Ovo je simbol Zagreba! Sve je spremno za događaj koji traje već 86. godina

607


U Hrvatskom glazbenom zavodu  snimane su video razglednice za predstojeću 86. Zlatnu iglu.

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja ove godine slavi jubilarnu 86. godinu te će okupiti najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na kolege iz Pariza. Zlatna igla je nakon pariške revije, najdugovječnija modna manifestacija u regiji koja generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Svake godine predstave se nova iznenađenja, inovacije i kreativni modeli pa je tako za pripremu samog događaja održan photo session i snimanje video razglednica s modelima koji će nositi reviju u kreacijama dizajnera koji će nastupiti na 86. Zlatnoj igli. Naglasak ovogodišnje revije je na zagrebačkim obrtnicima, koji su i u uvjetima korona virusa i prošlogodišnjih potresa, uspjeli nastaviti raditi i dalje uspješno stvarati.


 „Iznimno mi je zadovoljstvo što smo unatoč svim preprekama koje nam je donijela COVID kriza uspjeli organizirati još jednu Zlatnu iglu. Naši obrtnici, ali i potrošači zaslužuju ovakav događaj jer je on prilika za prikaz kreativnosti i inovacija, truda i rada koji je okrunjen na ovoj modnoj. reviji“, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba te dodao „Odabrali smo Glazbeni zavod za izradu video najava zato što smo još jednom željeli podsjetiti na potres u Zagrebu, a naši su dizajneri, usprkos svim nedaćama koje ih prate u zadnje dvije godine, izradili  predivne kolekcije.“

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) značajno je oštećena u potresu, te Zavod kreće u njezinu obnovu bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Obnova će potrajati nekoliko godina pa je ovaj photo session bio zadnji događaj unutar same zgrade. HGZ je među prvima predao projekt za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH te dobio sredstva za zaštitu i ojačanje konstrukcije. Radovi na konstruktivnoj obnovi započeli su već u svibnju, a veliki građevinski radovi započinju u listopadu i tada će HGZ morati zatvoriti svoja vrata za publiku kroz narednih nekoliko godina.

„Drago nam je da smo i ove godine našim obrtnicima uspjeli osigurati da mogu pokazati svoje nove kreacije. Osim kreatora, svoje umijeće će pokazati i frizeri, obućari, kozmetičari, cvjećari, kožari i svi popratni obrtnici koji se brinu da ovaj revija svake godine bude u punom sjaju. Zadovoljni smo da i u ovim teškim vremenima idemo dalje“, najavio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Kada se govori o obrtnicima govori se o tradiciji, trajnoj vrijednosti i kvaliteti. Upravo su kvalitetni materijali i izrada, te tradicija i maštovitost u kombinacijama zaštitni znak Zlatne igle. Uz dizajnere svoje će umijeće pokazati i predstavnici Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Etno butik Mara je pokrenula moja majka i ja sam druga generacija u obrtu. Izuzetna mi je čast sudjelovati na ovoj tradicionalnoj modnoj reviji da pokažem što smo uz mamin „touch“ stvarali. Naše komade nosile su Sandra Bagarić, Mila Elegović, ali i razni glazbenici, i to je upravo razlog zbog čega sam oduševljena ovim prostorom“, rekla je Marija Milković iz Etno butika Mara. Ove godine Etno butik Mara će se predstaviti sa sedam modela kaputa.Rad u doba korone je vrlo je zahtjevan, a uvjeti se mijenjaju iz dana u dan, i iz mjeseca u mjesec naglasila je mlada dizajnerica te dodala: „Uspjeli smo opstati uz pomoć naše raznovrsnosti i širokog spektra proizvoda. Uz odjeću koju smo do sada dizajnirali, u suradnji s drugim obrtnicima pokrenuli smo i svoju liniju obuće.“

Ove će se godine predstaviti 15 dizajnera sa svojim novim kolekcijama: DNK Nada Došen, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Milena Rogulj, Krojački obrt Jura, Ivana Jurić, Muška moda Šabić, Modna manufaktura Mustre, Iva Karačić, XD XENIA Design, PETAR by Lidija Skočibušić, Krzno Sumrak sa srednjom školom za modu i dizajn, Etno butik Mara, NIT by Ana Žarković, Modni salon Dora i Vjenčanice Ljubav.

Poznato ime Zlatne igle je Milena Rogulj kojoj je ovo deseto pojavljivanje na ovoj tradicionalnoj modnoj reviji. „Izuzetna mi je čast što me pozovu svake godine na Zlatnu iglu, i s veseljem se uvijek odazovem. Ove godine ću predstaviti jedan avangardan model u plavoj boji koji će biti prikaz moje vizije mode u budućnosti“, kazala je Rogulj. „Iako je prošla godina bila izuzetno teška za poslovanje, ova distanca na koju nas je natjerala korona, donijela nam je više vremena da se posvetimo modnom stvaralaštvu i dizajniranju. Mi dizajneri smo skloni intimi i radu u ateljeu, a upravo smo to i imali u prošloj godini“, naglasila je Rogulj.

Rezultati photo sessiona biti će prezentirani na samoj reviji, na kojoj će nastupiti i popularna Zsa Zsa, 26. rujna 2021. godine u 20 sati s prijenosom na HRT 2.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.