Pogledajte ove sjajne kućice! Fantastična ideja korisna za širu zajednicu

539


Projekt re-Book – malih knjižnica-kućica na javnim mjestima, pobjednik je Algebra LAB Final Pitching Contesta 2021., inkubatorskog programa za nove poduzetnike. Iza ovog projekta, koji je odabran kao najbolji među 19 prijavljenih, stoje školska knjižničarka Srednje škole Mate Blažine u Labinu Majda Milevoj Klapčić i učenik 4. razreda elektro usmjerenja Petar Dundara.

Cilj projekta je poticanje razvoja čitalačke kulture postavljanjem knjižnica-kućica s knjigama na svima dostupnim javnim mjestima. Ove male knjižnice omogućuju besplatnu posudbu, povratak i donaciju knjiga. Kako bi osigurao dovoljnu količinu knjižne građe u knjižnicama na različitim i izoliranim lokacijama, tim je razvio sustav nadzora popunjenosti knjižnica kojeg pokreće energija iz solarnog panela.

 „Naše male knjižnice su u potpunosti automatizirane sa sustavom nadzora, održive i eco-friendly. Budući da su namijenjene primarno stanovništvu te domaćim i stranim turistima u turističkim središtima, partneri u ovom projektu bile bi nam i turističke zajednice i gradovi, gradske knjižnice te kulturni centri. Naš plan je u idućih godinu dana ostvariti suradnju s otocima i pokriti područje Istre, a kroz idućih pet godina pokriti cijelu Hrvatsku i iskoračiti i u druge zemlje Europe i svijeta. U tome naravno trebamo i financijsku potporu te stoga tražimo i zainteresirane investitore i kupce koji će podržati naš projekt“, rekao je Petar Dundara. 


Svoj doprinos pobjedničkom projektu dala je i domaća tvrtka Sobočan iz Murskog Središća koja proizvodi namještaj i opremu, koja je osmislila i izradila prototip malih knjižnica.

„Bilo nam je zadovoljstvo podržati mladi i kreativni tim koji stoji iza ovog inovativnog i korisnog projekta za širu zajednicu.  Temeljem analize funkcije ovog proizvoda i potrebe njegove jednostavnosti te kompatibilnosti s tehnologijom kreirali smo dizajn kućice-knjižnice. Tako je nastala kućica od plastificiranog čeličnog lima koja može odolijevati vremenskim nepogodama, uz jednostavno postavljanje na zid ili bazu kako bi bila samostojeća. Osnovni modul kućice je bijele boje, dok su njezina unutrašnjost i varijante postamenata žute prema vizualnom identitetu i logotipu re-Booka. Specifični nagib police za knjige je odgovor na sistem praćenja popunjenosti koji se oslanja na udaljenost posljednje knjige u nizu od senzora. Na ovaj način korisnici intuitivno i bez uputa naslanjaju knjige na stranu udaljeniju od senzora. Vanjska vratašca su od pleksiglasa u nagibu kako bi se sama zatvorila ako ih ne zatvori korisnik, što omogućuje bolju zaštitu knjiga“, istaknula je arhitektica Tamara Vidović Zloušić iz Sobočana koja je zaslužna za dizajn male knjižnice.

Algebra LAB inkubatorski program pruža podršku poduzetnicima i start-upovima u pokretanju projekata kroz stručnu i tehničku podršku te mrežu LAB mentora, suradnika i poduzetnika koji su spremni dijeliti svoja znanja i iskustva te pomoći u realizaciji inovativnih ideja i projekata.

FOTO: IndigoBlu Weddings

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.