Ovo su ljudi od kojih možete naučiti kako se “mota” sushi!

467

Od japanske delicije do omiljenog Hrvatskog zdravog zalogaja. Upoznajte Ginger sushi!

Kad su prije gotovo deset godina otvorili vrata prvog Ginger sushi bara u centru Zagreba, brat i sestra Zvonimir i Adriana Dobrović dobro su znali da najizbirljivijim gastroljupcima u fokus stavljaju tada neobičnu deliciju odlične kvalitete. Ali i cijene koja je bila jedan od presudnih faktora da se, kao veliki ljubitelji sushija okušaju u vlastitom biznisu te ovu japansku deliciju učine pristupačnim svima. Od prvog ‘dobar dan – želite li probati naš sushi’ pa sve do danas njihova je priča imala uzlaznu putanju te su od prve lokacije u Masarykovoj u centru Zagreba, pa do danas postali najveći domaći proizvođač sushija u Hrvatskoj! Kad je o sushi barovima riječ njih je tri u Zagrebu (Masarykova, Dedovići 11 – Dugave i Samoborska cesta 266) Ginger sushi kutijice tako se nalaze na zagrebačkom aerodromu, u  supermarketima u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji i Rijeci uz stalno povećanje broja prodajnih mjesta. Tijekom turističke sezone Ginger sushi će biti dostupan od Istre do Dalmacije te na otocima.  Kako izgleda proizvodnja sushija, Dobrovići su pokazali u svom prekrasnom proizvodnom pogonu na zapadnom dijelu Zagreba u kojem se svaki dan ‘rolaju’ na tisuće različitih sushi-a. Ono što ih izdvaja od drugih brendova na tržištu je to što Ginger sushi u svojim proizvodima ne koristi nikakve aditive i veliku pažnju poklanjaju proizvodnji pripremi svježih namirnica i riže po recepturi koja tom, zapravo, najvažnijem sastojku sushija daje okus.  Da je riža najvažniji dio ove poslastice pokazali su na interaktivnoj radionici Josip Erak i Ana Strukar, sushi majstorica pažljivo prolazeći kroz svaki korak pripreme tri najpopularnija sushi-ja: hosomaki, uramaki i nigiri.

“Ono što je najvažnije u pripremi svakog sushija je riža” – rekla je na početku radionice Ana Strukar otkrivajući kako se riječ sushi odnosi na okus riže. Ona je kuhana na poseban način ali i oplemenjena octom kojem je dodana sol i šećer. Budući da se od riže uvijek počinje u pripremi sushi ‘rolica’ Ana je dodala i to kako u Japanu sushi majstori godinama svladavaju način pripreme riže i to puno prije nego li počnu s korištenjem ribe i povrća.

Riža koja se koristi za pripremu Ginger sushi-a je uvijek spremna za pripremu, posebno u novootvorenom proizvodnom pogonu koji se na tren pretvorio u sushi studio za radionicu. Svaka radna jedinica imala je potreban alat za rad – radnu plogu, oštar nož, makisu podlogu od bambusa za rolanje sushi tuba i krpa. Nakon što su Ana i Josip predstavili alat, svi su krenuli s izradom vlastitih kreativnih rješenja.

“Velika sam ljubiteljica sushija, ali rijetko ga sama pripremam kod kuće jer volim tu raznolikost koju nudi Ginger sushi. Nalazi se u blizini HNK pa mi glumci često na ovoj adresi uživamo u laganim obrocima između proba i predstava” – rekla je glumica Mirta Zečević koja je vrlo brzo svladala tehniku ‘rolanja’ hosomaki sushija. On je jedan od najjednostavnijih zalogaja – sastoji se od nori alge u koju je zamotana riža i po želji povrće, sirova riba, kozice.

 Neven Ciganović, društveni kroničar je s lakoćom savladao uramaki sushi u kojeg je stavio svježe filetirani losos kojeg je majstorica Ana filetirala na svom radnom stolu. Za razliku od hosomaki sushija, uramaki je umotan rižom s vanjske strane, a unutrašnjost je ispunjena s algom i raznim namirnicama. Nakon što su svi svladali obje vrste sushija, Josip je pozvao okupljene da se okušaju u pripremi Nigiri sushija koji se sastoji od ovalnog brežuljka riže (brodića) s kriškom ribe ili plodova mora na vrhu.  


Radionica pripreme sushija završila je veselim kutijama s ručno rađenim sushi rolicama, a ona je bila simulacija jednog radnog dana u Ginger sushi pogonu u Zagrebu.

“U svibnju će Ginger sushi proslaviti svoj 10 rođendan, kad pripremamo još neka iznenađenja” – zaključili su na kraju Zvonimir i Adriana dodajući kako brend koji je toliko narastao u svojoj ponudi ima i catering, organiziranje rođendana, a posebno su popularni i dječji rođendani, jer sve više djece i mladih uživa u Ginger sushiju.

Tekst: Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.