WC školjka s tušem? O da! I to postoji i može biti itekako dobra za vaše zdravlje

655

Tuš WC uređaji su iz vrsna investicija kada je u pitanju osobna higijena. U ovom intervjuu gastroenterolog objašnjava razloge zašto.

Za razliku od ostalih dijelova tijela, koža na genitalnom području je izuzetno osjetljiva, sa završecima tisuća živčanih stanica i brojnim žlijezdama lojnicama. Zdrava koža pruža dovoljnu zaštitu od vanjskih utjecaja. Međutim, također je ranjiva – osobito u osjetljivim područjima kao što je područje genitalija. Pravilno čišćenje stoga je izuzetno važno kako bi se smanjio utjecaj na prirodne zaštitne sposobnosti kože. Bernhard Sauter je doktor interne medicine i specijalist gastroenterologije koji od 2006. godine radi u renomiranom gastroenterološkom centru Klinik Hirslanden u Zürichu u Švicarskoj.

Gospodine Sauter, kako se može održati prirodna zaštita kože u području genitalija?
Koža tog područja je vrlo osjetljiva i tanja nego na drugim dijelovima tijela.  Žlijezde lojnice u području genitalija održavaju prirodan tanak sloj ulja na koži na koji djeluju losioni, vlažne maramice ili brisanje papirom. Stoga je najbolji način čišćenja vodom.

Zašto je čista voda dovoljna za osobnu higijenu ovog područja?
Područje genitalija ima svoj prirodni sustav zaštite i samočišćenja. Nakon što ovaj sustav postane neuravnotežen, osjetljiviji je na iritacije i infekcije. Kod korištenja čiste vode nema opasnosti od toga, što znači da je to najbolji način čišćenja.

Kome biste preporučili tuš WC uređaj?
Svima bih preporučio korištenje tuš WC uređaja. Temeljita osobna higijena ne ovisi o dobi, niti o zdravstvenom stanju osobe.

Je li tuš WC uređaj pogodan i za muškarce i za žene?
Apsolutno – korištenjem tuš WC uređaja, muškarci i žene podjednako mogu izbjeći kemikalije i brisanje, koji mogu izazvati iritaciju kože.

Zašto se sapuni i vlažne maramice ne preporučuju?
Ovi proizvodi često sadrže alkohol, mirise i konzervanse. To u kombinaciji s brisanjem može iritiratiosjetljivu kožu ovog područja, što zauzvrat potičebakterijske infekcije, a može dovesti i do alergija teuništiti prirodnu kiselinsku barijeru na koži.

Zašto je tuš WC uređaj posebno dobra ideja za osobe s nadraženom kožom ili hemoroidima?
Kada je koža nadražena, najvažniji aspekt je regeneracija.Da bi se to postiglo, koža mora zacijeliti uz štomanje smetnji. Dodirivanje područja i uporaba agresivnihtvari pogoršavaju situaciju jer se stare raneopetovano otvaraju. Nježno čišćenje vodom pokazalose kao najbolji način za one s nadraženom kožom.

Kako Vaši pacijenti reagiraju kada im kažete za čišćenje pomoću tuš WC uređaja?
Početne reakcije mogu biti vrlo različite. Međutim,nakon što pacijenti otkriju koliko je čišćenjes tuš WC uređajem temeljito, povratne informacije budupozitivne.


„Svima bih preporučio korištenje tuš WC uređaja. Temeljita osobna higijena ne ovisi o dobi, niti o zdravstvenom stanju osobe.“

Više o tuš WC uređajima Geberit AquaClean saznajte na: https://www.geberit.hr/proizvodi/proizvodi-za-kupaonicu/geberit-aquaclean/