Pogledajte što je u Beču napravio jedan Hrvat! Oduševio je brojne Austrijance

0
438
BILD zu OTS - Albertina: Vladimir Dodig Trokut "IMAGINE" (Flugdach Albertina Vorplatz, ab 25.7.2022) Foto: eSeL.at - Lorenz Seidler

Ispred muzeja izloženo je djelo s antiratnom porukom naziva „Imagine” koje čini kavez u kojem je zatočen revolver, a potpisuje ga hrvatski umjetnik Vladimir Dodig Trokut.

U ponedjeljak, 25. srpnja ove godine na osebujnom krovu ispred bečkog muzeja Albertina postavljena je nova umjetnička instalacija. Djelo naziva „Imagine” čini kavez visok gotovo tri metra u kojem je zatvoren veliki pištolj. Rad je to uglednog hrvatskog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta koji je preminuo 2018. godine. Pored njega na instalaciji je više od pet godina radio i galerist Miloš Glavurtić.

BILD zu OTS – Albertina: Vladimir Dodig Trokut “IMAGINE” (Flugdach Albertina Vorplatz, ab 25.7.2022) Foto: eSeL.at – Lorenz Seidler

Naziv instalacije aludira na popularnu pjesmu Johna Lennona koja nosi poruku mira, a upravo se ta poruka želi poslati postavljanjem ove instalacije. Također se želi istaknuti potreba za zaustavljanjem svakog oblika nasilja, a s obzirom na rat u Ukrajini i pucnjave u SAD-u djelo je u današnje vrijeme vrlo aktualno.

Cilj je Albertine ukazati na druge vrijednosti umjetnosti od njezine ljepote. Umjetnost i muzeji ne nalaze se u vakuumu, već su dio društva. Albertina predstavlja mjesto promišljanja o gorućim pitanjima te pokazuje kako umjetnost može dati svoj doprinos, naglasio je ravnatelj muzeja Klaus Albrecht Schröder prilikom postavljanja.

Instalacija bi trebala biti izložena do listopada ove godine.

Slika 1: Bečka Albertina © Schaub-Walzer/PID

Slika 2: Krov ispred Albertine krasi nova instalacija © Albertina/eSeL Lorenz Seidler

Slika 3: Ravnatelj Albertine pored instalacije © Albertina/eSeL Lorenz Seidler

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime