Ovo za ljubitelje opere, a gledat će se istovremeno diljem svijeta

590

Operu Medij Gian Carla Menottija 9. prosinca u 20 sati gledat će ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu Male dvorane Vatroslava Lisinskog.

Na platformi Operavision opera Medij pod ravnanjem Josipa Šege te u režiji Caterine Panti – Liberovici bit će dostupna milijunima gledatelja putem live streama koji će se moći pratiti na službenoj YouTube stranici Operavisiona.
Video će biti dostupan do 9. lipnja 2022. godine.

OperaVision financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa te promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije.

Projekt OperaVision omogućio je Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu puno veću vidljivost u europskom kazališnom prostoru. Naime, izvedbe hrvatskih opera  Ero s onoga svijetaNikola Šubić Zrinjski u sklopu projekta OperaVision omogućile su predstavljanje naše glazbene baštine u cijelom svijetu, a sjajne reakcije gledatelja s različitih kontinenata svjedoče ponajbolje o važnosti ovoga projekta. Izvedba opere Turandot naglasila je visoku umjetničku kvalitetu zagrebačke Opere i upravo kroz OperaVision postavila je u rasporede prestižnih europskih opernih kuća. To mjesto ćemo svakako potvrditi i prezentiranjem naše posljednje repertoarne uspješnice, opere Medij kroz on line platformu OpereVision, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Medij je kratka tragična opera u dva čina za koju je glazbu i libreto napisao Gian Carlo Menotti. Ova glazbena tragedija tematizira spiritizam i govori o lažnoj vidovnjakinji čiji iznenadni susret s nepoznatim dovede do kaosa i ubojstva, a sve je dočarano snažnom glazbom nalik dramskom recitativu napisanom za orkestar od četrnaest glazbenika.

U svojem je libretu Menotti, prema vlastitim riječima, prikazao igru ideja koje opisuju tragediju žene ukliještene između dvaju svjetova: stvarnosti koju ne može potpuno shvatiti i nadnaravnog svijeta u koji ne može vjerovati.

MEDIJ – 9.PROSINCA

DIRIGENT / Josip Šego

Redateljica / Caterina Panti – Liberovici

Scenograf / Roberto Boldini

Kostimografkinja / Alessandra Garanzini

Oblikovateljica svjetla / Chiara Lussignoli

Asistent redateljice / Leonard Lampert

FLORA / Dubravka Šeparović Mušović

MONIKA / Ivana Lazar

GOSPOĐA NOLAN / Margareta Matišić

GOSPOĐA GOBINEAU / Tamara Franetović Felbinger

GOSPODIN GOBINEAU / Ozren Bilušić

TOBY / Leonard Lampert

FOTO: Mara Bratoš

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.