Lika na dlanu! Napokon sve iz Like na jednom mjestu!

835


Lika Club nastavlja medijski razvoj, predstavili su novu mobilnu aplikaciju Lika App!

Pokrenuli i kampanju “Skidaj ličku” koja promovira download aplikacije za sve Ličanke i Ličane i njihove simpatizere 

Iz najčitanijeg ličkog medija Lika Club upravo je stigla velika digitalna vijest – za sve njihove čitatelje sada su dostupni i putem nove mobilne aplikacije Lika App


Velika je to tehnološka transformacija za ovaj regionalni medij koji novu platformu vidi kao značajan digitalni iskorak i veliku dodanu vrijednost za svoje čitatelje ali i oglašivače. Razlog tome brojne su tehnološke mogućnosti koje aplikacija nudi čitateljima, a najveća je svakako brza dostupnost vijesti, jer sada svatko tko preuzme Lika App do vijesti dolazi u samo nekoliko klikova, a čitatelji će i na dnevnoj bazi dobivati najkvalitetnije razne autorske i druge objektivne informacije iz Like. 

Proces izrade aplikacije trajao je gotovo pet mjeseci i uključivao je značajan tim stručnjaka koji su radili na projektu i u njega utkali svoja znanja – od dizajnera i developera, do kreatora sadržaja i redakcije medija. Krajem studenog Lika App za ličke vijesti je i javno predstavljen od strane redakcije Lika Cluba, i to na terenskim promocijama uz predavanje o digitalnoj pismenosti na pet lokacija, u Zagrebu, Rakovici, Otočcu, Kuterevu i Gospiću. 

Lika App je koncipirana s fokusom na potrebe čitatelja i prilagođena njihovim svakodnevnim životima, poslovnim aktivnostima i profesionalnim interesima, a sve je temeljeno na pomnom istraživanju ličkog tržišta koje treba svojevrsne digitalne ličke novine. Tako medij sada fokusiranije prati i posebne teme koje su od velikog fokusa ličkog radno aktivnog stanovništva poput kategorija poljoprivrede, šumarstva i turizma, a sve je zaključeno i donošenjem nove uredničke politike medija Lika Club u studenom ove godine. 

Iz Prilika Grupe, nakladnika medija, kažu kako je “s obzirom na podatak da statistički gotovo 85% čitatelja Lika Cluba koristi mobilne uređaje za pristup mediju na dnevnoj bazi, ovo ulaganje itekako bilo nužno te se vjeruje da će rezultati rada aplikacije dovesti do značajnog digitalnog skoka u praćenju dnevnih vijesti kako publike u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.” Odmah upućuju i na linkove za preuzimanje, a dodaju i da se ti rezultati već događaju jer su upravo oborili rekord posjećenosti svoje ličke domene sa 136 000 čitatelja dok cijela Lika ima oko 30 000 stanovnika. Time utvrđuju i da su višestruko više čitani i van područja Like, nego u njoj samoj, što govore i ovi podaci. 

Gdje skinuti aplikaciju? 

Lika App mobilnu aplikaciju možete preuzeti na ovim linkovima:

Google Play (Android)  – Lika App za Android uređaje

iOS (Apple)Lika App za Apple uređaje  

Tehničke karakteristike aplikacije najmodernije na tržištu 

Lika App predstavlja tehnički sofisticiranu mobilnu aplikaciju temeljenu na Flutter platformi, a razvijenu koristeći programski jezik Dart. Ova lička aplikacija je prvenstveno koncipirana kako bi pružila čitateljima vrhunski doživljaj u pogledu pristupa najnovijim vijestima. 

Aplikacijska arhitektura temelji se na Model-View-Controller konceptu, što rezultira dobro strukturiranim i efikasnim kodom. Ova arhitektura omogućuje razdvajanje logike aplikacije, korisničkog sučelja te upravljanja korisničkim interakcijama, što rezultira boljom održivošću i skalabilnošću aplikacije.

Nastavak razvoja aplikacije ići će u smjeru dodavanja novih featurea za čitatelje Lika Cluba. Planira se i ulazak novih partnera za stvaranje sadržaja Lika Appa, a sve se očekuje u prvoj polovici 2024. godine. 

Izrada financirana putem EU granta Local media 4 Democracy 

Ulaganje u izradu ličke medijske aplikacije realizirao je u potpunosti JournalismFund Europe s 60.000,00 eura, čime je direktno podržao razvoj lokalne demokracije u Lici i Hrvatskoj. Prilika Grupa je prijavom svog projekta Lika App na EU grant Local media for democracy, prošla u 17 najboljih projekata koji su dobili sredstva za ovu sada već realiziranu ideju. Ulaganje u manje medije regionalnog predznaka od strane ovog fonda, značajan je potez koji je u Hrvatskoj prijeko potreban, a suradnja s Lika Clubom je dobar primjer toga. 

JournalismFund Europe podupire istraživačko i neovisno novinarstvo koje se temelji na vjerodostojnosti i činjenicama, koristi najbolje dostupne metode te poštuje relevantne profesionalne, etičke i pravne regulacije. Takvo novinarstvo je uređivački neovisno o političkim, ekonomskim ili drugim vrstama utjecaja te se nastoje osigurati potrebne strukture za zaštitu takve uređivačke neovisnosti. Upravo takvim medijem ocijenili su hrvatski medij Lika Club kojem su dodijelili znatna sredstva kako bi podržali njihov daljnji rad i samoodrživost. 

Skinite Lika App i nastavite pratiti vijesti najčitanijeg ličkog medija, a sve informacije o aplikaciji možete potražiti na linku Lika App Informacije ili mail redakcija@likaclub.eu

FOTO: PROMO

Sve naše priče s portala čitajte na Samo dobre priče.

Čitajte i naše portale MOJE VIJESTI te NOVI PORTAL.

PR agenciju Redakcija pratite i na Facebooku te Instagramu.