Upoznajte Ivu, Hrvaticu iz Danske. Otkrit će vam nešto što niste znali

466

U posljednjoj epizodi  znanstveno–putopisne dokumentarne serije „AHA!“ idemo u Kopenhagen gdje upoznajemo Ivu Ridjan Skov koja će nam otkriti zašto je budućnost električna

Iva Ridjan Skov, nakon završenog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, već 10 godina istraživačku i znanstvenu karijeru gradi u glavnom danskom gradu Kopenhagenu. U zadnjoj epizodi znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“, koju gledamo 17. travnja u 20:15 na Prvom programu Hrvatske televizije,  Ivan Đuričić nas vodi upoznati znanstvenicu koja se bavi istraživanjem područja obnovljivih izvora energije, energetskim planiranjem i energetskom tranzicijom. Bicilklirat ćemo s njima Kopenhagenom, doznati što zapravo znači hygge i kako se izgovara, zašto Iva voli arhitekturu i dizajn, kakvo to skijalište imaju Danci u svom glavnom gradu i zašto je budućnost električna.

PBL – problem based learning, odnosno učenje na rješavanju problema pristup je kojim se vodi Sveučilište  Aalborg  u Kopenhagenu gdje kao izvanredna profesorica i voditeljica diplomskog studija „Održivi gradovi“ radi četvrta protagonistica znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“ Iva Ridjan Skov. Njenu životnu i karijernu priču i ovoga nam puta otkriva domaćin serije, glumac Ivan Đuričić u ponedjeljak 17. travnja na HTV1 u 20:15.

Grupni rad na rješavanju problema donosi širi pristup problemu pa samim time i  rezultate. Tu su nam poruku prenijeli i prethodnih troje znanstvenika, protagonista ove serije, a nju nam, uz brojne ostale, donosi i Iva Ridjan Skov koja je nakon završenog fakulteta u Zagrebu nastavila svoj obrazovni put u Danskoj gdje je na poziv sveučilišta i ostala. Ova nesuđena psihologinja objasnit će zašto je neophodno da neobnovljive izvore energije kao što su ugljen, plin, naftni derivati, najviše moguće zamijenimo onim obnovljivima kao što su vjetar, sunce i voda. Ispričat će nam kako energetskoj tranziciju pristupa Danska, približit će nam kako energetsko planiranje gleda u budućnost, odgovoriti na pitanje jesu li obnovljivi energetski sustavi skupi te je li moguće u cijelosti transport učiniti energetski učinkovitim, odnosno električnim. Biciklirajući Kopenhagenom Iva i Ivan će nam približiti kako funkcionira dansko društvo kojem su zajedništvo, planiranje i jednakost osnova.

Otkrit će nam da su biciklisti glavni u danskom prometu te s koliko godina svoju djecu puštaju „na kotače“ i uče da s roditeljima suvereno okreću pedalama ulicom. 

Između ostaloga, Iva Ridjan Skov i Ivan Đuričić povest će nas otkriti kako je Kopenhagen sljubio staru arhitekturu s novom, otkrit će nam što je hygge, ali i prošetati CopenHillom – velikom spalionicom otpada u Kopenhagenu koju su Danci vješto iskoristili i na njoj napravili skijalište, a koja proizvodi električnu te toplinsku energiju kojom opskrbljuje 90.000 kućanstava.

Autorice serije Tamara Babun i Una Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly stvorile su seriju kojom su široj publici, a posebno mladima, željele na razumljiv, pitak i motivirajući način približiti znanost i istraživače iz Hrvatske koji su svoje karijere nastavili graditi u inozemstvu, a koji djeluju u raznim područjima znanosti. Željele su nas upoznati s gradovima i zemljama u kojima oni rade i žive te kako sredina u kojoj jesu na njih utječe i kako ih formira. 

U  prethodne tri epizode, koje su dostupne na HRT-ovoj multimedijskoj platformi HRTi upoznali smo Dražena Preleca koji istražuje neuroznanost, neuroekonomiju i bihevioralnu ekonomiju u Bostonu, Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju u Hamburgu te teorijsku fizičarku Anu-Sunčanu Smith u Erlangenu, Nürnbergu i Zagrebu.

Više o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji „AHA!“ potražite na službenim stranicama serije na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.