Predstavljen je Kraljev gambit – nekonvencionalna i originalna zbirka priča

539

U ugodnoj atmosferi knjižare Bookshop Znanje u Gajevoj u Zagrebu, 1. srpnja održana je promocija knjige Kraljev gambit, dvojezičnog prvijenca komunikacijskog stručnjaka Dalibora Jakusa. Uz autora, o knjizi je govorila i glavna urednica u Znanju, Dijana Oršolić Hrstić, a moderatorica promocija bila je naša kazališna, filmska i televizijska glumica Dunja Sepčić.

Na pitanje o inspiraciji i kreativnom procesu stvaranja zbirke priča Kraljev gambit, autor je naveo kako je knjiganastajala skoro dvije godine budući da je trebalo pomno osmisliti vizualni identitet knjige, a u engleskom prijevodu dočarati stil pisanja. Dodao je kako ga je uvijek zanimala ideja poigravanja s vlastitim stanjima, balansiranje na tankoj niti između unutarnjeg i vanjskog svijeta, dok je inspiraciju pronalazio u okruženju, u situacijama koje su almodovarski neobično ironične, gorko-slatke, a opet životne i jedinstvene.

Glavna urednica u Znanju Dijana Oršolić Hrstić nadovezala se istaknuvši kako je jezik kojim Dalibor piše istovremeno osoban i raskošan (autor takav stil naziva „proezija – poezija u prozi“), a fotografije i ilustracije koje prate svaki pojedini zapis visoko su estetizirane i zaista prekrasne. Ovako bogato stilski opremljene knjige nisu česte na našem tržištu zbog čega je Kraljev gambit veliki doprinos kako nakladničkom opusu Znanja, tako i hrvatskoj književnoj sceni, zaključila je Oršolić Hrstić.

Kraljev gambit nekonvencionalna je i originalna zbirka kratkih priča u kojima autor iznosi svoje impresije svijeta. Ova smjela kombinacija dnevničkih zapisa i eseja proizašlih iz njegova bloga nadopunjena je visoko estetiziranim fotografijama i ilustracijama, a svojom formom i melodičnošću podsjeća na poeziju u prozi. Autorov je jezik osoban, barokno raskošan i flambojantan, nimalo nalik onome klasičnih dnevničkih rukopisa. Umješno se poigrava globalnim trendovima samoaktualizacije, kreativnog i kolektivnog breakdowna te današnjom pozicijom pisca, inspirirajući se književnim autsajderima i boemskim pripadnicima beat-generacije.

Ova zbirka priča idealna je za ljubitelje originalne estetike i izražaja, a istovremeno se može čitati na dva jezika, hrvatskom i engleskom, čiji prijevod potpisuje Ivana Ostojčić.

Knjiga je dostupna u svim bolje opremljenim knjižarama diljem zemlje po cijeni od 199,00 kn, te na webshopu znanje.hr

VIŠE O AUTORU

Dalibor Jakus diplomirao je entomologiju na Sveučilištu u Zagrebu gdje potom pohađa poslijediplomski studij odnosa s javnošću. Stekavši iskustvo u prestižnim marketinškim i PR  agencijama, otisnuo se u samostalne vode kao specijalist za odnose s javnošću i medije. Poglavito se bavi projektima iz područja animacije, filmske industrije, kazališta i nezavisnih izvedbenih umjetnosti. Urednik je bloga, autor brojnih stručnih i novinskih članaka na temu odnosa s javnošću, kulture i novih medija, te predavač komunikacija i menadžmenta u kulturi.

FOTO: PR

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.