Obnova nakon potresa: Već dvije godine brojne zgrade i građevine čekaju pomak 

680


U jedanaestoj epizodi Koordinacija donosi ove teme:  

  • U rujnu 2021. započela je obnova franjevačkog samostana i crkve sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu 
  • Upoznajte ljude koji su na strah od visine imuni, a bez njihove spretnosti mnogi građevinski pothvati bili bi neizvedivi  
  • U rubrici Notes gost je Berislav Borovina, direktor i osnivač tvrtke Spegra, najbrže rastuće kompanije u Hrvatskoj prema izboru Financial Timesa 

Napreduje obnova zaštićenog kulturnog dobra na zagrebačkom Kaptolu 

Potresi koji su u ožujku i prosincu 2020. pogodili Zagreb i Banovinu oštetili su brojne građevine koje sada zahtijevaju temeljitu obnovu. Među njima je franjevački samostan i crkva sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu. Potres je oštetio svodove i nosive lukove, nastale su brojne pukotine, a zvonik se u potpunosti odvojio i zarotirao za nekoliko centimetra. Stoga je najveći izazov u obnovi stabilizirati crkvu i čuvati freske i crkve koje su pod budnim okom konzervatora.  

O obnovi ovog zaštićenog kulturnog dobra govore voditelj gradilišta Ante Kelava iz tvrtke Spegra te projektant obnove Damir Foretić iz tvrtke Foretić i sinovi. Iako su hitne mjere i istražni radovi napravljeni i ranije, obnova je započela u rujnu 2021. Procjenjuje se da će u obnovi samostana i crkve koji se prostiru na 1200 kvadrata raditi i do 120 ljudi, a investicija je vrijedna više od 135 milijuna kuna.  

Značajna oštećenja nisu zaobišla franjevački samostan i crkvu nakon potresa 1880. kada je obnovu vodio arhitekt Herman Bolle koji je predvidio cjelovitu obnovu crkve i preuređenje u neogotičkom stilu. Svojom je vizijom obnove utjecao na današnji izgled crkve, ali i na faze obnove koje su uslijedile godinama kasnije.  

Spegra jedna od najboljih europskih tvrtki koje se bave obnovom spomeničke baštine 

U rubrici Notes gostovao je Berislav Borovina, direktor i osnivač splitske tvrtke Spegra koja se od 1989. bavi isključivo specijalnim građevinskim radovima. Iza njih su sanacije kapitalnih projekata, a za obnovu hvarskog Arsenala Spegra je dobila najprestižnije europsko priznanje u području baštine – Europa Nostra, kao i godišnju nagradu „Vicko Andrić“ Ministarstva kulture RH za najuspješniji projekt iz domene zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj. 

„Hvala Financial Timesu na revnosti jer je prepoznao jednu malu Spegru“, komentirao je Berislav Borovina izniman uspjeh kada ih je FT uvrstio na popis najbrže rastućih kompanija  u Hrvatskoj.  

Spegra je svoj doprinos dala samo nekoliko sati od potresa kada su s Hrvatskom vojskom, vatrogascima i ostalim stručnjacima uklanjali nestabilne dijelove konstrukcija zgrada i kupola. „Trebamo iskoristiti nesretan događaj kako bismo stabilizirali i ojačali stare objekte“, zaključuje Borovina.  

Zadovoljstvo u radu na visini i nakon više od 1000 uspona 

Specijalan trenutak za dvojicu radnika na visini iz naše priče bio je spuštanje zvonika sa zagrebačke katedrale u travnju 2020. godine. „Cijeli projekt je trajao 60 dana, a uključivao je pripremu, spuštanje sjevernog zvonika i postavljanje privremenih križeva“, govori nam Zoran Malnar koji je s kolegom Zvonimirom Mikinom u posljednjih 14 godina odradio i više od 1000 uspona.  

Imuni su na strah od visine, a nakon višegodišnjeg školovanja stekli su kvalifikaciju za posebne tehnike rada na visini – pristup užetom. Iako su se iskazali u sanaciji od potresa i izveli mnoge građevinske pothvate na visini, svakodnevno montiraju reklame i metalne konstrukcije, orezuju i ruše drveće, osiguravaju objekte i manifestacije te na gradilištima odrađuju poslove koje zahtijevaju pristup užetom. Unatoč činjenici da rade 365 dana u godini s tek povremenim danom odmora, Malnaru i Mikinu rad na visini pruža veliko zadovoljstvo. 

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.  

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.