U Svetoj Nedelji auto se zabija u zgradu Grada, kreće požar, kaos u centru grada… Ali srećom sve samo za vježbu

1547

Sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, Grad Sveta Nedelja provela je danas, 29. travnja 2022. godine, provjeru interventne pripravnosti žurnih službi iz sustava civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje u suradnji sa žurnim službama organizirao je  vježbu pod nazivom “Vježba sustava civilne zaštite Sveta Nedelja 2022.” na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji. Tema vježbe bila je evakuacija zaposlenika Grada Svete Nedelje, evakuacija stanovništva na Trgu Ante Starčevića, protueksplozijsko djelovanje, zbrinjavanje unesrećenih osoba, spašavanje unesrećenih osoba i potraga za nestalim osobama. „Organizirali smo ovu vježbu da bi vidjeli kolika nam je spremnost i što je potrebno unaprijediti. Današnja vježba protekla je u najboljem redu i bez pogrešaka. Ponosan sam da su sve službe zadaće iz svog djelokruga rada odradile besprijekorno, jer upravo je to pokazatelj spremnosti i u realnim situacijama.  Hvala svim žurnim službama na odazivu, ali i na općenitoj suradnji i potpori koju pružaju redovnom radu Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje“, istaknuo je načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak. Dodao je kako se sustavno radi na podizanju razine sigurnosti u Gradu pa se tako i građani mogu osjećati sigurno.

Sudionici vježbe bili su Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje, Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje (DVD Sveta Nedjelja, DVD Strmec, DVD Kerestinec, DVD Rakitje), HGSS stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Stupnika i Svete Nedelje, Policijska postaja Samobor, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Županijski centar 112. Uz načelnika Gabrijela Deaka i predstavnike žurnih službi, vježbi je nazočio i gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec. „Današnja vježba sadržavala je specifične zadatke na kojima smo surađivali sa stručnim službama kako bi što realnije istu odradili. Ovakve vježbe su test naše pripravnosti jer se na intervencijama susrećemo se sa svim opasnostima i u svakom trenutku moramo biti spremni za pomoć. Godišnje imamo oko 200-tinjak intervencija na području Svete Nedelje“, kazao je zapovjednik VZG Sveta Nedelja Ivan Štimac.

Vlado Novak iz HGSS-a Stanice Samobor istaknuo je kako su u vježbi sudjelovali u uspješnoj akciji potrage za nestalom osobom prilikom koje su koristili terenska vozila i potražnog psa. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobor Anica Francetić Kufrin naglasila je kako su dio operativnih snaga sustava civilne zaštite i aktivno sudjeluju u svim vježbama, te su pokazali što znaju kako bi se sugrađani osjećali sigurno i zaštićeno u bilo kakvim nepredvidivim situacijama.

U vježbi je sudjelovalo 35 osoba i 12 vozila. Vježba je simulirala dolazak osobnog vozila na Trg koje se pri tome zabija u zgradu Grada te dolazi do požara.  Uslijed udara u zgradu, na vozilu je došlo do požara koji prijeti širenjem na zgradu, a unutar okna dizala dim se vertikalno širo i ulazio unutar prostorija zgrade. Evakuirani su zaposlenici te su pozvani vatrogasci koji su prilikom gašenja uočili nepoznatu sumnjivu napravu nalik bombi. Djelatnici MUP-a zaduženi za protueksplozijsko djelovanje otklonili su eksplozivnu napravu iz vozila, a Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Zagreb sa specijalnim vozilom za gašenje požara u kemijskoj industriji MVF-5, dislocirala je opasno vozilo u sigurnu zonu. Jedna osoba ostala je u zgradi te su je nakon pronalaska vatrogasci  spasili preko prozora i predali hitnoj medicinskoj pomoći na zbrinjavanje. GD Crvenog Križa obavilo je trijažu evakuiranih osoba u postavljenom šatoru na Trgu Ante Starčevića. Jedna je osoba nestala za koju je ekipa HGSS-a bila upućena u potragu, te ju uspješno pronašla.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.