Ovo je genijalna Vanja! Upoznajte ženu koja “uljepšava” svijet. Njezine fotografije su čudo i uljepšat će vam dan

1011


Ako želite odmak od portreta, selfija ili fotografija prirode te želite doživjeti drugačiji užitak koji fotografija nudi, mogli biste zaviriti na stranicu Vanje Lovinčić. Oduvijek je voljela pisanje, čitanje, crtanje, likovnu grupu i radionice, šaranje, boje. Studij ju je odveo u smjeru rada sa školarcima gdje je mogla ispoljiti kreativnu stranu, a u slobodno vrijeme je uživala u fotografiranju prirode tijekom planinarskih izleta. 

U jednom joj je trenu repliciranje stvarnosti fotoaparatom prestalo predstavljati izazov pa je počela istraživati format fotografije kojim je mogla ispričati priču i izazvati veću emociju kod gledatelja. Tako se pronašla u fotomanipulaciji. Trebalo je vremena i upornosti da se posveti Photoshopu i savlada njegove funkcije te sjenčanje kako bi manipulacija izgledala što realnije, no stvaranje nečeg drugačijeg donijelo je zadovoljstvo koje traje već nekoliko godina. “Moja početna točka nije bio grafički dizajn, već fotografija koju sam krenula nadograđivati”. 

Na društvenim mrežama rado dijeli proces izrade svojih fotografija te smatra kako njima svojim pratiteljima nudi nešto drugačije kao i poticaj da se sami okušaju u eksperimentiranju s fotografijom.

“Nikada nisam voljela podilaziti masi i uklapati se u neke kalupe ili tuđa očekivanja. Smatram da je u životu najvažnije biti autentičan, zaviriti u sebe i pronaći u čemu smo dobri te ponuditi talent društvu i njime pokušati učiniti pozitivnu promjenu. Pokušavam školarcima prenijeti znanja o digitalnim alatima te im ukazati na korisne mogućnosti koje nude.”

Ideja ili vizija je početak. Tek nakon što se osmisli ideja, fotografiraju se pojedini elementi i potom spajaju. Ističe kako je za uspješnu fotomanipulaciju poželjno elemente fotografirati pod istim svjetlom, no zbog same prirode ideje ponekad se treba poslužiti i stock fotografijama (plaćene ili besplatne fotografije s interneta) što zahtjeva i veću vještinu rada u Photoshopu. Nikada nije imala tendenciju ulaženja u digitalnu umjetnost jer preferira da rezultat zadrži oblik kreativne fotografije, a ne da poprimi oblik računalno stvorenog djela (digital art).

U inozemstvu je fotomanipulacija vrlo raširena i uspješno se koristi u svrhu reklamiranja proizvoda, brenda, česta je u filmskoj i glazbenoj industriji, na maskama za mobitele i slično. Vanja ih voli izrađivati za blogere, pisce ili osobe koje žele od stare fotografije učiniti nešto novo ili pokloniti originalan poklon u okviru za neku prigodu. Ističe da se ljudima uglavnom sviđa vidjeti nešto originalno, ali da zbog neznanja još uvijek imaju vrlo iskrivljenu percepciju oko nastanka takvih fotografija.

 “Često smatraju da fotografije izrađujem pomoću neke aplikacije u nekoliko poteza ili ih generiram umjetnom inteligencijom, no aplikacije i umjetna inteligencija nikada ne daju željene rezultate. Također, poanta nije doći do brzog rješenja, već uživati u procesu stvaranja i oživljavanja svoje vizije. Prosjek izrade fotomanipulacije je od 3 do 10 sati, a ponekad i duže. Također, fotomanipulacija se u Hrvatskoj još uvijek povezuje s nekim šaljivim fotomontažama javnih osoba, a smatram kako njen pravi potencijal u Hrvatskoj još uvijek nije prepoznat. Fotomanipulacija je čista sloboda izražavanja koja može dati prekrasne umjetničke rezultate”. 

U budućnosti će se uz posao i dalje baviti fotomanipulacijom, a želja joj je u bližoj budućnosti otvoriti i obrt za poduku osnovnoškolske djece s kojom bi pomoću digitalnih alata dolazili do kreativnih rješenja. “Djeca koja pokazuju zanimanje za likovnu umjetnost te kreiranje nečega novoga pomoću tableta ili računala, svakako imaju predispoziciju za budućeg grafičkog dizajnera, video montažera ili fotografa. Ključno je takvo dijete podupirati i omogućiti mu edukaciju.”

Ako vas je ovaj tip fotografije zaintrigirao, slobodno se javite Vanji koja će vam rado odgovoriti na sva pitanja.

Facebook: www.facebook.com/FotomanipulacijebyVanja

Web stranica: www.fotoprice-by-vanja.com

FOTO: privatni album

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.