Promijenili ste mjesto boravka i prehrambene navike? Evo kako riješiti putničku dijareju! 

0
345

Stiglo nam je ljeto, a s njime i dugoočekivani godišnji odmori. Gdje planirate putovati? Istražujete Hrvatsku ili ste si odlučili priuštiti neku daleku destinaciju? Na tom putu mnogi će se ohrabriti i isprobati lokalne specijalitete te se tako više zbližiti i upoznati zemlju u koju putujete.

Nerijetko na takvim putovanjima dolazi do neugodnih simptoma poput učestalih vodenastih stolica, grčeva u trbuhu, nadutosti, mučnine, povraćanja te posljedično dolazi do osjećaja slabosti. Svi ovi simptomi opisuju PUTNIČKU DIJAREJU. Pogađa oko 50% ljudi koji putuju u zemlje koje imaju drugačiju klimu, hranu te sanitarne uvjete od onih na koje smo navikli. 

Najveći rizik od pojave ovakvih simptoma imaju putnici u Latinsku Ameriku, Afriku, Bliski istok i neke dijelove Azije, a bolest se prenosi zaraženom vodom ili hranom. Najčešći uzročnik je enterotoksična E. coli koja se nalazi u vodi koja nije dovoljno pročišćena.

Dobre bakterije koje naseljavaju crijeva naši su najvažniji saveznici u borbi protiv dijareje. Dokazano je pozitivno djelovanje probiotika u prevenciji i terapiji dijareje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada idete na putovanje dobro je uz sebe imati nešto poput MyBIOTIK®PROTECT -a koji u sebi sadrži kompleks 11 metabolički aktivnih bakterijskih kultura te dodatak vitamina B2 koji ublažavaju simptome putničke dijareje već u roku od 24 do 48 sati. Preporučuje njegovo preventivno uzimanje 5 dana prije polaska na putovanje i tijekom putovanja. 

MyBIOTIK®PROTECT svojim metaboličkim djelovanjem ojačava fiziološku floru i razgrađuje bakterijske endotoksine pritom sprečavajući njihovo

štetno djelovanje, a u svom sastavu ima više različitih sojeva sa specifičnim učincima na zdravlje čovjeka. Važno je dodati da im je koncentracija iznimno visoka. Takve mješavine sojeva preporučuju se kod oslabljenog imuniteta djece, odraslih i osobito osoba starije dobi, uz terapiju antibioticima, kod kroničnih i akutnih proljeva te brojnih drugih poremećaja u probavnom sustavu.

Suprotno od putničke dijareje, na putovanju može doći i do otežane stolice odnosno do zatvora zbog promjene mjesta boravka kao i prehrane. U tom slučaju pomoći Vam može MyBIOTIK®PUR koji sadrži laktobacile, bifidobakterije, te laktokoke, koji su uobičajeni sastavni dijelovi naše prirodne mikrobiote (crijevna flora) u tankom i debelom crijevu te dodatak vitamina B2 i biotina koji pridonose očuvanju normalnog stanja kože i sluznica, ali i štite stanice od oksidativnog stresa. Također, pomoći vam može i korištenje magnezija u obliku oksida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodatni savjeti za putovanje! 

MyBIOTIK®PROTECT je dostupan te praktično i higijenski doziran u obliku vrećice, a moguće ga je držati na sobnoj temperaturi. Osim probiotika, važno je unositi veće količine tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, a također dobro je unositi i elektrolite. Tijekom putovanja, kako biste izbjegli simptome putničke dijareje, dobro je piti flaširanu vodu, ne konzumirati hranu od uličnih prodavača već hranu koja je pripremljena neposredno prije nego što ju kušate te koja je dovoljno termički obrađena. Dobro je i otprilike 5 dana prije odlaska na putovanje krenuti s uzimanjem probiotika kako biste nadoknadili dobre bakterije te tako prevenirali putničku dijareju.

Foto: Nikola Zoko 

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime