Svjetski dan prevencije samoubojstava 2021.

462


Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449 tj. gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzima PU splitsko-dalmatinska s 45 izvršenih samoubojstva (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).


Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

Dana 10. rujna 2021. godine Udruga Životna linija upalit će zajedno s građanima 566 svijeća (lampiona) na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. Osigurane su svijeće za sve građane koji ih žele zapaliti za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje. Svijeće će građani moći upaliti od 17:30 pa sve do 21:30 sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole i poštivat će se epidemiološke mjere. Udruga Životna linija poziva medije da svojim dolaskom podrže ovu akciju. Istog dana (10. rujna 2021.) u podne na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu medijima će izjavu dati predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac.

***

Udruga Životna linija organizira ove godine i besplatnu edukacije za medijske djelatnike o tome kako izvještavati o suicidu. Vi to već sada izvrsno radite, a želimo Vam dati još podataka i iskustava koja smo skupili u udruzi i od brojnih stručnjaka. Stručni supervizor edukacije ugledni je psihijatar prof. dr. Ante Bagarić. Edukacije se odvijaju preko Zooma i još su dostupne u terminima 7. rujna u 16:00 sati i 9. rujna u 16:00 sati. Možete odabrati jedan od tih termina i javiti nam se na mail adresu: info@zivotnalinija.hr.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.