Lijepa priča iz Slavonskog Broda! Ovako to rade učenici ove srednje škole

734

Sjajan primjer suradnje u zajednici: Učenici brodske Obrtničko-tehničke škole uredili prostor Udruge slijepih!

Suradnja lokalne zajednice i udruga iznimno je važna u promicanju tolerancije, volonterizma i općenitog pripadanja zajednici. Lijep primjer ovakve suradnje dolazi iz Slavonskog Broda, gdje su učenici Obrtničko-tehničke škole pomogli obnovi prostora Udruge slijepih Brodsko-posavske županije koji su oštećeni još u Domovinskom ratu.

Projekt je inicirao Tomislav Srbalj, nastavnik u spomenutoj školi, koji predaje građevinu i geodeziju. Opisao je kako je došlo do suradnje s Udrugom slijepih Brodsko-posavske županije.

“Projekt sam nazvao ’Izrada soboslikarsko-ličilačkih radova za potrebe udruga grada Slavonskog Broda. Nisam znao da će ova udruga biti prva i drago mi je da je tako jer je suradnja odlična. Ovaj projekt ima višestruke koristi za zajednicu, udrugu i za našu školu. Predstavlja se zanimanje za koje nedostaje radnika, a nadam se da će što više učenika upisati našu školu. S druge strane, djeca su upoznata s radom udruge, malo su postala tolerantnija. U udruzi imaju dva učenika koja idu u srednju školu i oni su sada upoznali druge i drugačije, a mislim da im se probudila unutarnja motivacija, što je najvažnije. Ovo je konkretan projekt sa stvarnim prostorom, vremenom, stvarnim materijalima i konkretno, ostat će nešto iza njih”, rekao je Tomislav Srbalj.

Dodao je kako rade stiropor fasadu, odnosno termoizolacijsku fasadu, dva sloja ljepila utapali su u mrežicu i na kraju je išla završna dekorativna žbuka u boji i tonu korisnika prostora.

Fasada puna gelera morala se mijenjati

Zvonko Morosavljević, predsjednik udruge, naglasio je kako je do suradnje došlo na spontan način.

“Čini mi se da je ovo prva aktivnost Obrtničko-tehničke škole negdje izvan njihovih prostorija i kod nas su oni sada izvođači. Ovdje je, nažalost, za vrijeme Domovinskog rata, nekoliko dana pred pad Bosanske Posavine, prostor izravno pogođen s dvije granate. Napravljena nam je velika šteta u dvorišnom dijelu. Donacijama udruga slijepih, jedinica lokalne uprave i samouprave te poduzetnika koji djeluju na našem području unutarnji dio prostora je saniran, a ostao je ovaj dvorišni. Uz pomoć Obrtničke škole taj dio rješavamo sada. Za sredstva smo zamolbu uputili Brodsko-posavskoj županiji, i od njih smo dobili određena sredstva za materijal, a imamo i izuzetno dobru i kvalitetnu suradnju s Lions klubom u Slavonskom brodu. Ove godine organizirali su tzv. kirvajsku zabavu u Orljavcu, osigurali su nam određena financijska sredstva i donirali ih našoj udruzi”, rekao predsjednik udruge i nastavio da su zahvaljujući tim inicijativama ušli u ovu aktivnost.

Nadaju se, nastavio je, da će uz pomoć ekipe iz škole, profesora do učenika, radove odraditi uspješno i da će cijeli prostor izgledati ljepše.

“Bez obzira na to što smo mi slijepe i visokoslabovidne osobe, nama dolaze osobe i koje su dobrog vida pa se ovako mogu uvjeriti da se o ovom prostoru vodi briga i da se njime, narodnim rječnikom rečeno, uspješno i dobro gospodari”.

Dodao je da se stava stiropor, odnosno izolacija koja će olakšati zimu i ljeto, što će značiti i manje sredstava za koja se, kako je rekao, udruga uvijek na težak način snalazila.

“Stolariju smo već promijenili, a time ćemo dobiti, nadam se, uštedu za ove dvije vrste troškova”, dodao je. 

’Projekt je izazovniji jer nismo odmah očekivali fasadu, ali…’

Nastavnik Srbalj napomenuo je da sudjeluje sedam soboslikara s dvije i dva soboslikara s treće godine, a tu su i trojica pomoćnih soboslikara.

“Mijenjamo ih kako nam raspored škole i prakse odgovara. Djeca ljetne praznike provode na dobar način. Imamo ljetnu praksu, moraju odraditi određen broj stvari i ovaj tjedan ćemo završiti”, rekao je na početku radova u ponedjeljak ovaj nastavnik.

Objasnio je da je projekt zamislio kao uslugu krečenja nekih prostora.

“Nisam mislio da će odmah biti fasada, ovaj prvi projekt je malo izazovniji, ali prihvatili smo i taj izazov. Ne možemo nešto puno napraviti, ali izdvojit ćemo određeni broj sati. Škola daje usluge rada, a materijal bi trebao biti doniran s treće strane ili tako da korisnik sam kupi materijal. Mislim da je ovime cijela zajednica na dobitku”, zaključio je Tomislav Srbalj.

Predsjednik udruge Morosavljević dodao je da su u spomenutom prostoru članstvo okuplja svakog tjedna dvaput.

“Međutim, sada smo im to malo poremetili zbog ovih radova, ali i oni moraju podnijeti određenu žrtvu jer će doći u ljepši i uređeniji prostor nego što su imali. Ipak, naši članovi se ovdje okupljaju i normalno se druže, od samog druženja do igranja šaha, igranja govornog pikada…. Dakle, ljudi mogu izaći iz kuće, doći u ove prostorije, većina članova kaže da se osjeća puno ljepše, dolaze u poznati prostor, što je bitno za slijepe i visokoslabovidne osobe, a s druge strane mogu doći među poznate ljude jer ovdje se okuplja u tim trenucima samo članstvo”.

Je li potrebno sličnih zahtjeva kako bi se druženje moglo nastaviti na još pristupačniji način?

“Ovim činom, usuđujem se reći, da je gotovo odrađeno sve ono što smo imali namjeru napraviti. Ima li još nešto? U svakom će slučaju biti, ali to će biti sitnije intervencije koje će financijski biti, narodnim jezikom, i jeftinije. Prostor se mora redovno održavati, od krečenja, od održavanja unutarnjih dijelova stolarije, do raznih majstorskih aktivnosti. O ovom prostoru potrebno je voditi brigu da bi on svojim izgledom zadovoljio potrebe koje naše članovi zaslužuju, a zbog toga se trudimo i brinemo da sve spadne onako kako smo i zamislili. Nadam se da će uz pomoć Obrtničke škole ovaj dvorišni dio izgledati puno ljepše i bolje nego prije. Stara fasada bila je oštećena od gelera i granata”, zaključio je predsjednik Udruge slijepih Brodsko-posavske županije.

’Napravili smo dobro djelo i svi smo zadovoljni’

Svoju obol projektu dao je i Bojan Maljković, nastavnik praktične nastave u Obrtničko-tehničkoj školi.

“Predajem keramičarima, monterima i soboslikarima. Došli smo uz pomoć kolege Srbalja koji je dosta aktivan i volontira i dogovorio se s udrugom slijepih da se ovaj posao odradi. Skupili smo svu ekipu koju imamo na raspolaganju. Kolega je zamislio da se to objedini u jednu cjelinu, da odradimo ugodno s korisnim. Djeca imaju više mogućnosti i više površine nego što imamo u školi, a s druge strane napravili smo dobro djelo i svi smo zadovoljni”, rekao je.

A kakvim su se učenici pokazali u radovima?

“Super. S obzirom na to da neki ovo rade prvi put, uz upute i uz njihovu dobru volju dobro je spalo, bolje nego što smo mislili i očekivali. U svakom slučaju pohvale za dečke”, naglasio je nastavnik Maljković.

Svoj komentar dao je i Ivo Jurić, dopredsjednik udruge.

“Svakako da je ovo lijepo vidjeti i pozitivno smo iznenađeni profesorima, učenicima i ravnateljicom. Nismo mislili da će se ovo moći dogovoriti, ali sve je prošlo izuzetno dobro. Kontakt s Obrtničkom školom imamo i otprije 10 do 15 godina. Presvlačili su nam stolce, održavali su nam jedan ormar kojeg smo uspjeli održati i to se pokazalo na obostrano zadovoljstvo. Mi smo financijski prošli bolje, djeca su odradila praksu, i možemo se nadati budućoj suradnji. Nagodinu obilježavamo 70 godina postojanja pa ćemo vjerojatno okrečiti prostor iznutra i nadamo se da ćemo se moći dogovoriti s Obrtničkom školom. Jednostavno, prostor je prilagođeniji i za hladnije i za toplije vrijeme”, rekao je Jurić i zaključio:

“Jedini od udruga u Slavonskom Brodu imamo svoj prostor. Sretni smo, ali moramo ga i održavati. Imali smo pomoć Ministarstva, ali više nema tog financiranja, tako da nam je ovo odlično došlo, a pomažu nam i Grad Slavonski Brod te Brodsko-posavska županija”.

Ciljevi Udruge slijepih Brodsko-posavske županije

O ovoj udruzi već smo pisali. Riječ je o jednoj od najstarijih udruga ovakve vrste u Hrvatskoj, osnovanoj 14. studenoga 1954. godine. U svom članstvu okuplja slijepe i visokoslabovidne osobe i na tom području djeluje neprekidno punih 70 godina koje će proslaviti iduće godine.

Ciljeva je nekoliko, a to su otkrivanje slijepih osoba te edukacija i pomoć njima i njihovim obiteljima u prihvaćanju nastale sljepoće, osposobljavanje slijepih i slabovidnih osoba za samostalan život i kretanje, edukacija pri korištenju svih vrsta pomagala za slijepe, pomoć pri školovanju i rehabilitaciji te pomoć pri zapošljavanju.

“U članstvu brojimo 123 člana i taj broj nam se, na svu sreću, postupno smanjuje, što je s jedne strane dobro i pozitivno, a s druge strane zbog djelovanja udruge nije nešto što je dobar znak, ali se takva pojava događa u svim udrugama u Hrvatskoj, jer medicina napreduje i ljudima se može pomoći da sačuvaju vid duži period”, rekao nam je predsjednik udruge Morosavljević.

A kako se postaje članom? Iz udruge napominju sjajnu suradnju s oftalmološkim odjelom Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’. Za članstvo moraju postojati normativi kao što su potpuna sljepoća ili ostatak vida do pet posto. Liječnici spomenutog odjela imaju sve što je potrebno, odnosno na licu mjesta mogu se naći formulari, a liječnik koji smatra da osoba ispunjava uvjete popunit će taj formular, navesti potrebne podatke i, ako ispunjavaju te uvjete, osoba će se obratiti udruzi i onda se na temelju tog liječničkog mišljenja i potrebnih nalaza u nju i učlaniti.

Josip Senjak

Foto: Radio92fm/DMS BPŽ

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Sve naše priče čitajte na Samo dobre priče.