Ovo je najbolji način za uživanje u hrani i prirodi dok drugi kuhaju za vas!

1003


Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustava u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik. Predstavljamo vam prekrasan projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima sjajno iskustvo – boravak u prirodi i slasni ručak na dekici!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije prijateljice Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani  razmjenjivale svoja iskustva o vikend izletima i boravku u prirodi došle su na sjajnu ideju – po uzoru na brojne svjetski poznate destinacije i kod nas ponuditi piknik iskustvo. I to ne bilo kakvo – za njega vam je potrebna samo dobra volja, nekoliko klikova po jelovniku restorana kojeg odaberete i dobro društvo za gozbu na dekici!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Naša Piknika nastala je prije dvije godine, a ime se zapravo sastoji od dvije riječi Pik i Nika koji su zapravo dva lika, dvije naše maskote koje će osim o hrani i mjestima na kojima se može u njoj uživati pričati i o tome kako se ponašati u prirodi i  kako sve što se koristi tijekom piknika društveno korisno odložiti. Na ideju piknika došle smo kada smo se, odlazeći s obiteljima i prijateljima na ručak, često suočavale  s činjenicom da je djeci uz hranu potrebno ponuditi i zabavu i pritom pomislile kako bi bilo dobro uzeti nešto za van i istraživati okolicu. Upravo to, u sofisticiranom obliku nudimo svakodnevno svojim brojnim klijentima uz zdravu hranu od namirnica iz domaće proizvodnje – rekla je na press pikniku Ana Gašparović pozivajući svoju partnericu u poslu Aleksandru da predstavi sadržaj košarice.
  • Kao što ćete vidjeti svaka košarica opremljena je biorazgradivom ambalažom kao što su papirni tanjuri, čaše, slamke, drveni pribor za jelo i kutije u koje se pakiraju jela. Uz svaku košaru dajemo dekicu i stolnjak na korištenje te biorazgradive vrećice za odlaganje otpada, kao i upute o odlaganju kako bi svaki piknik bio u skladu s prirodom. Trudile smo se što više koristiti proizvode hrvatskih poduzeća. Tako su pletene košare od Međimurjepleta, tekstil iz Tekstilprometa, a službeni sponzor našeg projekta je i tvrtka Consultare koja nas opskrbljuje biorazgradivim vrećicama. Sadržaj hrane i pića u kojima ćete uživati birate sami na našoj web stranici na kojoj se nalaze svi naši partneri i njihova ponuda. Hrana koju ste naručili pakirana je u kartonske kutije koje zadržavaju toplinu 30-tak minuta tako da ćete od trenutka preuzimanja hrane na željenoj lokaciji pa do trenutka kad počnete jesti imati u rukama topli obrok – objasnila je Aleksandra i dodala kako veliki broj kupaca predstavljaju žene i mladi koje ne žele provesti vikend u kuhinji već se zabavljati u prirodi. Hrana u košarici cjenovno se ne razlikuje od cijene koju biste platili  da sjedite u restoranu, a piknik vam nudi mogućnost upoznavanja različitih destinacija.  O specijalitetima koje kriju košarice, ali i ponudi koja funkcionira po principu ‘za svakoga po nešto’  pričalo se toga dana i na press pikniku kojeg je vodila Alma Premerl Zoko. Tako je simpatična vlasnica Međimurskih dvora, Tatjana Martinjaš otkrila kako se u međimursku košaricu često stavlja pohana piletina, krpice sa zeljem i međimurska gibanica koji su simboli piknika i boravka u prirodi u Međimurju. Tatjana je dodala i to kako brojne mlade obitelji koriste ovu uslugu želeći mališanima pružiti poseban doživljaj zajedničkog ručka s prekrasnim pogledom. O iskustvu spajanja tradicionalnih specijaliteta, ali i zanimljive kuhinje pričao je i Bernard Tkalčec vlasnik Seoskog turizma Zlatni klas Otrovanec. Budući da se njegov seoski turizam nalazi na granici Podravine i Slavonije u svojoj ponudi imaju tradicionalne slavonske specijalitete,  teletinu pečenu u krušnoj peći, ali i odličnu ponudu hrane za vegane i vegetarijance uz puno specijaliteta od koprive i bundeve. Iz Seoskog turizma Kezele, prvog partnera Piknike, došao je Slavko Novaković predstavljajući specijalitete ovog poznatog seoskog turizma poput kotlovine  i domaćih  štrudli, a sve uz poznata Kezele vina. Trenutno je u piknik košarama hit ponuda roze pjenušac koji se izvrsno slaže s domaćim jagodama. Peti partner Piknike (Ana i Aleksandra pozivaju sve zainteresirane restorane da se pridruže svojom ponudom) je Agroturizam Na Malenom brijegu s Bilogore  gdje, između ostalog, možete pojesti bijele žgance s vrhnjem, roštilj, punjene slane palačinke, i zlevanku i uživati u netaknutoj prirodi na samo dva sata vožnje od Zagreba.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako to izgleda u praksi kad se bira hrana za košaricu i mjesto na kojem ćete uživati na pikniku objasnila nam je Jasmina Rakić Horvat, mlada gazdarica istoimenog Seoskog turizma Rakić koje se nalazi nedaleko Križevaca.  Ona je pripremila prefinu rolanu puretinu s koprivom, posebno pečenu piletinu u komadima, zanimljive popečke od heljde, prefinu domaću štrudlu od sira koja okusom podsjeća na bakinu. U košarici se nalazilo piće – butelja vina, domaći sok od citrusa i pribor za jelo, dekica i stolnjak, a kraj nje naručena hrana/kompletni ručak. Rastegnuti dekicu moguće je od travnjaka na imanju, pa sve do obale okolnog jezera Čabraji do kojeg se može prošetati, ali i dovesti traktorom. Gosti nerijetko s piknik košarom odu i do obližnjeg Kalnika. Košarica je na raspolaganju cijeli dan, a kad se završi s piknikom vraća se na mjesto od kud je krenula vaša gastro avantura u prirodi – u restoran kojeg ste odabrali. Po želji,  košaru, dekicu i stolnjak možete i kupiti kako biste ih imali za sve buduće piknike.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Nikola Zoko

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.