Svečano u Ivanić gradu! “Da mi je netko prije pet godina rekao, ne bih vjerovao”

456

Visoka škola Ivanić-Grad organizirala je prvu svečanu promociju 22 prvostupnika preddiplomskog stručnog studija Fizioterapije.

Tom je prilikombiskup sisački, mons. Vlado Košić blagoslovio novouređene prostorije Visoke škole Ivanić-Grad. Blagoslovu su prisustvovali dekan Visoke škole Mile Marinčić, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj, predsjednik gradskog vijeća Željko Pongrac, te drugi uvaženi gosti.

„Velika mi je čast danas biti ovdje u Visokoj školi Ivanić-Grad i blagosloviti ovaj novouređeni prostor, ali i čestitati svim diplomantima. Želim čestitati i Visokoj školi na čelu s dekanom Milom Marinčićem, ali i drugim članovima ove akademske zajednice, Gradu Ivanić-Gradu. Želja mi je da svo znanje koje su ovi studenti stekli u ovoj ustanovi i sve ono što ih je vodilo i motiviralo do sada, ne ostane samo prošlost, nego da ih nadahnjuje i u buduće“, kazao je mons. Vlado Košić te dodao: „Želim da ove mlade ljude u njihovom poslu i njihovom daljnjem životi vodi ljubav prema Bogu i prema ljudima“.

Nakon blagoslova, promocija je započela u 11:00 sati u Velikoj dvorani POU intoniranjem himne Republike Hrvatske u aranžmanu klape Leggero.

Da je prije samo pet godina netko rekao da ćemo na današnji dan gledati promociju studenta Visoke škole Ivanić-Grad, ne bih mu vjerovao. Ali danas se događa nešto čemu smo težili od kada smo stupili na dužnost i dobili povjerenje građana voditi ovaj grad. Danas postajemo Grad visokog obrazovanja, ali pred nama je još dosta posla. U planu imamo i proširenje studentskog, odnosno đačkog doma, gdje nam je uvelike pomogla i Zagrebačka županija svojim donacijama. Očekuju nas dodatna usmjerenja i vjerujem da ćemo za 10-ak godina sigurno postati sveučilište. Procjene su da će tada biti oko 400 do 500 studenata u gradu. Ako od tog broja samo petero ostane živjeti u Ivanić-Gradu, to je izniman uspjeh za nas“, kazao je Cuvaj.

Prva generacija studenta Visoke škole Ivanić-Grad, njih 40, sjela je u klupe i započela svoje školovanje na preddiplomskom stručnom studiju fizioterapije u akademskoj godini 2018./2019. U srpnju prošle godine Visoka škola pokrenula je Specijalistički diplomski stručni studij Protetika, ortotika i robotika u fizioterapiji, što je posebnost na razini Hrvatske, ali i šire.

 „Sama odluka o pokretanju Visoke škole u našem Gradu donesena je još 10. prosinca 2015. godine kada su napravljene i prve predradnje za pokretanje visokog obrazovanja. U ožujku mjesecu 2016., na poziv Grada, preuzimam na sebe čast i obavezu nastaviti rad na izuzetno zahtjevnom projektu uz vrlo skromne uvjete. Međutim, kad dobijete sinergiju svih dotičnika, kad imate unisonu potporu svih članova Gradskog vijeća i puno povjerenje gradskih struktura, onda se i u skromnim uvjetima uz vrlo malu radnu skupinu može doći do velikih ostvarenja.“, rekao je dekan Marinčić.

„Rezultat svega je sad već stabilna visokoškolska institucija, koja uz preddiplomski studij fizioterapije ima već upisane studente i na specijalističkom diplomskom stručnom studiju: Protetika, ortotika i robotika u fizioterapiji, za koji smo iz više izvora dobili potvrdu o njegovoj jedinstvenosti u republici Hrvatskoj, ali i šire. Jedan od najeminentnijih stručnjaka u navedenom polju prim. mr. sc. Neven Kauzlarić, Predstojnik Kliničkog zavoda  za rehabilitaciju i  ortopedska pomagala KBC Zagreb, dao je punu potporu našem diplomskom studiju. Nakana nam je, slijedeći savjete MZO-a i AZVO-a, razvijati ponajprije područje biomedicine i zdravstva u polju kliničkih medicinskih znanosti grane fizioterapija i sestrinstvo te studijske programe koji mogu biti vezani uz navedeno“, dodao je Marinčić.

Visoka škola, gotovo obiteljski, prati napredak svojih studenta kroz njihovo školovanje te su studentima koji su postigli izvrstan uspjeh uručene i posebne nagrade. Nagrađeni studenti prema kriteriju izvrsnosti u akademskoj godini 2021./2202. u kategoriji redovitih studenta su Ivana Grebenar, Kristina Tutić i Tea Brbić, a u kategoriji izvanrednih studenata Mario Šiftar, Ela Hren i Matija Delinić.

 „Ovo označava službeni kraj svega i potvrdu našeg truda i rada. Na početku nismo znali kako će ovo sve izgledati. Čak smo bili malo i skeptični jer smo prva generacija te nismo znali što nas čeka, nismo imali koga pitati za savjete. Ali na kraju možemo reći da smo vrlo zadovoljni cijelim programom i stečenim znanjima“, kazala je diplomantica Tea Brbić iz Tučepa.

Misija Visoke škole Ivanić-Grad je svojim programima promovirati znanja relevantna za društvo i struku, uvažavanje poslovne, radne, stručne i znanstvene etike provođenjem visokih vrijednosnih kriterija. Stoga je uručeno i posebno priznanje studentu Ivanu Zvonimiru Sopti koji se istaknuo svojim humanim zalaganjem i žrtvovanjem zbog kolege studenta.

Nakon završetka svečanog programa organiziran je ručak za sve goste u Hotelu Sport.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.