Zagrepčani oduševljeni! Britanci izazvali goleme ovacije

657

Britanski vokalni ansambl Voces8 premijerno je nastupio pred zagrebačkom publikom u četvrtak, 5. kolovoza, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu nakon jednogodišnje koncertne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Ovaj izuzetan a cappella sastav svojim je gotovo dvosatnim programom dokazao zašto se nalazi u samom vrhu svjetske zborske scene posljednjih petnaest godina.

Iznimnih glasova i bogate karijere, ansambl se na koncertu u Zagrebu predstavio pomno biranim klasičnim programom koji je uključivao vrhunske izvedbe djela Williama Byrda, G. P. da Palestrine, Benjamina Brittena i Heinricha Schütza. Jedini Hrvat koji se našao na programu je skladatelj Davorin Kempf sa skladbom „Svet“ koju su, kako su sami naglasili, iz razumljivih razloga ipak izveli na latinskom jeziku. Akademik Kempf bio je prisutan i zadivljen izvedbom sjajnih Britanaca, a s obzirom na to da njihov šarolik klasični repertoar uključuje suvremenu zborsku glazbu, nadamo se da će ova kompozicija zaživjeti i na njihovim ostalim koncertima baš kao što je to trenutno skladba islandskog skladatelja Þorkella Sigurbjörnssona. Uz klasični, ansambl je predstavio i dio popularnog repertoara, obrade svog rezidencijalnog aranžera Jima Clemensa, koje su izazvale sjajne reakcije publike.

Nakon dugotrajnog pljeska, Voces8 na pozornicu su pozvali i svoje domaćine, Komorni zbor „Ivan Filipović“, s kojim su izveli „Abendlied“ Josepha Rheinbergera pod ravnanjem maestra Gorana Jerkovića. Zajednička izvedba nije nimalo zaostajala za prethodnim brojevima. Podjednako sugestivna i izvedbeno uvjerljiva, ova zborska suradnja bila je doista izuzetan vrhunac večeri.

Koncert u organizaciji Komornog zbora „Ivan Filipović“ svakako se može ubrojiti u najbolja koncertna događanja sezone unatoč limitiranom kapacitetu zbog organizacije sukladne svim aktualnim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite RH.

FOTO: Promo

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.