VAŽNA INVESTICIJA Počela izgradnja Centra podzemne baštine SPELEON u Baraćevim špiljama!

491


Početnom konferencijom projekta ”Promicanje održivog razvoja značajnog krajobraza Baraćeve špilje” danas 9. srpnja u Rakovici i službeno je obilježen početak radova na izgradnji Posjetiteljskog centra Speleon – Centra podzemne baštine koji će biti smješten na području Baraćevih špilja u općini Rakovica.

Ugovor o izgradnji potpisali su ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina i izvođač Nikola Špelić ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja.

Izgradnja Speleona najvažnija je aktivnost u sklopu projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje financiranim sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.


Vrijednost investicije je 19.908.960 kuna + pdv od čega bespovratna sredstva iznose 16.922.616 kuna (intenzitet potpore iznosi 85%).

Radi se o objektu kružnog oblika koji se prostire na 1200 m², od čega je 850 m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

“Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.”, rekla je Oštrina.

Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta Ledenog doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Posjetiteljski centar Speleon prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog prirodnog bisera u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Nakon otvaranja centra Javna ustanova Baraćeve špilje ponudit će nova radna mjesta te, predviđa se, privući veliki broj novih posjetitelja. Centar će biti otvoren za posjećivanje tijekom cijele godine, doprinijet će proširenju ponude, disperzirati posjetitelje te produljiti boravak posjetitelja u destinaciji.

Završetak svih aktivnosti projekta i otvorenje planirani su do kraja 2022. godine.

****

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica trenutno provodi tri projekta financiranih iz EU fondova, vrijednosti od 30 milijuna kuna. Također, projektni tim Ustanove ima spremnu dokumentaciju za prijavu projektnih prijedloga za sljedeće programsko razdoblje financiranja ukupne vrijednosti od preko 15 milijuna kuna.

Ciljevi projekta su unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje. Ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta za sve posjetitelje, uključujući i one s posebnim potrebama. Stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti te srodnih dodanih vrijednosti. Upotrebom suvremene tehnologije kreirati doživljaj i interpretaciju prirodne i kulturne baštine. Poticati kod lokalnog stanovništva i posjetitelja interes za kulturu i prirodu te razviti svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

,,Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica˝

,,Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog kohezijskog fonda˝ 

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.