Pogledajte ova drugačija djela! Ovo je umjetnik čiji vas rad neće ostaviti ravnodušnim

818


U bečkoj se Albertini Modern od 6. ožujka može pogledati dosad najveća retrospektiva kineskog konceptualnog umjetnika i aktivista. Izložba se iscrpno bavi aspektom ljudskosti i umjetničkim stajalištem u djelima samog autora.

Ai Weiwei jedan je od najvažnijih umjetnika našeg vremena, neumorni aktivist i kritičar autoritarnih režima. Bečki muzej suvremene umjetnosti Albertina Modern posvećuje tom umjetniku dosad najopsežniju retrospektivu pod nazivom „In Search of Humanity“ kojom daje uvid u sve faze umjetnikova dugog stvaralaštva otkrivajući pritom jedinstvena estetska načela njegove umjetnosti.

Već i najranija djela Aija Weiweija obilježena su kritičkom analizom domovine Kine gdje je kao dijete doživio posljedice kulturne revolucije budući da je njegov otac, veliki pjesnik Ai Qing, protjeran iz Kine. Preselivši se početkom 80-ih u SAD, sudjeluje u demonstracijama u njujorškom East Villageu koje onda i dokumentira, a povratkom u Peking 1993. umjetnički reagira na posljedice masakra na Tiananmenskom trgu 1989. Srednji prst, koji je pokazao poznatim građevinama i znamenitostima tako ih javno osuđujući kao predstavnike moći, postaje njegov zaštitni znak. Ai Weiwei tijekom cijelog svog umjetničkog stvaralaštva tematizira strukture moći i mehanizme vlasti: bilo da se radi o uništavanju kulturnih dobara kao izraza vlastite nadmoći ili državnoj manipulaciji, cenzuri i nadzoru. Umjetnik neprestano usmjerava svoju pažnju onamo gdje vidi opasnost za slobodu mišljenja i ljudske slobode – od metoda ušutkavanja kineske vlade, prijetnji novinarima i političkim aktivistima preko njegova pritvaranja 2011., demonstracija u Hong Kongu pa sve do masovnih restrikcija u Wuhanu prilikom izbijanja pandemije koronavirusa.

Poznati umjetnik aktualnu izbjegličku krizu u Ukrajini, ali i u cijelom svijetu, vidi kao vjerojatno najveću globalnu humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata, kao enorman izazov stavljen pred nas kao solidarno društvo te svakog pojedinca smatra odgovornim za djelovanje.


Bečka Albertina Modern prikazuje dojmljivu izložbu umjetnikovih ready-madeova, skulptura, instalacija, fotografija i brojnih filmova nastalih tijekom njegove četrdesetogodišnje karijere i sadrži ključna djela iz svih njegovih stvaralačkih faza.

HyperFocal: 0

Izložba se može pogledati od 16. ožujka do 4. rujna 2022.

Više o izložbi pronađite na internetskim stranicama muzeja.

Slika 1: Ai Weiwei „Illumination“, 2019. © Ai Weiwei

Slika 2: Ai Weiwei, „Study of Perspective“ – Eiffel Tower, 1999. © Ai Weiwei

Slika 3: Ai Weiwei, „Dropping a Han Dynasty Urn“, 1995. © Ai Weiwei

Slika 4: Ai Weiwei, „S.A.C.R.E.D. (i) S upper“, 2013. © Ai Weiwei

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.