Možda bi vas ovo moglo motivirati da više popravljate, a manje kupujete

307


Austrijska metropola organizira festival popravaka

Pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!” od 13. listopada do 5. studenog ove godine održava se bečki festival popravaka „re:pair festival” na tri različite lokacije u austrijskoj prijestolnici. Program festivala obuhvaća 130 različitih događanja posvećenih temi mode.

Tekstilna industrija u velikoj mjeri onečišćuje okoliš, troši velike količine resursa i uzrokuje velike emisije CO2. Osim toga ljudi koji rade u proizvodnim pogonima tekstila, osobito u Aziji i Africi, često su izloženi lošim uvjetima rada i izrabljivanju. Kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da trebamo kupovati manje odjeće i birati kvalitetu umjesto kvantitete, ove se godine drugi put održava bečki festival popravaka „re:pair festival” pod motom „Manje kupuj – više popravljaj!”. Fokus ovogodišnjeg festivala upravo je na temi mode i tekstila. Pritom su popravci moćan alat u borbi protiv stvaranja otpada kojim se može pridonijeti kružnom gospodarstvu i racionalnijem korištenju resursa, stoga je naglasak festivala na teorijskom i praktičnom prenošenju znanja.

Drugo izdanje festivala održava se od 13. listopada do 5. studenog s ciljem popularizacije popravljanja predmeta na tri različite lokacije. U sklopu festivala nudi se čak 130 događanja, između ostaloga i tri izložbe i različite radionice. Na radionici šivanja posjetitelji tako mogu popraviti staru odjeću ili potpuno promijeniti njezin izgled i dati joj novi sjaj. U sklopu izložbe „Ispovijesti jedne majice” prikazuje se putovanje majice od njezina rođenja u Kini preko uspjeha na društvenim mrežama sve do kraja njezina života na obali Gane. Druga je izložba posvećena korištenju pribora za šivanje i u njoj mogu sudjelovati posjetitelji kao i u trećoj izložbi posvećenoj kreativnosti i second-hand odjeći. Na licu mjesta bit će mogući i popravci elektroničkih uređaja, glazbenih instrumenata, bicikala i namještaja.


Više o programu: www.repair-festival.wien/.

Slika 1: U fokusu ovogodišnjeg festivala je moda

© Tina Zickler

Slika 2: Nude se i različite radionice

© Kollektiv Fischka/Stefanie Freynschlag

Slika 3: Izložba posvećena priboru za šivanje

© Tina Zickler

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.