Zabio se u drvo! Evo kako je završio autoslalom u Dubravi

1429


U subotu, 09. listopada 2021. godine, u Općini Dubrava održan je još jedan oktanski spektakl, gdje su se najbolji  hrvatski vozači u autoslalomu borili za bodove u Prvenstvu Hrvatske i Otvorenom prvenstvu Zagreba.

Prvenstvo Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu organizira Auto klub INA Delta Zagreb u suradnji s Općinom Dubrava koja je ujedno i pokrovitelj natjecanja. Na stazi dugoj 1.082m natjecali su se najbolji vozači u Grupi I serijskih automobila klasa 1, 2 i 3 te Grupi II sprint automobila klasa 4, 5, i 6. Utrku je svečano otvorio načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša.

„Iznimna nam je čast i zadovoljstvo po drugi put ugostiti Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu. Prije dvije godine je bila prva utrka, a prole godine smo, na žalost, zbog epidemije morali otkazati natjecanja. Ove godine se u organizaciji AK Ina Delta Zagreba i Općine Dubrava, natjecanje ipak uspjelo održati“, rekao je Okroša.


Prije dvije godine je Okroša imao priliku i sam isprobati ovu, tehnički zahtjevnu stazu odradivši krug zagrijavanja. „Prije dvije godine se utrka održala u lipnju kada su i staza i atmosfera bili užareni. Ove godine je malo drugačija situacija, malo su drugačiji, više jesenski uvjeti, i s nestrpljenjem očekujem vidjeti koji će od automobila biti među boljima, pa da ga i sam isprobam. To su prilagođeni automobili ovom obliku natjecanja, i mogu reći da su iskustvo vožnje takvog automobila i doživljaj izuzetni“, kazao je Okroša prije početka utrke.

Poslije Preloga i Mičevca, ovo je treće natjecanje sezone Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu. Utrka se odvijala kroz nekoliko ulica u središtu Općine, što je čini jednom od rijetkih urbanih staza u Hrvatskoj. Predsjednik AK Ina Delta Zagreb, i predsjednik organizacijskog odbora ovog natjecanja Mato Šebalj zahvalio se Općini Dubrava kao domaćinu utrke i suorganizatoru, ali i svim službama koji su sudjelovali u osiguranju utrke.

„Ovo je treća ovogodišnja slalom utrka bodovana za PH, ali i za OPZ, koje obuhvaća regiju sjever, od Karlovca do Osijeka. Ova staza je dugačka 1082 m, na njoj su raspoređeni 54 različitih, što vrata što čunjeva u liniji. Staza je vrlo izazovna za vozače. Prosječna brzina je oko 60 km/h, što je s obzirom na sve zapreke vrlo brzo. Ove godine je prijavljeno 38 vozača, od kojih se 36 odazvalo na start, raspoređenih su u šest različitih klasa prema zapremini motora“, rekao je Šebalj, dodavši da bi se do kraja sezone trebale održati još tri utrke: „Za sada su najavljene utrke u Rijeci, u Istri, odnosno Limskom kanalu, te u Slanom kod Dubrovnika“.

Današnju utrku u Dubravi obilježilo je stravično izlijetanje sa staze Zlatka Barbića iz AK INA Delta Zagreb. On je sa svojim Citroen Saxom nakon samoga cilj popuno izgubio kontrolu nad automobilom i udario u drvo. „Par vrata prije cilja sam udario u rubnjak, pri čemu sam znatno oštetio stražnji lijevi kotač. Pošto sam se borio za plasman nisam htio odustati i htio sam doći do cilja. Što sam na kraju i uspio. Međutim, odmah nakon cilja sam popuno izgubio kontrolu, te me odbacilo ravno na drvu. Na svu sreću sam prošao bez ikakvih posljedica“, objasnio je Barbić.

Ukupni pobjednik u svim kategorijama u obje grupe je Željko Kokotec AK INA Delta Zagreb sa svojom Škoda Fabiom 1.8, s vremenom 02:29,774. „Definitivno vrhunska staza. Čestitam organizatorima na utrci. Auto je radio savršeno, poklopilo se par stvari pa rezultat nije izostao. Moj auto je dosta širok i težak i nisam očekivao ovakav rezultat. Super staza i super rezultat, i nadam se da se vidimo i sljedeće godine ovdje u Dubravi“, rekao je vidno zadovoljni Kokotec nakon utrke.

Drugo mjesto je pripalo Igoru Bogoviću iz AK Buzet Autosport s Peugeotom 106. Njegov zaostatak za pobjednikom je +0,668 sekundi. „Staza je bila skliska, tehnički zahtjevna s više elemenata  što meni paše. Na kraju sam završio prvi u klasi i drugi generalno, s čime sam izuzetno zadovoljan. Nadam se još boljem rezultatom sljedeće godine“, iznio je svoje dojmove nakon utrke Bogović.

Treće mjesto u ukupnom poretku je također pripalo članu AK INA Delta Zagreb Mateju Radovanoviću, koji je sa svojom Seat Ibizom za Kokotecom zaostao +1,560 sekundi. „Jutro je bilo svježe, a staza hladna i dosta klizava. Kasnije se sunce probilo i staza je postala toplija i bolje je držala. Na žalost danas se desilo to sa Zlatkom ali sve je to dio ovog sporta. Hvala Bogu sve je dobro završilo, bez većih posljedica i želim mu da se što prije vrati na stazu“, poručio je mladi Radanović.

„2. Nagrada Dubrave 1094“ u autoslalomu, kao i sve ostale utrke u organizaciji AK INA Delta Zagreba, ove godine je održana u čast jednog od najutjecajnijih djelatnika hrvatskog auto moto sporta, Berislava Čegelja. Berislav Čegelj pet je desetljeća bio nezaobilazna karika oktanskog sporta, posebno onog zagrebačkog.

Ovogodišnji spektakl u Dubravi pratilo je petstotinjak gledatelja. Pobjednicima su nagrade uručili predsjednik općinskog vijeća Ante Grizelj,  te direktorica utrke Mirjana Šimek Bilić.

Svi rezultati po grupama i klasama mogu se pogledati ovdje.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.