U Hrvatskoj registrirano 330 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a novootkrivenih 45 tisuća

0
156

Povodom obilježavanja 1. hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je javno- zdravstvenu akciju na zagrebačkom Bundeku. Svi zainteresirani građani mogli su besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i tjelesnu masu, savjetovati se s kineziolozima i nutricionistima, dijabetolozima, medicinskim sestrama-edukatorima te isprobati slatke, ali zdrave zalogaje, preporučene osobama sa šećernom bolešću.

Tom prilikom, održana je i konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali:

Prim. Vera Katalinić- Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva,

doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu pri HZJZ-u,

dr.sc. Romana Galić, pročelnica za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba,

Prof. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a,

dr.sc. Tamara Poljičanin, voditeljica Odjela za biostatistiku pri HZJZ-u,

dr. med. Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica,

te mag. soc. Geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

„Vrlo je važno kroz sve javno-zdravstvene akcije koje provodimo istaknuti koliko je ovo javno- zdravstveni problem, koliko je oboljelih od šećerne bolesti, kako spriječiti tu veliku brojku i kako povećati i poboljšati prevenciju“, rekla je mag.soc.geront., Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je gotovo 500 tisuća oboljelih, s time da oko 200 tisuća građana niti ne zna da u sebi nosi šećernu bolest. „Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je oko 330 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću. Novootkrivenih je 45 tisuća, a možemo očekivati da je  gotovo toliko i onih koji niti ne znaju da imaju šećernu bolest“, rekla je dr. sc. Tamara Poljičanin, voditeljica Odjela za biostatistiku pri HZJZ-u.

Unatoč dostupnosti svim modernim i inovativnim terapijama, u Hrvatskoj je problem nedovoljne dostupnosti zdravstvene skrbi za oboljele od šećerne bolesti. „Imamo primjer u Dubrovniku, gdje za djecu nisu dostupni ni endokrinolog ni dijabetolog, pa im jedno mjesečno dolaze liječnici iz KBC-a Split“, rekla je Mach. Jedno od rješenja o kojem se dugo govori jesu i posebni medicinski timovi koji bi se slali u manja mjesta i sela, kako bi svima bila dostupna zdravstvena skrb.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime