Začarana šuma: Upoznajte sjajnu digitalnu slikovnicu

2349


Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske.

Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti.

Iva Lulić već desetak godina povezuje stručna znanja iz područja etnologije i umjetničko izražavanje kroz režiranu fotografiju i bilježi stara narodna vjerovanja i legende karakteristične za pojedine krajeve Hrvatske. Javnosti se predstavila s nekoliko samostalnih autorskih projekata (Vile i vilenjaci Artusi; Krk- otok vila, Nekoć u Vrbovcu; Podravina između mitova i legendi…) 

Zdenko Bašić je cijenjeni višestruko nagrađivani multimedijalni umjetnik poznat hrvatskoj javnosti po svojim knjigama, izložbama, festivalima, spotovima i dokumentarnim filmovima vezanima uz temu mitologije (Mjesečeve sjene, Sjeverozapadni vjetar, Perunfest…).

Začarana šuma ujedinjuje najbolje od dvaju talentiranih umjetnika koji se već godinama bave temom mitologije. Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.    

Fotografije su snimljene ove godine diljem Parka prirode Žumberka, ali i na drugim lokacijama kao što su Stari grad Okić, Donja Zdenčina, Park prirode Medvednica, Podravina te otok Krk.
U projektu je sudjelovalo dvadesetak ljudi kao asistenti, modeli ili stručni suradnici, a projekt je realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Fotografije ilustriraju priču o starohrvatskim slavenskim bogovima koja se oslanja na znanstvene spoznaje poznatih hrvatskih etnologa, posebice Vitomira Belaja i njegove knjige  Hod kroz godinu

Digitalna slikovnica tako prezentira mitološki svijet starih Slavena, a time otkriva način na koji su naši preci doživljavali i tumačili svijet, te kako su objašnjavali pojave  koje su im bile neobjašnjive. Ovo je zapravo priča o prirodi i izmjeni godišnjih doba, o božanstvima koji su zapravo personifikacija prirode koja nas okružuje.

Projekt je dostupan javnosti putem digitalne slikovnice koja se može besplatno pogledati na

http://ivalulic.com/hr/zacarana-suma-digitalna-slikovnica/

O AUTORIMA

IVA LULIĆ

@ivalulicphotography

ivalulic.com

Rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna, trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film.
Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu za umjetničko djelovanje i doprinos ugledu ULUPUH-a.

Članica je Udruge likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske  (ULUPUH) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, dosad je realizirala i nekoliko samostalnih autorskih umjetničkih projekata na temu hrvatske mitologije: Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.) te Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.). U suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu potonji 2015. prerasta u projekt Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini.

Iva već desetak godina povezuje stručna znanja iz područja etnologije i umjetničko izražavanje kroz režiranu fotografiju te bilježi mitove i stara narodna vjerovanja karakteristična za pojedine krajeve Hrvatske. Fotografije nastaju na autentičnim lokacijama, a fotografskim efektima izražavaju, dočaravaju i prenose doživljaje naših predaka –  gledanjem njihovim očima.

U projektima realizira poseban svijet iz mašte u kojem se susreću realno i bajkovito, a postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja.

ZDENKO BAŠIĆ

@zdenkobell

Zdenko Bašić je rođen 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine desetominutnim lutka filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu. Dobitnik je nagrade za najuspješnije diplomante. 

Pored animiranog filma i režije, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje je dobio brojna priznanja. 

Nagradu Grigor Vitez za ilustraciju dobio je 2009. i 2014. te posebno priznanje nagrade 2011. godine za cjelokupnu realizaciju knjige kao posebnog sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost. 

Dobitnik je i književne nagrade Kiklop za svoj rad na autorskim knjigama, Priča o čokoladiSjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene

Dobitnik je dvaju Porina za najbolji videobroj Žeđam i grafičko oblikovanje Svijet glamura.

Ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium u Teheranu te selekcija BIB u Japanu. 

Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-ja, a 2009. ULUPUH mu dodjeljuje nagrada za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUH-a.

Za svoj debitantski film Guliver (2009.) dobio je posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix na Danima hrvatskog filma 2009., nagradu Oktavijan za najbolji animirani film na DHF-u te nagradu za najbolji kratki film na Libertasu,  međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku. Za animirano-igrani film Vesla 2012.  dobiva Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesijskog filma . Godine 2016. surađuje s Vokalno- plesnim ansamblom Lado u vizualnom oblikovanju završne godišnje predstave Hod kroz godinu kao dizajner, scenograf i animator.

Od 2017., u suradnji s Muzejom Turopolja,  umjetnički je direktor Perunfest-a, festivala zaboravljenih narodnih priča i predaja.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.