Nekoliko sati od Zagreba nalazi se tobogan na visini od 165 metara! Evo gdje se nalazi!

1285


Dunavski toranj u Beču dobio spektakularan tobogan na visini od 165 metara

Najviši tobogan u Europi od ove jeseni krasi bečki Dunavski toranj, najvišu građevinu u Austriji i poznati simbol grada. Ljubitelji adrenalina novu će atrakciju moći iskušati od studenog.

Od listopada ove godine austrijska je prijestolnica bogatija za još jednu atrakciju. Na poznatom Dunavskom tornju postavljen je tobogan na visini od 165 metara, što ga čini najvišim toboganom u Europi. Ljubitelji adrenalina moći će se spustiti sa središnjeg dijela na sjevernoj strani tornja do vanjske terase na visini od 150 metara kroz transparentan tobogan s kojeg se pruža izvanredan pogled na grad. Ova umjetnička instalacija u obliku osvijetljenog tobogana na otvorenom rad je renomiranog njemačkog umjetnika Carstena Höllera, a odličan je spoj umjetnosti i adrenalina. Atrakcija će dodatno oplemeniti izgled Dunavskog tornja, najviše građevine u Beču i popularnog simbola grada koji postoji već gotovo 60 godina.

Dunavski je toranj sagrađen 1964. godine, a nastao je u okviru Bečke međunarodne vrtne izložbe. Nalazi se u blizini obale Dunava u 22. gradskom okrugu Donaustadt. Njegova ukupna visina iznosi 252 metra i najviša je građevina u Austriji. Središnji dio tornja nalazi se na visini od 165 metara, a vanjske terase na visini od 155 odnosno 150 metara. Od njegova otvorenja posjetilo ga je oko 23 milijuna ljudi, a u proteklih nekoliko godina godišnje broji oko 420.000 posjetitelja. Od 2001. objekt je pod spomeničkom zaštitom.

Zbog radova Dunavski je toranj privremeno bio zatvoren za posjetitelje, no od sredine studenog svi koji žele moći će iskušati novu atrakciju. Prema sadašnjim planovima atrakcija će krasiti toranj najmanje tri godine.

Slika 1: Postavljen tobogan na Dunavskom tornju u Beču

© R. Fasching/K. Patzak/A. Stoeger

Slika 2: Tobogan se nalazi na visini od 165 metara

© R. Fasching/K. Patzak/A. Stoeger

Slika 3: Dunavski toranj poznati je simbol grada

© R. Fasching/K. Patzak/A. Stoeger

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.