Ovo ima samo Turopolje! Na ovo su svi ponosni

805


Turopoljska podgutnica i poculica dobile su novu ulogu – postale su nosivi i moderni modni detalj u funkciji suvenira! Riječ je o hrvatskom proizvodu koji je nastao na inicijativu Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je na ovaj način spojila tradiciju i suvremene trendove, stvorivši prekrasnu uspomenu na boravak u Turopoljskom kraju, kao i svakodnevno nosivi modni detalj. Novi suvenir predstavljen je u petak 17. prosinca 2021. u Centru za posjetitelje Velike Gorice, gdje su podgutnicu i poculicu u novom ruhu predstavili direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite općine turopoljske i Sandra Šeparović, predstavnica brenda Borboleta.

„Suvenir putnika uvodi u lokalnu tradiciju i baštinu, te ga emotivno veže i podsjeća na posebnost doživljenog, odašilje brojne poruke o ljepoti destinacije, legendama, načinu života domaće zajednice, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitom cilju lokalne zajednice. Rezultat suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i privatnog sektora rezultirao je s autentičnim i originalnim dizajnom koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim se suvenirom lokalno stanovništvo može identificirati. Kao takve su podgutnica i poculica bile najbolji promotori našeg Turopolja jer protkani kreativnom idejom Turističke zajednice Zagrebačke županije daju funkciju odličnog suvenira koji osim cool nosivog proizvoda ima i prigodno pakiranje koje vas podsjeća na destinaciju.“ izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.  

Narukvicu s motivom podgutnice i poculice realizirala je hrvatska tvrtka Borboleta, poznata po brojnim suradnjama koje promiču Hrvatsku tradiciju u svijetu. Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, pod čijim pokroviteljskom je i nastao projekt „Turopolje kroz predmete sjećanja“.


„Hrvatsko podrijetlo kravate danas je poznato u cijelom svijetu. Ono što želimo u Velikoj Gorici i Turopolju je na prepoznatljiv način svim našim posjetiteljima predstaviti poveznicu turopoljske podgutnice i kravate kako kroz različite manifestacije, tako i simboličnim obilježjima postavljenima na ulazima u Veliku Goricu.“ izrazio je zadovoljstvom projektom gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Program predstavljanja novog suvenira vodila je hrvatska glumica Nataša Janjić na čijoj će se ruci svakako naći i nova narukvica s motivom podgutnice. „Jako se radujem hrvatskim proizvodima koji su nosivi i uvijek ih radije biram kao dio svoje modne kombinacije. Podržavam ovakve promocije jer smatram da našu tradiciju svakako trebamo očuvati, ali i predstaviti svijetu u najljepšem obliku poput narukvica, tj. suvenira koje smo danas predstavili u Velikoj Gorici.“

Poculica je pokrivalo glave udatih žena, a kao vidljivi znak njezinog statusa prastari je običaj sačuvan do danas. Odmah poslije vjenčanja mladoj su se sneji pletenice omotavale oko punteka na zatiljku i kosa se pokrivala poculicom – turopoljskom ili posavskom halbicom i preko svega se stavljala peča (marama).

Podgutnica je rubac ili ukrašena vrpca koja se vezala pod vratom, odnosno – pod gutom, odakle i naziv „podgutnica“, te je u Turopolju nalazimo kao ukrasni dodatak odjeće, danas narodne nošnje, kao i dio odore vojnika Turopoljskog banderija. Podgutnica je nastala iz turopoljskog ponosa, ljubavi banderijalca i njegove odabranice, te čežnje vojnika za voljenim domom.  Turopoljski plemenitaši kroz svoj banderij štitili su svoj kraj i Hrvatsku, ali imali i obvezu sudjelovati u vojnim pohodima za kraljevstvo. Iz obveze Plemenite općine turopoljske da se odaziva kraljevom pozivu na vojnu rođen je Turopoljski banderij. Pod svojom zastavom, brojnošću od 120 do 400 konjanika i pješaka, vojuju unutar kraljevstva o svom trošku, a izvan granica na teret kralja. Ratni vojni put Turopoljaca, odnosno Turopoljskog banderija, započinje više stoljeća ranije od 1526. godine i bitke protiv Turaka na Mohačkom polju gdje nalazimo najstarije zapise o ratovanjima Turopoljaca. Banderij najčešće zatječemo na turskoj granici i u Vojnoj krajini (15.-18. stoljeće), a tijekom 17. i 18. stoljeća na talijanskim, njemačkim, francuskim i češkim ratištima.  Kao dio hrvatske vojske bili su među Hrvatima koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu, te su u prvom dijelu 17. stoljeća stigli do Francuske. Njihov rubac, koje im kao uspomenu na dom te zavjet ljubavi i vjernosti vežu djevojke i žene, zapazili su Francuzi pa i sam kralj Luj XVI. koji ju je prihvatio kao novi modni detalj – rubac koji se veže na hrvatski način „a la Croate“. S obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka kravate, vojnu ulogu Turopoljskog banderija u europskim ratovanjima kao i samu raširenost podgutnice u Turopolju, imamo pravo vjerovati da je upravo Turopolje kolijevka kravate.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.