Ovo je slastičarka koja radi slatka čuda

0
936

Biti u Podravini i Slavoniji a ne uživati u prekrasnim slasticama gotovo je nemoguće! Posebno kad na svom tanjuriću imate pravo malo remek djelo koje skriva pravu fuziju okusa i mirisa. Izgledom koketira sa slastičarskim trendovima, a okusom podsjeća na prošlost – na vrijeme kad su bake pekle kolače koji su u svakoj mrvici otkrivali kvalitetne sastojke!  Tako bi se najjednostavnije mogao opisati prvi susret s hrvatskom slastičarskom reprezentativkom Sandrom Jadek koja već nekoliko godina predano kreira kolače i za impozantni dvorac Janković nedaleko od Virovitice. U njezinim vitrinama s kolačima tako se krije Čarobna dvorska kugla grofice Ilke, bučin kolač grofa Elimira, Tart iz perivoja dvorca Janković ali i Suhopoljski čokoladni choux.

Čarobna kugla grofice Ilke osvježavajuća je crvena kugla kojoj poseban okus daje višnja koju osjećate čim odlomite dio ovog kolača. Kako kaže tradicija grof Elimir je volio buču pa je tako Sandra osmislila zanimljiv prutić od dvije vrste čokolade – bijele i tamne u koje je dodala mljevene bučine koštice.  Na dvoru se uvijek dobro jelo, a u slasticama koristile svježe namirnice, pa je upravo takvo sljubljivanje inspiriralo i Sandru da osmisli Tart perivoja Janković. Za najistančanija nepce je tako kombinacija kestena, meda, bundeve i cimeta. I na kraju najelegantnija kugla posuta zlatnim listićima nosi naziv Suhopoljski čokoladni choux koji u svom sastavu ima tamnu čokoladu, badem, lješnjak, kavu i kakao maslac.

“Suradnja s dvorcem Janković u Suhopolju, nedaleko Virovitice je za mene divna! Već neko vrijeme za njih kreiram ponudu kolača koji u sebi sadrže kompleksne elemente koje su sadržavali i kolači služeni na ovom mjestu u dalekoj prošlosti.  Naziv projekta su Slatke grofovske priče, a ja se trudim da gosti isprobaju nešto posebno” – kaže ova, pomalo samozatajna slastičarka koja je prije nekoliko godina pokrenula svoj vlastiti biznis u Pakracu, nazvan Sandrini kolači. U njezinom se pogodnu svakodnevno, ako kaže, peku tradicionalni slavonski kolači koji se svi ručno režu, a završavaju na stolovima ljudi koji slave važne trenutke u svom životu.

Da je odabrala idealno zanimanje govori činjenica kako je Sandrin rad prepoznat i u svijetu. Bronca osvojena na Svjetskom kupu u Luxembourgu u studenom 2018., olimpijsko srebro u Stuttgartu 2020. godine i državno zlato iste godine samo su neke nagrade koje potvrđuju njezin predan rad. Kako se sve ponovo vraća u normalu, Sandra se priprema za novo natjecanje ove godine za koje, kako je rekla simpatično, smišlja fuzije i recepte u svom pogonu kad svi njezini radnici odu kući! Sandra sretno!

Foto: Nikola Zoko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime