Kakve su to mirovine? Je li ovo moguće? Muškarci su već zaradili ono što će žene za nekoliko mjeseci!

0
425

U Austriji se 3. kolovoza ove godine obilježava takozvani „Equal Pension Day”. Radi se o danu kada su muškarci već primili onu svotu mirovine koju će žene tek dobiti do kraja godine. Umirovljenice u Austriji u prosjeku imaju 41,1 posto manju mirovinu od umirovljenika, odnosno 864 eura manje mjesečno.

Najmanju razliku među mirovinama žena i muškaraca u Austriji bilježi Beč, gdje će ovaj dan biti obilježen 9. rujna. Žene u Beču primaju najviše mirovine u zemlji koje prosječno iznose 1.423 eura mjesečno, dok muškarci koji su stekli status umirovljenika iste godine dobiju u prosjeku 2.055 eura mjesečno. Iznos mirovina žena u glavnom je gradu Austrije niži za 632 eura ili 30,8 posto.

Uzroci manjih mirovina kod žena u Austriji najčešće su niže plaće, prekidi u karijeri, rodiljni dopust, rad na skraćeno radno vrijeme te skrb o starijim i nemoćnim članovima obitelji. Zbog obavljanja većeg dijela neplaćenih kućanskih poslova ženama je teže uskladiti karijeru i obiteljski život. Obilježavanjem ovog dana želi se skrenuti pozornost na neravnopravnost.

„Žene i dalje obavljaju najveći dio neplaćenog rada. To utječe i na plaću i na mirovinu. Siromaštvo u starijoj dobi pogađa prije svega žene, što je zabrinjavajuće. Naš je cilj ukloniti jaz u plaćama i mirovinama”, kazala je bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal.

„Unser klares Ziel ist es, die Lohnschere und die Pensionslücke zu schließen!“, so Vizebürgermeisterin und Frauenstadträtin Kathrin Gaál.

Slika 1: Bečka dogradonačelnica povodom ovogodišnjeg Dana jednakih mirovina

© PID/VOTAVA

Slika 2: Žene u Beču imaju 30,8 % manju mirovinu od muškaraca

© PID/Votava Martin

Redakciju pratite i na Facebooku te Instagramu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime