KRENULA JE OBNOVA Ovo je drugi najveći projekt nakon Pelješkog mosta

458

Povodom obnove i sanacije pet objekata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas, 28. veljače 2022. je održana konferencija za medije na kojoj su govorili dekan Fakulteta prof.dr.sc. Slavko Orešković, dekan u prethodnom mandatu (2015.-2021.) prof.dr.sc. Marijan Klarica i prodekanica za financije i upravu prof.dr.sc. Jasna Lovrić.

Nakon dva prošlogodišnja potresa, Medicinski fakultet u Zagrebu prošao je s velikim oštećenjima, zbog čega se nastava nije mogla odvijati na određenim lokacijama. Ponajviše, na Šalati gdje se nalazi najveći broj kabineta, Škola Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i sama zgrada Medicinskog fakulteta.

„Medicinski fakultet u Zagrebu pretrpio je ozbiljna oštećenja zbog dva prošlogodišnja potresa. Zahvaljujem Vladi RH na 377 milijuna kuna potpore, kojom ćemo obnoviti pet objekata. Prošli tjedan smo otvorili studentski restoran. Drago mi je što smo uspjeli uz sve nedaće osigurati normalan tijek nastave za gotovo 3000 studenata. Sretan sam što uz sve ovo mogu najaviti i izgradnju Istraživačkog centra financiranog sredstvima iz EU fondova, kao i pokretanje Studentske poliklinike za sve studente našeg Fakulteta koji žive izvan Zagreba, ali i Hrvatske, kako bi dobili svu potrebnu zdravstvenu skrb. I na to sam posebno ponosan“, rekao je dekan Fakulteta, prof. Dr. S. Slavko Orešković.

Medicinski fakultet javio se na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava- Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, te su dobili potrebna sredstva za sanaciju svih pet objekata. Ukupno im je odobreno 377. 249.142,63 kuna, a razdoblje trajanja projekata je utvrđeno od 22.03.2020. do 01.05.2022. godine. Riječ je o jednom od najvećih iznosa dobivenog iz bespovratnih sredstava EU fondova. Nakon Pelješkog mosta, ovo je drugi najveći kapitalni projekt u Republici Hrvatskoj, čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

„Medicinski fakultet je ključna institucija za hrvatski zdravstveni sustav. Mi obrazujemo jednog liječnika i 1,5 specijalista dnevno. Svakih 4 do 5 dana netko doktorira kod nas, imamo dva centra izvrsnosti. Prošle dvije godine bile su itekako teške- dva potresa te pandemija COVID-19. Porušeni krovovi, uništeni objekti u kojima je bilo mnogo skupe opreme. Istodobno smo morali sve to spašavati, sanirati posljedice kao i neometano održavati nastavu. Zbog pandemije COVID-19 naš je fakultet od početka uključen u organizaciju rada. Morali smo se hitno reorganizirati u više navrata. Zahvaljujući donacijama, uspjeli smo sanirati određene dijelove

objekata, poput Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u kojoj se nalazi 16 nastavnih jedinica i gdje se od početka pandemije vrši cijepljenje za građanstvo“, rekao je dekan u prethodnom mandatu (2015. – 2021.) prof.dr.sc. Marijan Klarica.

Unatoč izazovima i teškoj situaciji, Medicinski fakultet u Zagrebu uspio je neometano držati nastavu za gotovo 3000 studenata. „Uz sve poteškoće koje smo imali, uspjeli smo po prvi puta organizirati 1. online ispit za naše studente. Trenutačno imamo čak studenata iz čak 49 zemalja svijeta. Unatoč svemu i dalje smo jaki i nipošto nije pao interes za studiranjem na našem fakultetu. Također je važno naglasiti da niti jedan studentski projekt niti obveza nisu prekinute zbog cjelokupne situacije“, rekla je prodekanica za financije i upravu prof.dr.sc. Jasna Lovrić.

Kako su iz Uprave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasili, u iduće dvije do tri godine slijedi sanacija i obnova objekata. U tom razdoblju slijedi ponovna reorganizacija, posebno kako bi i dalje bilo neometano održavanje nastave za 3.000 studenata.

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.