U ovom malom hrvatskom mjestu nema mjesta za usamljenost. Samostan radi jednu odličnu stvar

0
454

Samostan u Molvama kreće u izgradnju i opremanje objekta u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina. Dana, 6. lipnja 2022. godine održala se početna konferencija na kojoj se predstavio projekt.

Usamljenost je problem koji se često povezuje sa starenjem, a starije su osobe izložene raznim čimbenicima koji doprinose negativnim životnim promjenama i različitim stupnjevima socijalne izolacije ili usamljenosti. Tradicionalna obitelj koja se najviše brinula o ostarjelim članovima društva danas se gotovo isčeznula, a dio njezine uloge preuzele su institucije.  Postojanje stabilne i podržavajuće socijalne mreže igra važnu ulogu u starosti, a njena glavna funkcija je pružanje socijalne podrške te omogućavanje odnosa u kojima će se osoba osjećati voljena, vrijedna, poštovana i zbrinuta.  „Problem usamljenosti bio je poticaj da naš samostan prihvati novu granu djelatnosti i socijalnu dimenziju za naše članove zajednice. Zahvaljujem svim partnerima na projektu što su prepoznali važnost ovog projekta i dali nam podršku u njegovoj realizaciji. Naši bližnji će kroz ovaj program dnevnog boravka dobiti novi sustav u kojem se neće osjećati sami i napušteni već će kroz zajedništvo osjetiti dostojanstvo života“,  rekao je o. Zdravko Tuba, gvardijan i voditelj projekta.

Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca potpisnik je Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih i strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt “Punina života” u partnerstvu s Općinom Molve i Koprivničko-križevačkom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 10.210.415,36 kuna za koji su odobrena 100%-tna EU sredstva.  „Izvaninstitucionalna mreža socijalnih usluga u našoj županiji se razvija, a ovaj projekt mu daje velik doprinos. Briga za starije osobe je, uz predškolski i školski odgoj, obrazovanje i zdravstvenu skrb, jedan od temeljnih ciljeva naše županije i na tome puno radimo kroz različite mjere. Energija i upornost samostana se isplatila. Održivost projekta nije upitna u ovoj Općini, i sredstva su došla u prave ruke“, istaknuo je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Novoizgrađeni objekt predstavljati će mjesto gdje će navedena skupina moći provoditi do 10 sati dnevno uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i drugih potreba pritom sudjelujući u aktivnostima (rad u vrtu, edukacije i prijenos znanja i sl.) koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu te aktivan doprinos zajednici sa svrhom omogućavanja života u zajednici kao jednog od temeljnih ljudskih prava.  „Danas je povijesni dan za Općinu Molve jer ovim projektom rješavamo pitanje usamljenosti starijih osoba u današnjem brzom tempu života. Oni moraju biti i ostati dio zajednice. Za godinu dana zaokružiti ćemo jednu veliku cjelinu“,  naglasio je načelnik Općine Zdravko Ivančan.

Biskup u miru mons. Josip Mrzljak blagoslovio je temelje. Objekt će se sastojati od prizemlja, prvog kata i potkrovlja kao i prostora vanjskog vrta te uređenog vanjskog prostora.

Provedbom projekta doprinijet će se:

•          podršci razvoja izvaninstitucijskih usluga za starije osobe u lokalnim zajednicama

•          dostupnosti organiziranih aktivnosti za starije na izoliranim, slabije razvijenim područjima

•          Socijalizaciji starijih osoba, procesu njihovog aktivnog starenja, uključivanju u društvo i organiziranju slobodnog vremena

•          Osvješćivanju javnosti o problemima vezanim uz socijalnu izoliranost starijih osoba

Projektom „Punina života“ nastoji se riješiti problem nepostojanja adekvatne socijalne infrastrukture za starije osobe na području Općine Molve koji se reflektira u socijalnoj izoliranosti te skupine uzrokovanoj činjenicom samačkog života i smanjenim prilikama za socijalizaciju. Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta u okviru kojeg bi se pružale usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina koje dolaze iz samačkih kućanstava te kućanstava u kojima žive s članovima obitelji koji na dnevnoj bazi zbog radnih i drugih obaveza izbivaju iz kuće u duljem periodu. Kroz izgradnju i opremanje 29 infrastrukturnih jedinica pridonijeti će prevenciji institucionalizacije te razvoju mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime