Kamo u prosincu? Posjetite najstariji i najpoznatiji božićni sajam

1529


Jedan od najstarijih i najpoznatijih božićnih sajmova, bečki „Christkindlmarkt“ ove se godine održava od 12. studenog do 26. prosinca. Milijuni posjetitelja iz Austrije i inozemstva moći će nadoknaditi prošlogodišnji propušteni božićni ugođaj koji nije nedostajao samo u austrijskoj prijestolnici.

Adventska čarolija vraća se nakon jednogodišnje pauze u Beč. Poznati bečki „Christkindlmarkt“ već ovog petka otvara svoja vrata svim posjetiteljima. Tradicionalni sajam, koji je prošle godine bio otkazan zbog pandemije koronavirusa, ove će godine trg ispred zgrade bečke vijećnice opet pretvoriti u božićnu bajku. Raznobojne lampice, zavodljivi mirisi i nježne melodije pobrinut će se za to da strani i domaći gosti uživaju u ugodnoj atmosferi i dožive nezaboravne trenutke. U oko 150 kućica posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi te kupovini umjetničkih rukotvorina, slatkiša te drugih božićnih proizvoda. Za poseban glazbeni ugođaj pobrinut će se koncerti koji će se održavati dvaput na dan na tornju gradske vijećnice.

Kako bi se i posjetitelji, ugostitelji i prodavači na sajmu osjećali sigurno na ulazima u sajam provodit će se dodatna kontrola. Ulazak na sajam i vožnja u panoramskom kotaču i vrtuljku mogući su uz predočenje potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa ili o preboljenju te bolesti.

Na trgu se ispred vijećnice nalazi i bajkoviti božićni park koji će sigurno privući predstavnike svih generacija. Drvo platane ukrašeno dvjema stotinama svjetlećih srca pravi je magnet za posjetitelje te savršen kutak za fotografiranje i romantične sastanke. Djeca će čekanje do blagdana moći skratiti vožnjom na tradicionalnom bečkom vrtuljku ili na panoramskom kotaču diveći se božićnom svijetu iz zraka. U parku na radoznale posjete gostiju čeka i dvanaest ručno i s ljubavlju izrađenih jaslica.


Božićno drvce na trgu ispred vijećnice ove je godine stiglo iz Gradišća i visoko je 30 metara. Bečki gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik vlade austrijske savezne države Gradišće Hans Peter Doskozil 13. studenog svečano će upaliti lampice na 130 godina staroj smreki. Tradicija da svake godine jedna pokrajina šalje božićno drvce u prijestolnicu počela je još 1959. godine. „Bečko božićno drvce od pamtivijeka je simbol jedinstva i zajedništva“ izjavio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig prilikom postavljanja božićne jelke na trg.

Slika 1: Božićni sajam u Beču od 12. studenog do 26. prosinca © stadtwienmarketing_Sebastian Toth

Slika 2: Bečki Christkindlmarkt nudi za svakog ponešto © stadtwienmarketing_Johannes Wiedl

Slika 3: Na božićni sajam mogu samo cijepljeni i preboljeli © stadtwienmarketing

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.