Ovo je grad koji bi mogao postati klimatski neutralan. Nedavno se počeo grijati otpadnim vodama

628


Velika dizalica topline proizvodi ekološki prihvatljivu toplinu koristeći energiju otpadnih voda iz pročišćivača te njome opskrbljuje 56.000 bečkih kućanstava. Do 2027.proizvodnja će se udvostručiti.

U bečkom okrugu Simmering u pogon je stavljen najveći sustav toplinskih dizalica u Europi. Gradnja je počela prije godinu i pol na zemljištu pored pročišćivača za otpadne vode ebswien. S razlogom, jer višak topline koju otpušta postrojenje za pročišćavanje koristi upravo novi sustav toplinskih dizalica. Toplinska energija otpadnih voda dosad je neiskorištena otjecala u dunavski kanal, no sada će se pomoću dizalica topline njome grijati 56.000 bečkih kućanstava. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke, ovakvim i sličnim projektima olakšat će se zelena tranzicija i ostvariti cilj da Beč do 2040. postane klimatski neutralan grad.

Sto posto obnovljiva i regionalna energija

Električnom strujom iz nuklearne elektrane Freudenau te otpadnom toplinom iz pročišćivača otpadnih voda dizalica topline tako za svoj sustav koristi isključivo obnovljive izvore energije koji su pritom regionalni. A postrojenje za pročišćavanje u Simmeringu sjajan je primjer klimatski prihvatljivog sustava jer se ondje otpadne vode, kanalizacijski mulj, hidroenergija i solarna energija koriste za proizvodnju čiste električne energije i topline, naglasio je član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky.

Projekt ‘Großwärmepumpe ebswien’ kurz vor der Fertigstelleung
Potencijal otpadnih voda u daljinskom grijanju

Beč do 2040. želi postati klimatski neutralan grad. Jedan od ključnih faktora u ostvarivanju toga cilja leži u toplinskom sektoru koji je odgovoran za oko 40 posto emisija ugljikovog dioksida u austrijskoj prijestolnici. Gotovo polovica bečkih toplana pri proizvodnji energije koristi fosilna goriva, no poduzeće Wien Energie sukcesivno radi na tome da i one prijeđu na korištenje održivih izvora. Puštanje u rad najveće toplinske dizalice u Europi koja koristi otpadnu energiju pročišćivača voda, udio toplana koje koriste obnovljive izvore energije povećan je za sedam posto.


Bečko energetsko poduzeće Wien Energie uložilo je 70 milijuna eura u prvu fazu gradnje u okviru koje su tri dizalice topline puštene u rad, a do 2027. poduzeće planira otvoriti još tri. Sustav će tada proizvoditi toplinsku energiju ukupne snage 110 megavata, a godišnja ušteda CO2 iznosila bi i do 300.000 tona.

Bečki sustav daljinskog grijanja s mrežom od 1.300 kilometara jedan je od najvećih u Europi. Poduzeće Wien Energie opskrbljuje oko 440.000 kućanstava toplinom, do 2040. godine 56 posto kućanstava grijat će se klimatski neutralnom energijom.

Slika 1: U pogon je puštena najveća toplinska dizalica u Europi

© Wien Energie / Johannes Zinner

Slika 2: Toplinska dizalica koristi zelenu regionalnu energiju

© Wien Energie / Johannes Zinner

Naslovna fotografija: Photo by Jenna Dugain on Unsplash

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.