Mmm… Ovo miriše na još! Donosimo tri ljetna recepta kojeg su osmislile Ankica i Karla! 

0
245

Ako niste od onih koji vole godišnji odmor provoditi uz morsku obalu, nego tražite mir i ljepotu na kontinentu,neka baza vašeg putovanja bude OPG. Posebno onaj koji vam nudi odličnu lokaciju, na stolu domaću hranu, a u prostoru atmosferu kao kod kuće. Upravo fuziju domaćeg, ali i kreativnog, doživjet ćete s Ankicom Čulig, koja je sa suprugom Stjepanom, vlasnica OPG-a Čulig  samo tri kilometara udaljenog od centra Ozlja. Na njezinom će vas imanju probuditi pijetlovi ili miris toplog kruha, a na počinak krenite nakon zalaska sunca iza nepreglednih vinograda koji su slađi uz  tradicionalan šmarn kombiniran s njezinim domaćim pekmezom. Obožavaju je stranci (zamislite 2019 godine su na ovom OPG-u boravili turisti iz čak 24 države sa svih kontinenata) ali i domaći gosti koji cijene boravak u prirodi i blizini Ozaljskog kupališta!  

Kako je ne bi voljeli brojni gosti, kad nesebično otkriva tajne svih delicija koje spravlja, hvaleći domaće brašno i svježu tjesteninu Žitoproizvod  iz susjednog Karlovca. Kad ne stigne zamijesiti sama tijesto, uz glavna jela posluži Karla svježu tjesteninu koju znalački ocjenjuje kao tjesteninu koja je pripremljena ‘na domaći’ onako kako bi to i sama napravila. Na domaći, a dostupna svakoj domaćici u svim supermarketima! 

Kako izgleda fuzija Ankice i Karle, donosimo u nastavku, stavljajući vam u fokus tri ljetna recepta kojima je teško odoljeti! 

UMAK MILANESE & KARLA pljukanci 


Tijekom ljeta svi želimo pojesti nešto aromatično, ali lagano. Nešto uz što će se savršeno uklopiti čaša vina ili osvježavajuća limunada. Nešto što će dati energiju, ali ne i ‘zabetonirati’ tijelo. Razmišljajući kako začiniti ukusne pljukance (spadaju u kategoriju svježe tjestenine) Ankica Čulig otkriva recept za umak milanese koji je 2019.godine bio pobjednički umak na gastro natjecanju u Istri. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrebni sastojci: 
– domaća dimljena slanina 150 gr 

– rajčica pelate 250 ml

– 2 češnja češnjaka

– maslinovo ulje 0,5 dcl

– vino bijelo graševina 0,50 dcl

– sol,papar,majčina dušica,peršin list,bosiljak,sir ribanac

– 400 grama Karla svježe tjestenine 

– pljukanci 

Priprema: Na vrućoj tavi popržiti špek, pa kad se mast otopi dodati rajčicu i pirjati još desetak minuta. Dodati češnjak, vino, sol i pirjati kratko kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju dodati peršin i majčinu dušicu. Dok se priprema umak, u slanoj vodi kuhati Karla pljukance. Držite se naputka na pakiranju kako bi tjestenina ostala konzistentna. Procijedite tjesteninu, polijte je hladnom vodom te lagano je popržiti na maslacu. Poslužite zajedno s finim milanese umakom. Po potrebi pospite malo parmezana (najbolje je kombinacija sireva) i ukrasite istom bosiljka!  

Aromatičan pirov kruh ala Karla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po kruhu se dan poznaje, pa zato neka vas ne iznenadi miris toplog kruha koji će vas probuditi na OPG-u Čulig. Ankica ga peče u svojoj krušnoj peći, a njegova je posebnost to što miješa pirovo i pšenično brašno ŽITOPROIZVODA iz Karlovca. Ovakav kruh drži svježinu čitavog dana (ako ga ne pojedete svjež je i idućeg dana), a povezati ga možete sa slanim delicija ili slatkim namazima (posebno domaćom marmeladom od šljiva). 

Potrebni sastojci! 


– 300 gr pirovog brašna

– 300 gr oštrog brašna
– 400 gr glatkog brašna
– 1/2 kocke svježeg kvasca

– 500 ml vode
– 2 žlice svinjske masti

– sol 1 mala žlica (puna)

Priprema: 
Otopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna.  Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli napravite udubljenje u koje ulijte otopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i ‘mokre’ sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu ‘bulu’. Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) cca sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako pečete u pećnici kruh, pecite ga u zagrijanoj pećnici (220 stupnjeva) 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći. 

Ljetni šmarn ala Ankica 


Znate li da svaka treća žena na svom godišnjem odmoru peče palačinke! Ovaj slasni desert podjednako vole i mali i veliki gosti za stolom. Kako ljeti izbjeći stajanje kraj upaljenog štednjaka i okretanje tankih palačinki? Ankica daje super recept za šmarn – slasticu koju možete napraviti za manje od pola sata a poslužiti svojim najmilijima jednako kao i palačinke. Najbolje odgovaraju izvorno- u kombinaciji s domaćim pekmezom od šljive. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Sastojci (za 4 osobe) 
– 4 jaja 
– 1 velika žlica šećera
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
– kor.limuna
– rum po želji
– grožđice po želji
– prstohvat soli
– 100 grama Karla glatkog brašna 
– 1 dcl mlijeka 

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte šećer,prašak za pecivo,vanilin šećer, rum, naribanu koricu limuna, sol, grožđice, brašno i mlijeko. Kad su svi sastojci sjedinjeni dodajte snijeg od bjelanjaka. Nauljite veliku tavu (možete staviti i maslac ili kokosov maslac) i u nju ulijte smjesu. Neka vatra bude lagana, a vi sa špahtlom spremni na neprestano okretanje pečenog tijesta. Kad poprimi tijesto zlaćanu boju dobili ste šmarn (trgance) koje poslužite s pekmezom od šljiva i pospite šećerom u prahu. 

Foto: Nikola Zoko 

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime