeva. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohlade na limu za pečenje prije posluživanja budući da će dok su topli biti mekani na dodir. Istaknuti sastojci su dovoljni za 10 keksa.
photo by: Iva Savić
Recept za ukusni tart od heljde, kokosa i badema s čokoladnom ganache kremom od batata i kakao maslaca prema receptu food blogerice Maje Brekalo.
Sastojci:
Podloga:
1 šalica (170 g) sirove heljde
1/2 šalice (50 g) zobenih pahuljica
1/2 šalice (40 g) naribanog kokosa
1/2 šalice (35g) listića blanširanog badema
3 žlice (45 ml) javorovog sirupa
1/4 šalice (35 g) kakao maslaca (ili 2 žlice rastopljenog kakao maslaca i 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja)
prstohvat soli
1/2 žličice praha bourbon vanilije
Ganache:
2 šalice batata narezanog na kockice i skuhanog na pari /300 g
1 šalica (240 ml) bademovog ili zobenog napitka
1/4 šalice kakao maslaca (35 g), izmjeri pa rastopi
1/2 šalice (120 ml) javorovog sirupa
1 žlica (10 g) šećera kokosovog cvijeta
prstohvat soli
2 žličice (10 ml) soka od limuna
1/2 šalice (50 g) nezaslađenog kakaa u prahu
2 žlice namaza od badema ili od indijskih oraščića
Priprema:
Prvo kreni s pripremom tart podloge. Na pari rastopi kakao maslac, a u sjeckalicu stavi heljdu, kokos i zobene pahuljice. Kratko blendaj dok se dijelom usitne. Dodaj badem, sol, vaniliju i nastavi blendati. Kad je sve dobro usitnjeno, dodaj sirup, rastopljeni kakao maslac i kratko blendaj dok dobiješ mrvičastu vlažnu smjesu.
Obloži kalup za kruh veličine 13 x 26 cm masnim papirom, tako da s dvije strane papir viri izvan kalupa kako bi se tart lakše izvadio kad bude gotov. Ako koristiš silikonski kalup, ne trebaš papir. Smjesu prebaci u kalup i oblikuj “školjku” tarta s rubovima visine 4-5 cm. Stavi u pećnicu i peci 15-18 minuta na 175 stupnjeva s ventilator opcijom.
Podlogu peci dok dobije zlatnu boju i bogat miris. Izvadi iz pećnice i pusti da se dobro ohladi dok pripremiš ganache. Batat kuhaj na pari otprilike 15 minuta, a kakao maslac rastopi. Stavi u blender sve sastojke osim bademovog namaza i blendaj dok dobiješ glatku kremu. Dodaj i namaz pa nastavi blendati. Izlij ganache u ohlađenu podlogu tarta i stavi u hladnjak barem 2 sata prije konzumacije.
FOTO: PROMO
Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.