Moraju li svi rastanci biti tužni? Upoznajte projekt koji nas je oduševio

341


Rastanci su, složili se s time ili ne, neizbježni, događaju se svakodnevno, a da toga vrlo često nismo svjesni. Rastanak većinu ljudi prvo asocira na nešto teško, nešto traumatično i tužno… nešto što bismo svakako voljeli izbjeći.

No, mora li svaki rastanak biti tužan? Krije li se iz svakog tog rastanka nešto što ti pokaže da ipak u njemu ima i nečeg dobrog?

U nastavku vam donosimo detalje projekta koji će zasigurno imati utjecaja ne samo na mlađe populacije kojima je inicijalno namijenjen, već i puno šire. Njegovu vrijednost prepoznala su i neka svima nam znana imena poput Tatjane Jurić, Karle Zelić, a kako i na koji način, saznajte u nastavku!

“Projekt Rast(anak)” diplomski je projekt studentice 2. godine Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata na Akademiji dramske umjetnosti Laure Pribanić.

Čine ga 3 segmenta:

 1. dokumentarni web serijal
 2. audio podcast intervjui “grow! podcast”
 3. digitalna zbirka anonimnih tekstova “Neispričani rast(anci)”

Dokumentarni web serijal “Projekt Rast(anak)”

7 priča i 7 protagonista. Svi toliko različiti, a isti u jednom – doživjeli su značajan rastanak od nekoga/nečega, što je uvelike utjecalo na njihov život i potaknulo mnoge promjene u njima samima.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja i promišljanja, odabrani su sljedeći protagonisti i njihovi rastanci:

 1. IVANČICA ĐUKEC KERO
 2. ANTONELA GOLOBIĆ
 3. TATJANA JURIĆ
 4. KARLA ZELIĆ
 5. IZABELA, DINKO I LENA PLEŠA
 6. ROBERT ŠENK
 7. MAJA I JAKOV POGAČIĆ

S obzirom da su odlazak psihologu, psihoterapeutu, psihijatru i dalje stigmatizirani, cilj projekta je dokumentiranjem intimnih priča odabranih protagonista takve teme približiti društvu. Različitim pristupima i shvaćanjima riječi “rastanak” želja je normalizirati da on za svakoga ima drugačije značenje, a onda i težinu prihvaćanja istog.

grow! podcast

Audio podcast intervjui naziva “grow! podcast” svojevrsni su nastavak glavnog dijela projekta. Stručnjaci iz raznih grana psihologije i sociologije, različitih smjerova psihoterapije i ostalih specifičnih područja progovaraju o podtemama rastanka svake epizode serijala iz psihološke, društvene i edukativno-informativne perspektive.

Voditeljice intervjua su magistrice psihologije s platforme ZAM.isli:

 • Zrinka Štetić Grubišić
 • Maria Paluh
 • Ana Žulec Ivanković

Ukupno vas očekuju 24 intervjua koji se objavljuju netom nakon izlaska epizode serijala uz koju su vezani.

Digitalna zbirka priča “Neispričani rast(anci)”

Digitalnu zbirku priča “Neispričani rast(anci)” kreirat ćete upravo vi! U želji da projekt bude i interaktivne prirode, ova kreativna mlada ekipa poziva vas da na web stranici (ili slanjem na mail projekt.rastanak.adu@gmail.com) podijelite priču o svom značajnom životnom rastanku i tako postanete dio projekta! Priče koje će pristići, bit će selektirane po kategorijama rastanaka i zajedno će činiti zbirku koja će zasigurno biti određeno mjesto utjehe, podrške, ali i inspiracije svima onima koji će ju pročitati!

AUTORSKI TIM I SURADNJE

Mnogobrojan tim suradnika za jedan studentski rad, njih čak 90, sudjelovao je u realizaciji cjelokupnog projekta, od samih priprema do pretpremijere u Zagrebu koja je održana 9.10.2023. u kinu Kinoteka, odnosno u Karlovcu 15.10.2023. u kinu Edison.

Osim podrške profesionalaca u pojedinim sektorima, svakako treba istaknuti i velik broj međufakultetskih suradnji koji je ostvaren sa studentima VERN-a, Grafičkog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i s profesorima s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Autorski tim čine:

 • Autorica i producentica projekta: Laura Pribanić
 • Scenaristica i redateljica: Bela Bračko-Milešević
 • Direktor fotografije: Luka Jazić
 • Montažeri: Stella Roso, Antonija Markulin, Rudolf Ravbar
 • Asistent produkcije: Luka Pocrnja

Uspješnost projekta

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Osim HAVC-a, novčano su pripomogli i Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije te tvrtka Sinorec d.o.o. (Row Spirit by Martin Sinković), a čak 29 sponzora i donatora podržalo je “Rast(anak)” svojim proizvodima i uslugama.

PITCHADU

Dodatne potvrde vrijednosti projekta i potencijala za uspješnost u budućnosti prepoznati su još u ranoj fazi produkcije. Na Akademijinom natjecanju PITCHADU Hrvatska radiotelevizija projekt je nagradila uslugama kolor-korekcije slike i postprodukcije zvuka.

NEM ZAGREB 2022

Krajem prosinca 2022. godine održan je internacionalni TV market NEM Zagreb 2022 – najveći i najznačajniji TV market u CEE regiji – u sklopu kojeg se odvijao i TV writing contest. “Projekt Rast(anak)” odabran je među TOP 3 najbolja projekta u Unscripted category.

Dok čekate petu epizodu serijala koja izlazi na webu 11.12.2023. u 20:00, pogledajte trailer serijala: PROJEKT RAST(ANAK) // Trailer

Sve detalje, nove epizode serijala i podcasta, možete pratiti na web stranici https://rastanak.com/, ali i na društvenim mrežama.

Instagram: https://www.instagram.com/rast.anak/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550493533604

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@projekt.rastanak?_t=8hsmTam2ja5&_r=1

FOTO: PROMO

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.