U Splitu nikad nije dosadno! Evo što rade mladi u ovom gradu

658


Siječanj slovi kao najdosadnjiji mjesec bez događanja. E pa, ne mora biti tako! U Domu mladih su se pobrinuli da vam ne bude dosadno čak ni u ovom uobičajeno “najgluvljem” mjesecu u godini!

U Domu mladih trenutno možete pogledati čak tri izložbe. U Galeriji MKC do 18. siječnja pogledajte izložbu Mirka Ilića: “Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta” te izložbu Hrvatskog Dizajna 19/20 – Nagrađeni radovi. Izložbe se mogu pogledati svaki dan, osim nedjeljom i praznikom, od 14 do 21 h. U Galeriji kluba Kocka otvorena je izložba Andreje Resner: “Girl Who Kisses Butterflies”. Na svoj prepoznatljiv način Andrea Resner radi ambijentalnu instalaciju, zadržavajući multimedijalnost, koju ovaj put nadopunjuje i još jednom novom formom – poezijom. Izložba se može pogledati do 15. siječnja uz prethodnu najavu na 0989602701. Povodom izložbe “Girl who kisses butterflies”, u četvrtak (14. siječnja), u 18 sati u Razredu u Domu mladih u sklopu Škole kritike vizualnih umjetnosti održati će se razgovor s umjetnicom Andreom Resner i kustosicom Jasminom Šarić. Razgovoru se možete priključiti uživo ili online. Nakon toga, u 19h  slijedi razgovor s kustosicom Elenom Veljanovskom kao osvrt na perspektive investigativnih estetika, dok su za drugi dan Škole, 15.01., planirani zaključni razgovor i evaluacija Škole.

U srijedu s početkom u 20h, u hodniku kluba Kocka će se održati večer projekcija kratkometražnih filmova studenata koji su završili ili trenutačno studiraju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i video, a gledati će se: Ivan Sladonja - Lelek bita (4,38 min), Marija Mratinić – Partenca (4,35min), Luka Eterović - ctrl+Z (13,2 min), Jadran Parunov – Cimerica (23,51 min), Ivan Trpimir Lozić – Late check-out (15,28 min), Jure Knezović – Up and down (21,31 min), Luna Jovana Stamenković – Veles (4,52 min).

Ako ste oduvijek željeli naučiti svirati irsku tradicionalnu glazbu na frulici ili na nekom drugom melodijskom instrumentu i tako postati aktivni sudionik irskih sessiona u Domu mladih možete i to. Predavači su članovi grupe Harry and the Engineers te njihovi prijatelji, a sve dodatne informacije kao i predbilježba budućih polaznika održati će se u srijedu (12.01.) od 19:30 do 21:30h, u prostoru knjižnice Open Box.

Svakog vikenda u prostoru Razreda možete sudjelovati na DUMP INTERNSHIP predavanjima i radionicama na kojima se obrađuju teme specifične za ova četiri područja: multimedija, dizajn, marketing, programiranje.

Novost od ovog mjeseca su književne večeri – “Pisci za pisce” koje će se održavati svakog ponedjeljka u knjižnici Open Box, od 17-20 sati.

U sklopu programa “Ubijmo dosadu”, kao i svakog mjeseca do sada, sudjelujte u različitim besplatmim radionicama. Prva na redu je Decoupage radionica na kojoj uz voditeljicu Jelenu Parčinu možete naučiti jednu od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta. Radionica će se održati u ponedjeljak, 17.01., u 20h u Galeriji kluba Kocka. Do kraja mjeseca najavljene su još i radionica   samoobrane za žene (23.01.) namijenjena svim ženama koje zanima kako se ponašati u životno mogućim situacijama verbalnog napada, odnosno fizičkog konflikta, potom West Coast Swing radionica (24.01.). te popularna radionica izrade sapuna i ostalih prčugarija (27.01.).

To nije sve od radioničkog programa, jer Platforma Doma mladih nastavlja s besplatnim online radionicama pa će 24. siječnja započeti novi ciklus radionica. STREAMaj dan radionice održati će se u sklopu projekta Dan po dan – Mladi u kulturi online kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija. Radionice provodi KLFM radio u zajednici, a sudionici će se upoznati s konceptom radija u zajednici te s tehničkim i praktičnim osnovama rada u studiju.  Radionice su namijenjene mladima do 25 godina, a prijave se zaprimaju putem online obrasca.

Ako se baš vi vidite kao novi klaundoktor ili znate nekoga tko je baš kao stvoren za ovaj poziv, tijekom vikenda 22. i 23. siječnja, od 09 do 17 sati na Maloj sceni Doma mladih (ulaz s platoa) održati će se audicija za primanje novih klaunova u splitski tim Crvenih Nosova. Crveninosovi klaunovidoktori traže nove klaunove koji bi se pridružili splitskom timu u ispunjavanju njihove misije! Svaki kandidat treba poslati prijavu najkasnije do 17.1.2022. na info@crveninosovi.hr koja treba sadržavati životopis na engleskom jeziku s naglaskom na umjetničko iskustvo te sliku kandidata.

Za glazbeni program ovaj mjesec će se pobrinuti kolektiv Queeranarchive koji najavljuje prvi ovogodišnji Zvjerinjak (21.01.,Klub Kocka)uz glazbeni izbor queer DJ-a. Oni koji nisu upoznati s ovi društveno-glazbenom programom neka se spreme na puno plesa i zabave.

Cijeli program možete pratiti na webu dom-mladih.org te na Facebooku i Instagramu.

Fotografije: Platforma Doma mladih i Udruga Momentum

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.