Zagrebom se šire nevjerojatni mirisi sjevera. Za sve su krivi ovi dečki

1493

Avanturistički duh, želja za pomicanjem vlastitih granica i upoznavanjem novih kultura i stilova života odvela je tri prijatelja na posebnu dvotjednu ekspediciju duboko u arktički krug. Ledena temperatura i zimska idila koja grije duh, potaknula je nastanak priče koja se pretvorila u pravu gastro senzaciju ovogodišnje adventske ponude. Taika na finskom znači čarolija, a TAIKA By Sherpa predstavlja posebnu mirisnu i okusnu čaroliju koju čini splet tradicionalnih nordijskih jela i street fooda. Ova polarna kućica jedino je mjesto na kojem se spravljaju samo riblji specijaliteti, a zašto se toliko priča o njoj posjetitelji mogu svakodnevno provjeriti te sami doživjeti, u sklopu Fuliranja, najpopularnijeg adventskog događanja u Zagrebu.

Alek El-Kazal, Bernardo Dedić i Damir Botić, zaputili su se u daleku Finsku, zemlju koja im je zarobila srce ne samo svojom prirodom i ljudima, nego i bogatom i raznovrsnom gastronomijom. „Predivno je iskustvo hodati kilometrima očaravajućom prirodom arktičkog kruga, ledenom idilom čije se temperature spuštaju i do ispod -27 stupnjeva te doživjeti čari „ice fishinga“ ispod magične polarne svjetlosti, a onda na kraju dana sjesti se u tradicionalne šatore i na otvorenoj vatri okrijepiti se prefinim lososom i ostalim jelima koji dodatno upotpunjuju arktičku ledenu bajku. Svakako nam je cilj predstaviti nešto novo i drugačije u sklopu cjelokupne gastro ponude Adventa u Zagrebu, obogatiti istu i barem dijelom prenijeti posjetiteljima iskustvo arktičkog kruga  koje se od sada može doživjeti i u Zagrebu, ispred zagrebačke Esplanade“, – izjavio je Alek El-Kazal, vlasnik.

Riba je jedna od najomiljenijih finskih namirnica, što i nije tako neobično s obzirom na njihov geografski položaj. Najpopularniji je svakako losos koji je neizostavni dio njihovog jelovnika i čiju su pripremu doveli do savršenstva. Skandinavski losos se smatra najboljim jer zadržava svoju ružičastu boju zahvaljujući hladnim fjordovima, a kada se na to doda i posebni način pripreme na otvorenoj vatri, gdje se riba termički obrađuje dimom, jelo poprima novu dimenziju punoće okusa.

Dečki su sve ono što su naučili o pripremi lososa pretočili u dva jedinstvena jela koja se mogu pronaći na njihovom adventskom meniju, a gastro zvijezde su i kozice te Jakobove kapice. Taika Salmon je tradicionalni premium losos file pripremljen na otvorenoj vatri, serviran uz crème fraiche s dodatkom kopra, integralnim kruhom i coleslaw salatom. Shrimp sandwich još je jedna poslastica spremljena u prefinom brioche pecivu punjenom s kozicama i u umaku od vrhnja s koprom i celerom. Salmon roll sandwich se sastoji od grillanog premium lososa poslužen u mekanom brioche pecivu s umakom na bazi vrhnja, uz dodatak mrkve, celera i kiselih krastavaca. Za ljubitelje školjki Taika predstavlja vrhunske Jakobove kapice koje su pripremljene na vatri i kuhane u maslacu s peršinom te uz dašak naribanog sira.

FOTO: Salty Business

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.