Nakon što je osvojio svijet, domaći film napokon će se prikazati i u Hrvatskoj

324

Nagrađivani debitantski igrani film Filipa Herakovića „Pelikan“

16. lipnja će se premijerno prikazati hrvatskoj publici na 

„Festivalu mediteranskog filma Split“

Debitantski igrani film „Pelikan“, redatelja Filipa Herakovića, će u petak, 16. lipnja, premijerno biti prikazan hrvatskoj publici na „Festivalu mediteranskog filma Split“. Riječ je o drami s elementima humora u kojoj upoznajemo nogometaša Josipa, igra ga Edi Ćelić, koji se nakon ozljede koljena suočava s oporavkom svog fizičkog tijela, no ono što doživljava mnogo intenzivnije jest potreba da otkrije tko je zapravo i tko želi biti. Uz Ćelića u filmu, između ostalih, igraju Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje i drugi. „Pelikan“ je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu „Tallinn Black Nights“, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, te na beogradskom „Festivalu autorskog filma“, gdje je ponio nagradu „Najhrabriji film Balkana“. High on Films o „Pelikanu“ kaže – „izuzetno postignuće za debitanta“, Cineuropa ga karakterizira kao „zabavan i pronicljiv“, Screen Daily je poručio – „Film svakako najavljuje Herakovića kao obećavajuće novo ime“.  Premijernom projekcijom u Splitu „Pelikan“ počinje svoja prikazivanja pred hrvatskom publikom.

Zagreb/Split, 6. lipnja 2023. – Nagrađivani debitantski dugometražni igrani film „Pelikan“, redatelja Filipa Herakovića, bit će premijerno prikazan hrvatskoj publici 16. lipnja u sklopu Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), u Ljetnom kinu Bačvice, u 21:30 sati.

Nakon što ga je lani pogledala međunarodna publika na festivalu „Tallinn Black Nights“, gdje je film osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, te na „Festivalu autorskog filma u Beogradu“, gdje je osvojio nagradu Najhrabriji film Balkana, projekcijom u sklopu glavnog natjecateljskog programa dugometražnog filma „Mediteran“ na FMFS-u „Pelikan“ tek započinje svoja prikazivanja pred hrvatskom publikom. Ona se nastavljaju projekcijom u Rijeci krajem lipnja te nakon toga u kinima diljem Hrvatske.

Film je uvršten i u Glavni program ovogodišnjeg 70. Pulskog filmskog festivala u sekciju Hrvatski film, koja je također natjecateljskog karaktera.

Drama o čovjeku s krizom identiteta

„Pelikan“ je drama s elementima humora u kojoj je glavni lik profesionalni nogometaš Josip – glumi ga Edi Ćelić – koji se nakon ozljede koljena nalazi u toplicama na oporavku. Uslijed Josipovih interakcija s fizioterapeutom usmjerenim na vlastitu promociju, posjeta njegove djevojke s kojom odnos nije idealan i najboljeg prijatelja kojeg vidi novim očima, pratimo čovjeka koji nije sasvim siguran u to tko je on i što od života želi. U toplicama slučajno naiđe na poslovnu  konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Josip prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Uz Edija Ćelića u filmu igraju: Marko Petrić u ulozi Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov u ulozi Josipove djevojke, Ivan Glowatzky u ulozi fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa. Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč

Osim režije, Filip Heraković s kolegicom Nikolinom Bogdanović potpisuje i scenarij filma. 

„Veselim se što ćemo nakon dva strana festivala film „Pelikan“ napokon prikazati domaćoj publici. Raduje me i što će to biti u sklopu festivala koji se sad već održava 16. godinu u Splitu, gradu u kojem je rođen Edi Ćelić, glavni glumac u filmu. U procesu stvaranja „Pelikana“ sudjelovalo je zaista mnogo profesionalaca poput Nikoline Bogdanović s kojom se odlično razumijem i s kojom je bilo nekako prirodno napisati scenarij, zatim producenata Tamare Babun i Matije Drnikovića iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly koji su odradili enorman i zahtjevan posao, snimatelja Tomislava Krnića, odličnih glumaca i mnogih drugih s kojima je bilo zadovoljstvo i užitak raditi”, rekao je Filip Heraković.

“Ne znam zašto se uvijek iznenadim koliko su neke stvari u životu ciklične. Svoje prve kazališne korake napravio sam upravo u Splitu, a izgleda da ću i neke od svojih prvih filmskih ponoviti na istom mjestu. U Split odlazim miran zbog toga što je “Pelikan” već uspješno pronašao put do određene publike, ali i uzbuđen zbog mogućnosti da se njegov put nastavi. Umjetnost bi uvijek trebala provocirati dijalog tako da se neizmjerno radujem razgovoru koji će Pelikan uskoro potaknuti, te pozivam sve zainteresirane da nam se u tom razgovoru pridruže”, poručio je glavni glumac Edi Ćelić.

Producenti filma Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly kratko su se nadovezali rekavši: “Reakcije ljudi u Tallinnu i Beogradu potvrdile su nam da film koji smo stvarali s neizmjerno puno ljubavi i volje dobro komunicira s gledateljima i sad smo posebno uzbuđeni vidjeti kako će ga doživjeti naša publika.“

Tim filma „Pelikan“

Pelikan je sniman početkom rujna 2021. godine u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jedan zimski dan na Krvavcu, a čitavo snimanje trajalo je 18 dana.

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka je Iva Ivan, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja je Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać. Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec

Film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i sponzora Coffe Monte, adidasa, Destilerije Aura.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.