KLINCI SU ODUŠEVLJENI Pronašli smo savršen poklon za zimske praznike

807

Odbrojavamo dane i već se veselimo (zdravim!) zimskim praznicima, opuštenim poslijepodnevima, ne-gledanju na sat, kauču, toploj dekici, jelkici koja svijetli, finoj hrani, dragim ljudima (ako nisu u samoizolaciji). S obzirom na cijelu situaciju i preporučene distance, bilo koje vrste distance ne mora biti u najužoj obitelji i možemo se posvetiti zajedničkim aktivnostima poput pečenja kolača, igranja društvenih igara, zajedničkog gledanja filmova i čitanja priča s našim najmlađima.

Krajem godine često razmišljamo o stvarima koje smo ostvarili, o stvarima koje smo propustili i  nadamo se da ćemo ih uspjeti realizirati u novoj godini. Svi imamo svoja očekivanja i promišljanja, nadanja.

Na kraju ove godine vas pitamo Jeste li pronašli svoj cvijet s crnom laticom? Nešto što je bilo teško pronaći ili ostvariti, ali niste odustajali od potrage odnosno ostvarenja te želje?

Upravo o tome piše Sanja Lujić Pirc u svojoj edukativnoj ilustriranoj priči o prijateljstvu i komunikaciji „Pčelica Nenica – Cvijet s crnom laticom“. Iako je priča pisana za predškolce i niže razrede osnovne škole, pokazalo se je da ju rado čitaju i odrasli.

Knjižica riječke autorice Sanje Lujić Pirc interaktivna je i bogata raznolikim sadržajem. Osim same priče, u slikovnici se nalazi dio za bojanje, osmosmjerka, pjesmica, premetaljka, križaljka, zadaci spajanja elemenata, uočavanje razlike između gdje, kamo i kuda te ije/je, đ/dž, ć/č, uče se boje na engleskom jeziku i godišnja doba. Dok klinci rješavaju sve te fora zadatke moći ćete u miru napraviti barem jedan kolač.

Naglasak je stavljen i na razgovor o pročitanom te na kreativni dio pisanja ili crtanja nastavka i završetka priče. Potičemo vas da sjednete sa svojim malim kreativcima nakon što pročitate priču i zajedno osmislite kraj. Jesu li likovi uspjeli obaviti zadatak, kako i gdje su pronašli cvijet koji su tražili?

U dijelu za odrasle skreće se pozornost o stilovima komunikacije dok se mladi čitatelj upoznaje s važnošću komunikacije u stvaranju i razvijanju odnosa. Potiče se na razgovor o načinu izražavanja emocija i želja, primanju i davanju pohvala, priznavanju pogrešaka te komunikaciji s prijateljima. Pitanja za razgovor se nalaze u knjižici tako da je potrebno samo malo vremena, volje i najvažnije slušanja! Ne zaboravite, imamo jedna usta a dva uha.

Za kraj donosimo vam 7 savjeta autorice, uz najbolje želje za nadolazeće blagdane:

  • pokušajmo svojim najdražima posvetiti više vremena i pažnje
  • slijedite svoje snove jer oni najbolje znaju pravi put
  • nisu sve promjene loše
  • uživajte u putovanju do cilja
  • sve je lakše uz obitelj, prijatelje i drage ljude
  • komunikacija je most između nas i naših ciljeva
  • ne odustajte od potrage za svojim cvijetom / ciljem.

Sanja je inače pedagoške struke – diplomirala na Smogovcima (Dječja književnost), voditeljica odnosa s javnošću, bivša voditeljica emisije za djecu na lokalnoj riječkoj televiziji, koja sada predaje studentima Poslovno komuniciranje u riječkoj Visokoj poslovnoj školi PAR.

Više o likovima i slikovnici možete pročitati na pcelicanenica.com te na Facebook stranici Pčelica Nenica. 

FOTO: PROMO

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.