Uzbuđenje među glazbenicima: Evo tko je nominiran za Porin!

541


Putem prijenosa na YouTube kanalu Porina, pod voditeljskom palicom Tamare Loos, saznali smo nominirane za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin! Iako zakinuti za druženje uživo kolega glazbenika i novinara, ipak nije nedostajalo uzbuđenja i napetosti unutar 36 kategorija!

Ukupno 1784 prijave, od toga čak 214 prijavljenih albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine, a 75 prijava za kategoriju Novi izvođač. Imali smo puno posla i ove godine, rekla je Ivana Martinac, Glavna tajnica nagrade Porin uoči nominacija.

A prema glasovima struke, najviše nominacija (pet), osvojili su grupa Pavel s albumom „Ennui“ i gitaristički trio Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić s albumom „9OF3“.
Album „Ennui“ grupe Pavel nominiran je u kategoriji Album godine, zatim u kategoriji Najbolji album pop glazbe te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Filip Gržinčić. Pjesma „Ne daj na nas“ koju potpisuje Aljoša Šerić, a koju izvode Pavel feat. Tedi Spalato, osvojila je nominaciju za Pjesmu godine ali i nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju.

Album „9OF3“ tria Pešut, Kovačić, Lesić nominiran je u kategoriji Najbolja snimka albuma, ton majstori su Miroslav Lesić, Vedran Baotić i Ivan Pešut; zatim u kategoriji Najbolji instrumentalni album kao i u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Ivan Pešut. Skladba „Lenny Bonham“ s istoimenog albuma nominirana je u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba, dok je Miroslav Lesić upravo s naslovnom skladbom nominiran u kategoriji Producent godine.

U kategoriji Album godine nominirani su: Prljavo kazalište s albumom „30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb“, Rundek & Ekipa s albumom „Brisani prostor“, Pavel s albumom „Ennui“, Je Veux s albumom „I glow“ i Matija Dedić s albumom „Tajna vještina – glazba Zlatana Stipišića Gibonnija“.

Za Pjesmu godine nominirane su sljedeće pjesme: „Hej, sanjalice“ grupe Elemental koju autorski potpisuju Konrad Lovrenčić, Mirela Priselac, Luka Tralić, Ivan Vodopijec, Davor Zanoški i Erol Zejnilović, zatim pjesma „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima, pjesma „Ne daj na nas“ autora Aljoše Šerića u izvedbi Pavel feat. Tedi Spalato, pjesma „Puna memorija“ koju potpisuje i izvodi Vanna te pjesma „Rođen za suze“ koju potpisuje Goran Bare a izvode Goran Bare & Majke.
Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su Daria Hodnik za skladbu „Srce od stakla“, Je Veux za skladbu „Dance to forget“ i Vanna za skladbu „Puna memorija“. Nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu osvojili su Damir Urban za skladbu „Nitko osim nas“, Marko Tolja za skladbu „O tebi ovisan“ i Massimo za skladbu „Mali krug velikih ljudi“. U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Albina, Mia Negovetić i Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli. Nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju osvojilI su: LET 3 feat. Tereza Kesovija za skladbu „Sam u vodi“, zatim Pavel feat. Tedi Spalato za skladbu „Ne daj na nas“ i Zsa Zsa feat. Hiljson Mandela za skladbu „Ova ljubav“.
U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominirani su albumi: „91+“ Stjepana Jimmya Stanića i Orkestra Josipa Cvitanovića, zatim „Ne okreći se, sine“ Rade Šerbedžije i album „Šta mi ljube oćeš kazat“ Klape Rišpet. U kategoriji Najbolji album pop glazbe nominirani su albumi: „Ennui“ grupe Pavel, zatim „Poljubi me sad“ Damira Kedže i album „Sretan put“ Mie Dimšić. U kategoriji Najbolji album rock glazbe nominirani su albumi: „Jukebox“ grupe Divlje Jagode, zatim „Memphis Light“ Tomislava Golubana i album „Na putu“ – Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli. U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe nominirani su Mark Mrakovčić s albumom „Breeding black sheep“, zatim Rundek & Ekipa s albumom „Brisani prostor“ i Boris Štok s albumom „Uvijek dio mene“. Većim brojem nominacija (četiri) ističu se Elemental i Matija Dedić.
Pjesma „Hej, sanjalice“ grupe Elemental nominirana je u kategoriji Pjesma godine, a s tom pjesmom osvojili su i nominaciju u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Njihov album „Ilica“ nominiran je u kategoriji Najbolji album hip hop glazbe, kao i u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Ante Zvonimir Stamać. Album „Tajna vještina – glazba Zlatana Stipišića Gibonnija“ Matije Dedića nominirana je u kategorijama Album godine, Najbolji instrumentalni album, Najbolja snimka albuma (ton majstori Goran Martinac i Dejan Vozlić), a skladba „Ispod moga pramca (Tempera) nominirana je u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba. U kategoriji Najbolji album hip hop glazbe nominirani su Elemental s albumom „Ilica“, zatim Alejuandro Buendija s albumom „Škrinja“ i Reper iz sobe s albumom „Vanka“. Nominaciju za Najbolji album jazz glazbe osvojili su Ivan Kapec 5tet s albumom „Crta“, zatim Cubismo & Jazz orkestar HRT-a s albumom „Tumbao“ i Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a s albumom „Villa Idola“.
Za Najbolji album klasične glazbe nominirani su album „Igor Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem“ (izvođač: Solisti i Zbor Bavarskog radija, Orkestar Minhenskog radija, dirigent Ivan Repušić), zatim album „Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta“ (izvođač: Solisti i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Orkestar Minhenskog radija, dirigent Ivan Repušić), kao i album „Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova“ (izvođač: Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a; Pavle Dešpalj, dirigent; Stjepan Franetović, tenor; Evelin Novak, sopran; Ljubomir Puškarić, bariton; Kristina Kolar, sopran; Luciano Batinić, bas; Irena Parlov, mezzosopran; Siniša Galović, tenor). Nominaciju za Najbolji video broj osvojili su Dalibor Barić za video broj „Banana“ (Psihomodo pop), Marko Zeljković za video broj „Daleko“ (Josipa Lisac), Filip Gržinčić za video broj „Dangerous waters“ (J.R. August) i Radislav Jovanov Gonzo za video broj „Mali krug velikih ljudi“ (Massimo).
Fotografije: Filip Kovačević / Arhiva Porina
Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Ivana Martinac, Glavna tajnica Porina; Tamara Loos, voditeljica; Nikša Bratoš, Član UO glazbene nagrade Porin; Frano Đurović, Predsjednik UO Porina i Davor Drezga, Izvršni direktor Porina.

„Tko će osvojiti Porine u 36 kategorija, saznat ćemo uskoro. Organizacija ima spremna tri scenarija za realizaciju dodjele nagrada ovisno o datim epidemiološkim uvjetima u željenim terminima“, rekao je Drezga.

Popis svih nominiranih pogledajte OVDJE.

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.